Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Ένα «κύμα» χρέους 1,3 τρισ. απειλεί τις αμερικανικές εταιρείες έως το 2020

Goldman Sachs: Ένα «κύμα» χρέους 1,3 τρισ. απειλεί τις αμερικανικές εταιρείες έως το 2020
Η Goldman Sachs προειδοποιεί για τις πληρωμές-μαμούθ που καλούνται να καταβάλουν οι αμερικανικές εταιρείες έως το 2020
Το μέσο κόστος δανεισμού για τις εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να αυξηθεί –έστω και ελαφρά– το 2018, για πρώτη φορά μετά την άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, που ακολούθησε μία δεκαετής περίοδος ιστορικά χαμηλών επιτοκίων και μαζικών προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.
Αρχικά, το αυξημένο κόστος δανεισμού θα ανακόψει το ανοδικό σερί στα κέρδη ανά μετοχή των εισηγμένων.
Τα παραπάνω διαπιστώνουν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της Goldman Sachs, προειδοποιώντας για «κύμα» χρέους που θα κληθούν να πληρώνουν οι αμερικανικές εταιρείες τα επόμενο χρόνια.
Όπως σημειώνει η επενδυτική τράπεζα, η μέση ωρίμανση του εταιρικού χρέους στη χώρα έχει αυξηθεί στα 15 με 17 χρόνια στη μετά-κρίσης περίοδο, έναντι 11-13 ετών στις αρχές της χιλιετίας και <10 ετών τη δεκαετία του 1990.
Ωστόσο, αν και το χρέος είναι πιο ευνοϊκά διαρθρωμένο, αυτό που ανησυχεί τους αναλυτές της τράπεζας είναι το ποσό-μαμούθ που καλούνται να πληρώσουν συνολικά οι αμερικανικές εταιρείες έως το 2020, ήτοι 1,3 τρισεκ. δολάρια!
Το παραπάνω ποσό αντικατοπτρίζει περίπου το 20% του συνολικού εταιρικού χρέους σε ομόλογα στη χώρα, συμπληρώνεται.
Μάλιστα, στο ποσό αυξάνεται πλέον και το υψηλότερο κόστος δανεισμού που καλούνται να πληρώνουν οι εταιρείες, εν μέσω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve -επί του παρόντος το εύρος επιτοκίων διαμορφώνεται στο 1,75%-2%.
Επιπλέον, ένα ανησυχητικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι οι εταιρείες με καθαρά θετικές ταμειακές ροές συρρικνώθηκαν στο μόλις 1% του συνόλου, από 25% την περίοδο 2006-2014.
Τα διαγράμματα της έκθεσης:






www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης