Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκάνδαλο Erdogate στη Γερμανία – Στο επίκεντρο οι ποδοσφαιριστές Οzil, Gundogan – Αναβρασμός στην DFB

tags :
Σκάνδαλο Erdogate στη Γερμανία – Στο επίκεντρο οι ποδοσφαιριστές Οzil, Gundogan – Αναβρασμός στην DFB
Τα «φαντάσματα» του ρατσισμού αναβιώνουν στη Γερμανία
Αυτό το καλοκαίρι, το γερμανικό κοινό άρχισε να συνειδητοποιεί ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανοί τουρκικής καταγωγής οι οποίοι δεν δέχονται ως ηγέτη τους την Καγκελάριο Angela Merkel, αλλά τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan.
Σε μια χώρα όπου ο Erdogan είναι αναμφισβήτητα ο πιο περιφρονημένος ξένος ηγέτης, αυτή η αποκάλυψη πιθανότατα θα οδηγούσε σε μεγάλες αναταράξεις.
Για χρόνια, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Erdogan, η συκοφαντική του στάση κατά της Γερμανίας (όπου βλέπει "ναζιστικές πρακτικές") και η φυλάκιση γερμανών πολιτών στην Τουρκία με κατηγορίες τρομοκρατίας ήταν τακτικά νέα στα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Η τύχη του γερμανοτούρκου δημοσιογράφου Deniz Yücel, που συνελήφθη από την τουρκική αστυνομία τον Φεβρουάριο του 2016 και στη συνέχεια κρατήθηκε σε απομόνωση σε μια τουρκική φυλακή για σχεδόν ένα χρόνο, προκάλεσε τόσο μεγάλη δημόσια αγανάκτηση στη Γερμανία, όπως η φυλάκιση και η επακόλουθη κατ 'οίκον σύλληψη του πάστορα Andrew Brunson για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Cem Özdemir, πρώην πρόεδρος του Γερμανικού Κόμματος των Πρασίνων - ο οποίος το 1994 έγινε το πρώτο μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου που είχε τουρκικές ρίζες - αποκάλεσε τον Erdogan «ληστή ομήρων».
Έτσι δεν ήταν περίεργο, που λίγο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, όταν δύο Γερμανοί εθνικοί ποδοσφαιριστές τουρκικής καταγωγής είχαν φωτογραφία με τον Erdogan, προκαλώντας εθνική κατακραυγή.
Σε μια συνάντηση στο Four Seasons Hotel του Λονδίνου στις 15 Μαΐου, Mesud Özil (Άρσεναλ) και Ilkay Gündoğan (Μάντσεστερ Σίτι), φωτογραφήκαν με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan λίγο πριν το τουρνουά.
Ο Gündoğan - ο οποίος κατέχει μόνο τη γερμανική υπηκοότητα - έδωσε στον Erdogan ένα υπογεγραμμένο μπλουζάκι που έφερε το μήνυμα (στα τουρκικά): "Με σεβασμό προς τον πρόεδρό μου".
Στη Γερμανία, η αντίδραση ήταν σεισμική.
Όλοι το χαρακτήρισαν ως σκάνδαλο "Erdogate".
Ο Cem Özdemir δήλωσε:
"Το όνομα του Προέδρου της Γερμανικής Εθνικής Ομάδας είναι Frank-Walter Steinmeier.
Η καγκελάριος είναι η Angela Merkel και το κοινοβούλιο ονομάζεται Deutsche Bundestag.
Βρίσκεται στο Βερολίνο και όχι στην Άγκυρα".
Ο Reinhard Grindel, πρόεδρος της γερμανικής ένωσης ποδοσφαίρου (DFB) δήλωσε:
"Το DFB, φυσικά, σέβεται την ιδιαίτερη κατάσταση των παικτών με μεταναστευτικό υπόβαθρο, αλλά το ποδόσφαιρο και η DFB αντιπροσωπεύουν αξίες που ο Erdogan δεν σέβεται επαρκώς.
Γι 'αυτό δεν είναι καλό οι διεθνείς μας παίκτες να αφεθούν να χειραγωγηθούν από μια εκλογική εκστρατεία".
Σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει τις διαμαρτυρίες, ο Γερμανός Πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier υποδέχτηκε τους Özil και Gündoğan στην επίσημη κατοικία του στο Βερολίνο.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του στη Die Zeit, ωστόσο, ο Steinmeier παραδέχτηκε δυστυχώς ότι οι παίκτες δεν είχαν αναγνωρίσει κάποιο αδίκημα.
Ο διευθυντής του DFB, Thomas Bierhoff, επέμεινε ωστόσο ότι ο Özil και ο Gündoğan ήταν «ακόμα καλοί πρεσβευτές για την Εθνική».
Η συζήτηση για το περιστατικό, που συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις μετά τη καταστροφική απόδοση της Γερμανίας στο τουρνουά - τη χειρότερη εμφάνιση μιας γερμανικής ομάδας ποδοσφαίρου σε 80 χρόνια.
Αυτή η καταστροφή έφερε πίεση στην ομάδα.
Πολλοί κάλεσαν το Özil τελικά να εκδώσει μια συγγνώμη ή να αντιμετωπίσει συνέπειες.
Δύο εβδομάδες αργότερα, ο Özil δημοσίευσε τρεις ανοικτές επιστολές στα μέσα ενημέρωσης (στα αγγλικά), καταλήγοντας με την παραίτησή του από τη γερμανική εθνική ομάδα.
Επέστησε μάλιστα τον "ρατσισμό" στον οποίο ισχυρίστηκε ότι υπέστη:
"Με μια βαριά καρδιά και μετά από πολλή σκέψη αποφάσισα ότι, λόγω των πρόσφατων γεγονότων, δεν θα παίζω πλέον για τη Γερμανία σε διεθνές επίπεδο, καθώς έπεσα θύμα ρατσισμού και ασέβειας".
Στην Τουρκία, η παραίτηση του Özil και η δήλωση του, στην οποία διαμαρτυρήθηκε για το γερμανικό "ρατσισμό", τον μεταμόρφωσαν σε υπερήρωα.
Ο Erdogan κάλεσε προσωπικά τον Özil για να εκφράσει την υποστήριξή του.
Στην Devrek, την πατρίδα των παππούδων του Özil στην Τουρκία, έχει ήδη ονομάσει έναν δρόμο Özil.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης