Ιταλία: Την περικοπή δαπανών για τους μετανάστες ενέκρινε το υπουργικό - Salvini: Είμαι ευτυχής

Ιταλία: Την περικοπή δαπανών για τους μετανάστες ενέκρινε το υπουργικό - Salvini: Είμαι ευτυχής
Το σχετικό διάταγμα προβλέπει την ενοποίηση των δαπανών για την ασφάλεια και τους μετανάστες
Το «πράσινο φως» για την περικοπή των δαπανών σχετικά με τη μετανάστευση έδωσε το υπουργικό συμβούλιο της ιταλικής κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini.
Ειδικότερα, το σχετικό «διάταγμα για την ασφάλεια» προβλέπει την ενοποίηση των δαπανών για την ασφάλεια και τους μετανάστες.
Μεταξύ των άλλων, το μέτρο προβλέπει την απόρριψη του αιτήματος ασύλου σε περίπτωση που ο αιτών κριθεί κοινωνικά επικίνδυνος ή καταδικαστεί για αδίκημα από την ιταλική δικαιοσύνη.
Παράλληλα, στο διάταγμα περιέχεται η αφαίρεση της ιταλικής υπηκοότητας, σε περίπτωση οριστικής καταδίκης (ατόμου που διαθέτει διπλή υπηκοότητα) για τρομοκρατική δράση.
Το σύστημα ανθρωπιστικής προστασίας θα αλλάξει και πρόκειται να αντικατασταθεί με άλλες μορφές στήριξης.
Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε, επίσης, να αναθεωρήσει το ποσό που ξοδεύεται καθημερινά για κάθε αιτούντα άσυλο (σήμερα είναι στα τριάντα πέντε ευρώ), βάσει του μέσου όρου που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σειρά εθελοντικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων εκφράζουν ανησυχία για μέρος των μέτρων αυτών, διότι θεωρούν ότι μπορεί να περιοριστεί το κράτος δικαίου και η ίση μεταχείριση των πολιτών, ανεξάρτητα από το αν είναι έχουν ιταλική ή ξένη υπηκοότητα.
Αναμένεται να διαπιστωθεί, τώρα, αν ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Sergio Matarella, θα υπογράψει τη σειρά μέτρων που περιέχονται στο διάταγμα, ή αν θα κάνει αναφορά σε αναγκαία επαναδιατύπωσή τους, λόγω ενδεχόμενης παραβίασης του Συντάγματος.
Ευτυχής για αυτή την απόφαση, δήλωσε ο Matteo Salvini.
«Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν ομόφωνη,
Χαίρομαι πάρα πολύ, γιατί σήμερα προχωρήσαμε ένα βήμα προς μια ασφαλέστερη Ιταλία», έγραψε στο Facebook ο υπουργός.www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS