Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Δικαιολογημένη πτώση σε τράπεζες -7% και ΧΑ -1,26% στις 689 μον. - Ναυάγιο με Moody’s, έλλειμμα εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και στις τράπεζες

Δικαιολογημένη πτώση σε τράπεζες -7% και ΧΑ -1,26% στις 689 μον. - Ναυάγιο με Moody’s, έλλειμμα εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και στις τράπεζες
Αρνητικά επέδρασε η απόφαση της Moody's να μην προχωρήσει στην αναμενόμενη αναβάθμιση της χώρας - Στο επίκεντρο Πειραιώς -6,70% και ΔΕΗ -4,14%
(upd12)Ισχυρές απώλειες σημειώθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς -6,70% αλλά και στις μετοχές του FTSE 25 όπως στην ΔΕΗ -4,14% με αφορμή την απόφαση της Moody's να μη προχωρήσει στην αναβάθμιση της Ελλάδος στις 21 Σεπτεμβρίου και αιτία την πλασματική άνοδο λόγω της αναβάθμισης της Πολωνίας σε ώριμη αγορά από τον FTSE Russell.
Με την συμπλήρωση της πρώτης ώρας συνεδρίασης καταγράφηκαν τα χαμηλά της ημέρας με τον Γενικό Δείκτη και τον Τραπεζικό να υποχωρούν στα -1,68% και -4,78% αντίστοιχα
Με στηρίξεις από επιλεγμένους τίτλους του FTSE 25 όπως Motor Oil +3,10%, ΕΛΠΕ +1,57% αλλά και της Εθνικής που μετρίασε τις απώλειες ενδοσυνεδριακά που έφτασαν το -4,12%, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πέριξ των 690 μονάδων και ο Τραπεζικός πάνω από τις 560 μονάδες που αποτελούν σημεία στήριξης

Η πτώση ήταν απόλυτα δικαιολογημένη για 4 βασικούς λόγους
1)Η άνοδος στις 21 Σεπτεμβρίου λόγω Πολωνίας ήταν προσωρινή και πλασματική.
Τα βασικά στοιχεία των τραπεζών δεν δικαιολογούσαν την άνοδο, υπήρξαν 70 εκατ εισροές λόγω αναβάθμισης της Πολωνίας σε ανεπτυγμένη αγορά από αναδυόμενη από τον οίκο FTSE Russell
2)Η απόφαση της Moody’s να μην προβεί σε αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στην προγραμματισμένη ημερομηνία ανακοίνωσης αξιολόγησης στις 21 Σεπτεμβρίου ήταν αρνητική έκπληξη που επιδρά στην αγορά.
3)Η κρίση σε Τουρκία και Ιταλία επίσης επηρεάζουν
4)Ο σπουδαιότερος λόγος – για εμάς -  είναι η βασική αδυναμία των τραπεζών που γίνεται όλη και πιο εντονότερη.
Ένας παράγοντας που δεν έχει αναλυθεί π.χ. είναι ότι οι τράπεζες εάν προβούν σε επιθετική εξυγίανση θα πρέπει να εγγράψουν ζημίες, εάν εγγράψουν ζημίες με βάση τον νόμο θα πρέπει να προβούν άμεσα σε αύξηση κεφαλαίου κατά το ύψος της ζημίας υπέρ του ελληνικού δημοσίου.

Στα της αγοράς, μεγάλες απώλειες κατέγραψαν οι τράπεζες ειδικότερα η Πειραιώς -6,70% στο χαμηλό της ημέρας στην δημοπρασία και η Alpha Bank -3,85% 
Ομοίως πτωτικά έκλεισε και η πλειονότητα στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλό τζίρο και όγκο συναλλαγών.
Ειδικότερα τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Lamda -4,39%, ΔΕΗ -4,14%, Sarantis, Φουρλής, Τιτάν ενώ με άνοδο έκλεισαν οι Motor Oil +3,10%, ΕΛΠΕ +1,57% 
Με κέρδη +5,09% έκλεισε η μετοχή της CENER καθώς ανακοίνωσε την ανάθεση δύο έργων για την υποβρύχια διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου στην Ελληνικά Καλώδια και τη θυγατρική της Furgor από τον ΑΔΜΗΕ, ύψους 181 εκατομμυρίων ευρώ
Εν τω μεταξύ επιδείνωση καταγράφεται στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων με την 10ετία στο 4,11% ενώ αρνητική εικόνα εμφανίζει και η αγορά ομολόγων στην Ιταλία το 10ετές στο 2,94% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 117 μονάδες βάσης
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με απώλειες -1,26% στις 689 μονάδες έχοντας υψηλό στις 695,10 μονάδες και χαμηλό στις 686,99 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα 
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 32,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος 15,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 9,1 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Πακέτα στη Folli Follie, η οποία βρίσκεται εκτός διαπραγμάτευσης πέρασαν σήμερα από το ταμπλό του ΧΑ σε διάφορες τιμές τα οποία σχετίζονται με την εκκαθάριση των παραγώγων που έγινε την περασμένη Παρασκεή
Ειδικότερα διακινήθηκαν συνολικά για 77 πράξεις της Folli Follie συνολικού όγκου 129.305 τεμάχια και συνολικού τζίρου 252 χιλ. ευρώ..

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Συνάντηση με την Morgan Stanley και την Bank of America θα έχει ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018 στο πλαίσιο της επίσκεψης του στις ΗΠΑ και στον ΟΗΕ.
Η συνάντηση θα έχει επίκεντρο πιθανή έκδοση 5ετούς ομολόγου, αν και το ιδανικό θα ήταν να εκδοθεί 10ετές ομόλογο,  με επιτόκιο 3,30% λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και όσο εξαρτάται από την συμπεριφορά των ιταλικών ομολόγων
Αρχές Οκτωβρίου ο Τσακαλώτος ο έλληνας υπουργός οικονομικών θα βρεθεί στις αγορές στις Ασίας με την Rothschild ώστε να διερευνήσει τις εκεί αγορές για έκδοση ομολόγου.
Οι αγορές της Ασίας άπαξ και η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε investment grade δηλαδή σε επενδυτική βαθμίδα δεν θα είναι διατεθειμένες να στηρίξουν την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ESM, Kalin Anev Janse στο τριμηνιαίο μήνυμά του προς τους επενδυτές ανάφερε ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της Ευρωζώνης θα συνεχίσει να επιμηκύνει το ελληνικό χρέος και θα είναι παρόν σε όλα τα σημεία της καμπύλης αποδόσεων ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε μόνιμη βάση, συνεχίζοντας να εκσυγχρονίζει την οικονομία της.
Σε μικρή μείωση, έως 5%, των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε και η Goldman Sachs, ακολουθώντας κι αυτή με τη σειρά της την καθοδική αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων για τις μετοχικές αποδόσεις του κλάδου σε ορίζοντα 12μηνου.
Ειδικότερα, για την Alpha Bank μειώνει την τιμή-στόχο στα 2,45 ευρώ από 2,50 ευρώ πριν, για την Εθνική στα 2,76 ευρώ από 2,90 ευρώ, για την Eurobank στα 1,03 ευ΄ρω από 1,04 ευρώ πριν και για την Πειραιώς στα 3,25 ευρώ από 3,25 ευρώ.
Επίσης, διατηρεί τη σύσταση neutral (ουδετερότητα) για όλες τις ελληνικές τράπεζες, πλην της Alpha Bank, για την οποία συστήνει buy (αγορά).
Σε καλό δρόμο φαίνεται πως κινούνται οι διαπραγματεύσεις για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019, το προσχέδιο του οποίου πρέπει να εγκριθεί έως την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018.
Όπως μεταδίδει το ιταλικο πρακτορείο ειδήσεων ANSA, σημειώνεται σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2019, ενώ σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί νέα κυβερνητική σύσκεψη κορυφής..
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Reuters, στόχος του πρωθυπουργού της Ιταλίας είναι να υπάρξει συμφωνία έως το πρωί της Τρίτης (25/9).
Στα εταιρικά νέα, στην εξαγορά του 37% της GML Interactive με έδρα την Μάλτα στην οποία συμμετέχει ο επιχειρηματίας Φώτης Μπόμπολας και ελέγχει το stoiximan.gr, προχωρά ο ΟΠΑΠ μέσω της θυγατρικής του Opap Investments.
Ο ΟΠΑΠ με την κίνηση αυτή ουσιαστικά αποκτάει στρατηγικό ποσοστό στην stoiximan.gr πληρώνοντας ένα σχετικά ακριβό τίμημα περί τα 50 εκατ. ευρώ αλλά από την άλλη θα διαθέτει τις δύο σημαντικότερες πλατφόρμες στοιχημάτων στην Ελλάδα.
Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται την Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018.
Σε αύξηση της τιμής στόχου της Motor Oil προχώρησε η Wood, από τα 23,78 ευρώ στα 25,64 ευρώ, ενώ διατήρησε τη σύσταση buy, ήτοι αγορά της μετοχής.
Μάλιστα, η Wood θεωρεί τη μετοχή της Motor Oil ότι βρίσκεται στα top picks των διυλιστηρίων της Μεσογείου, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμη από τις καλύτερες αγορές της περιοχής.
Την ανάθεση δύο έργων για την υποβρύχια διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου στην Ελληνικά Καλώδια και τη θυγατρική της Furgor, ύψους 181 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε η Cenergy Holdings. 
Συγκεκριμένα, η Cenergy Holdings ανακοινώνει ότι o ΑΔΜΗΕ ανέθεσε στη Fulgor σύμβαση αξίας περίπου 140 εκ. ευρώ για την προμήθεια και την εγκατάσταση ενός εκ των δύο υποβρύχιων καλωδίων για τη σύνδεση της Κρήτης με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς ενέργειας στην Πελοπόννησο, καθώς και όλων των απαραίτητων χερσαίων καλωδίων για τη σύνδεση των υποβρύχιων καλωδίων με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς ενέργειας από την πλευρά της Πελοποννήσου (Ομάδα Α). O ΑΔΜΗΕ ανέθεσε επίσης και στην Ελληνικά Καλώδια σύμβαση αξίας περίπου 41 εκ. ευρώ για την προμήθεια και εγκατάσταση των απαραίτητων χερσαίων καλωδίων για τη σύνδεση των δύο υποβρύχιων καλωδίων με το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας της  Κρήτης στην περιοχή των Χανίων (Ομάδα Γ).   

Με αρνητικά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση -1,62% στις 27.499 μονάδες, καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εξακολουθούν να προκαλούν προβληματισμό στις τάξεις των επενδυτών .

Με πτωτικές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ειδικότερα ο DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -0,53%, ο CAC 40 στο -0,40%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται πτωτικά -0,82%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,71% ενώ ο FTSE 100 κινείται με απώλειες -0,41%
Στην Wall Street ο Dow κινείται με πτώση -0,47%, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες -0,40% και το ETF GREC στο -1% (8,40 δολ.)

Τράπεζες, ενέργεια και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές τα βασικά προβλήματα της ελληνικής κυβέρνησης

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν αποτύχει σε τρεις βασικούς τομείς της οικονομίας.
1) Στον τραπεζικό τομέα, γιατί ενώ οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα τα stress tests με πολιτική απόφαση ώστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να επιτύχει καθαρή έξοδο από τα μνημόνια εντούτοις τα βασικά προβλήματα επίλυσης των προβληματικών δανείων παραμένουν.
2) Στην γενική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας καθώς έχουν κωλύσει οι μεταρρυθμίσεις στη ΔΕΗ και ηπώληση των λιγνιτικών μονάδων.
Ενέργεια δεν είναι μόνο το υγροποιημένο φυσικό αέριο, η ΔΕΗ επειδή προσκρούει σε ζητήματα συνδικαλιστικά από τα οποία επιβιώνει εκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ…έχει παγώσει.
3) Η Ελλάδα δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, δεν έχει αποκαταστήσει κλίμα εμπιστοσύνης και αποδοχής.
Η κυβέρνηση Τσίπρα όπως δείχνει η αγορά του χρηματιστηρίου και των ομολόγων, όπως δείχνουν οι αγορές των εταιρικών ομολόγων, δεν έχει καταφέρει να πείσει τους διεθνείς επενδυτές.

Με σημαντικές απώλειες οι τράπεζες μετά την πλασματική αναλαμπή στις 21/9  - 
Μεγάλες απώλειες για την Πειραιώς -6,70%

Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν οι τράπεζες με χαμηλό τζίρο και όγκο συναλλαγών, συνεχίζοντας την γνώριμη εικόνα που μας έχουν συνηθίσει το τελευταίο διάστημα
Με την μεγαλύτερη πτώση η Πειραιώς -6,70% στο χαμηλό της ημέρας στην δημοπρασία ενώ προσπάθεια διαφοροποίησης κατέγραψε η Εθνική καθώς από τις ενδοσυνεδριακές απώλειες που έφτασαν το -4,12% έκλεισε με απώλειες -2,26%
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,6840 ευρώ με πτώση -2,26% με όγκο 1,98 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,54 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0066 ευρώ προ RS ή 0,099 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1νέα).
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1νέα δωρεάν στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 0,99 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1980 ευρώ με πτώση -3,85% με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,85 δισεκ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 0,9490 ευρώ ή προ RS στα 0,01898 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1νέα)
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,9500 ευρώ με πτώση -6,70% με όγκο 450 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 851 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,00067 ευρώ προ RS ή 0,067 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) . Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 1,34 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6380 ευρώ με πτώση -3,04% με όγκο 3,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,27 ευρώ με άνοδο +3,18% και με κεφαλαιοποίηση 1,01 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1684 ευρώ με πτώση -3,99% με όγκο 78 χιλ. μετοχές και κεφαλαιοποίηση 78 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,35 ευρώ με πτώση -0,35% και κεφαλαιοποίηση 285 εκατ. ευρώ.

Αρνητική εικόνα στις μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα - Απώλειες για την ΔΕΗ -4,14% και κέρδη για την Motor Oil +3,10%

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειοψηφία στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Lamda, ΔΕΗ, Sarantis, Φουρλής, Τιτάν, Μυτιληναίος
Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν η Motor Oil και τα ΕΛΠΕ
Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλές μετοχές του FTSE 25 θεωρούνται ακραία υπερτιμημένες ακόμη και σε αυτές τις τιμές.
Η Coca Cola έκλεισε στα 28,66 ευρώ με πτώση -0,90% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,64 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,73 ευρώ με άνοδο +0,28% και αποτίμηση 5,26 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,4110 ευρώ με πτώση -4,14% και αποτίμηση 327 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,6640 ευρώ με πτώση +2,23% και κεφαλαιοποίηση 386 εκατ ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,3800 ευρώ με πτώση -0,53% έχοντας κεφαλαιοποίηση στα 2,99 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 20,95 με πτώση -2,56% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,61 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,76 ευρώ με άνοδο +1,57% και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 23,30 ευρώ με άνοδο +3,10% και κεφαλαιοποίηση 2,58 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,52 ευρώ με πτώση -2,52% και κεφαλαιοποίηση 1,22 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,18 ευρώ με πτώση -2,09% και κεφαλαιοποίηση 1,66 δισ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,26 ευρώ με πτώση -2,59% και με την κεφαλαιοποίηση στα 272 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,08406 ευρώ αμετάβλητη  με την κεφαλαιοποίηση στα 79 εκατ. ευρώ

Επιδείνωση στα ομόλογα το ελληνικό 10ετές στο 4,11%, η Ιταλία στο 2,94% με διαφορά spread 117 μ.β.

Επιδείνωση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,11% απόρροια εσωτερικών λόγων αλλά και συνεχιζόμενων αβεβαιοτήτων στην Ιταλία.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω καθώς το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στην ζώνη των 117 μονάδων βάσης.
Η Ιταλία βρίσκεται στην ζώνη του 2,94% και το ελληνικό 10ετές στο 4,11%.
Είναι οριοθετημένη πλέον η κίνηση της αγοράς έως τις 110  μονάδες βάσης spread.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων θα είχε απόδοση 4,40% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 102,14 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,87%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104,77 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,04% με απόδοση αγοράς 3,07% και απόδοση πώλησης 3,01%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 101,50  μονάδες βάσης και απόδοση 3,12%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 98,44 μονάδες βάσης και απόδοση 3,65% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 97,45 μονάδες βάσης και απόδοση 4,08% με απόδοση αγοράς 4,11% και απόδοση πώλησης 4,05%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 91,48 μονάδες βάσης και απόδοση 4,73%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 87,25 μονάδες βάσης και απόδοση 5,08%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 87,25 μονάδες βάσης και απόδοση 5,15%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 361 μονάδες βάσης από 354 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωση στην Ιταλία το 10ετές στο 2,94%

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, ενώ αβεβαιότητες διατηρούνται….μετά τις αναφορές ιταλών αξιωματούχων ότι η Ιταλία πρέπει να προετοιμάζεται και για Italexit.
Οι σχέσεις Ιταλίας – Βρυξελλών συνεχίζουν να τελούν υπό όρους δοκιμασίας.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 24/9/2018 στο 0,49% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,99% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,83% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,89% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το παλαιό 10ετές το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% και ιστορικό χαμηλό 1,74% στις 20 Δεκεμβρίου 2017….
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,52% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,94% από 2,84%, με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% όταν η Ιταλία έχει επιτόκιο 2,88%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης