Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η επιθετική και εμπροσθοβαρής εξυγίανση των τραπεζών προσκρούει στην αναβαλλόμενη φορολογία και στην υποχρέωση ΑΜΚ υπέρ του δημοσίου

tags :
Η επιθετική και εμπροσθοβαρής εξυγίανση των τραπεζών προσκρούει στην αναβαλλόμενη φορολογία και στην υποχρέωση ΑΜΚ υπέρ του δημοσίου
Η θεραπεία σοκ είναι η καλύτερη επιλογή για τις τράπεζες, την εθνική οικονομία, την εξυγίανση, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία.
Η επιθετική εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών προσκρούει στον νόμο για την αναβαλλόμενη φορολογία και στην υποχρέωση αύξησης κεφαλαίου κατά το ύψος των ετήσιων ζημιών υπέρ του δημοσίου και εν προκειμένω του ΤΧΣ.
Ένα σημαντικό θέμα που ίσως δεν έχει αποτιμηθεί με την δέουσα προσοχή είναι το εξής ως προς την διαδικασία ριζικής εξυγίανσης των τραπεζών.
Εάν μια τράπεζα θέλει να προχωρήσει σε εμπροσθοβαρή εξυγίανση δηλαδή να μην περιμένει έως το 2021 ή 2022 προσκρούει στον νόμο για την αναβαλλόμενη φορολογία.
Πρακτικά ο νόμος αυτός υποχρεώνει τις τράπεζες εφόσον εμφανίσουν ζημίες να υλοποιήσουν αύξηση κεφαλαίου υπέρ του δημοσίου και εν προκειμένω του ΤΧΣ.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα σε σύνολο 24,5 δισεκ. κεφαλαίων tangible book τα 21,4 δισεκ. αφορούν αναβαλλόμενη φορολογία DTA δηλαδή λογιστικά κεφάλαια.
Με βάση τον νόμο εάν μια τράπεζα από το 2018 και μετά εμφανίζει ζημίες σε ετήσια βάση τότε υποχρεούται σε αύξηση κεφαλαίου ισόποση με το ύψος της ζημίας υπέρ του ελληνικού δημοσίου δηλαδή το ΤΧΣ.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν δύο στρατηγικά αντικίνητρα
1)Εάν προβούν σε εμπροσθοβαρή εξυγίανση και χρειαστεί π.χ. μια τράπεζα να πάρει 1,5 δισεκ. νέες προβλέψεις αυτό σημαίνει ότι στην χρήση θα εμφανίσει μεγάλη ζημία.
Η ζημία αυτή δεν θα επιδράσει αναλογικά μόνο στα ίδια κεφάλαια που θα τα μειώσει αλλά θα υποχρεώσει την τράπεζα σε αύξηση κεφαλαίου κατά το ύψος της ζημίας.
2)Οι τράπεζες έχουν στρατηγικό σχέδιο – το οποίο επιθυμούν και οι δανειστές – το ΤΧΣ να μηδενίσει τα ποσοστά του στις ελληνικές τράπεζες.
Το ΤΧΣ ελέγχει το 40,3% της Εθνικής, το 26% της Πειραιώς, το 11% της Alpha bank και το 2,34% της Eurobank.
Προφανώς εάν υλοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου υπέρ του ΤΧΣ λόγω αναβαλλόμενης φορολογίας τότε τα ποσοστά του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες θα αυξηθούν αντίθετα από το σχέδιο μείωσης.

Τι πρέπει να γίνει;

Πρωτίστως να αλλάξει ο νόμος που διέπει την αναβαλλόμενη φορολογία.
Οι τράπεζες να μπορούν να εγγράφουν ζημίες χωρίς υποχρέωση για αύξηση κεφαλαίου υπέρ του δημοσίου – ΤΧΣ.
Η αλλαγή του νόμου μπορεί να έχει προσωρινό χαρακτήρα έως ότου ολοκληρωθεί η εξυγίανση.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα πλαίσιο αξιοποίησης των 30 δισεκ. που κατέχει το ελληνικό δημόσιο ως cash buffer.
Θα μπορούσε μέρος αυτών να χρησιμοποιηθεί για την εμπροσθοβαρή εξυγίανση των τραπεζών.
Εάν μια τράπεζα θέλει να υλοποιήσει εφάπαξ και ριζικά το πρόβλημα των NPEs των προβληματικών ανοιγμάτων που συνολικά στον κλάδο φθάνουν τα 88 δισεκ. θα πρέπει να μπορεί
Α)Να υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου και με την συμμετοχή του δημοσίου και χωρίς ενεργοποίηση του bail in.
Β)Να παγώσει προσωρινά ο νόμος που διέπει την αναβαλλόμενη φορολογία
Γ)Οι τράπεζες να βγουν στις αγορές και να επικοινωνήσουν ότι σχεδιάζουν όχι σταδιακή αλλά άμεση, εμπροσθοβαρή και ουσιαστική εξυγίανση.
Π.χ. αντί μια τράπεζα να ανακοινώσει ότι έως το 2021 θα υποχωρήσουν τα NPEs από 47% στο 15% ή 18% θα πει ότι 18% άμεσα με συμμετοχή ιδιωτικών, κρατικών κεφαλαίων και χωρίς την ενεργοποίηση του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία.
Αυτή η θεραπεία σοκ είναι η καλύτερη επιλογή για τις τράπεζες, την εθνική οικονομία, την εξυγίανση, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης