Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παραδόθηκε στους εισαγγελείς το πόρισμα για το Μάτι - Γιατί καθυστερεί η διαδικασία

tags :
Παραδόθηκε στους εισαγγελείς το πόρισμα για το Μάτι - Γιατί καθυστερεί η διαδικασία
Παραδόθηκε στους εισαγγελείς το πόρισμα του πυραγού - πραγματογνώμονα της Εισαγγελίας για τα αίτια της τραγωδίας στο Μάτι
Το πολυσέλιδο πόρισμά του για τα αίτια της πολύνεκρης πυρκαγιάς στο Μάτι παρέδωσε σήμερα (24/9) στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο ο πυραγός της Πυροσβεστικής που ερεύνησε για λογαριασμό της Εισαγγελίας την υπόθεση.
Ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής, που έλαβε εντολή να μελετήσει όλα τα στοιχεία για τη φονική πυρκαγιά ως πραγματογνώμονας της Εισαγγελίας, συνέταξε πόρισμα 100 σελίδων το οποίο πλέον είναι στη διάθεση των εισαγγελικών λειτουργών που ερευνούν κάθε φάση της τραγωδίας όπως εκτυλίχθηκε πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και αμέσως μετά το πέρασμα της καταστροφικής φωτιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πραγματογνώμονας της Εισαγγελίας δεν προχωράει σε απόδοση ευθυνών κατά προσώπων, κάτι που θα γίνει από τους εισαγγελικούς λειτουργούς που θα συνεκτιμήσουν όλες τις παραμέτρους της υπόθεσης. Ωστόσο ο πυραγός φαίνεται να καταλήγει και να περιγράφει λεπτομερώς συγκεκριμένα ευρήματα και εμπεριστατωμένες αξιολογήσεις εν είδει συμπερασμάτων του πορίσματος.
Τα συμπεράσματα αυτά θα οδηγήσουν, συγκρινόμενα και με άλλα στοιχεία, ακόμη και κατασχεθέντα και δεκάδες μαρτυρικές καταθέσεις που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας, σε συγκεκριμένα πρόσωπα που τελικώς θα κληθούν από την Εισαγγελία σε εξηγήσεις.
Να σημειωθεί ότι τις πρώτες κιόλας ημέρες από την έναρξη της έρευνας, οι εισαγγελείς σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος δύο στελεχών της πυροσβεστικής για την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, για την οποία κλήθηκαν σε εξηγήσεις.
Η κατηγορία σχετίζεται με "αναληθή στοιχεία" που είχαν χορηγηθεί στο πλαίσιο της έρευνας.
Ωστόσο η διαδικασία της κλήσης ως υπόπτων για τη διάπραξη αδικημάτων φαίνεται πως θα πάρει χρόνο, αν και αρχικός στόχος των εισαγγελέων που "τρέχουν" τη μεγάλη αυτή έρευνα που ξεκίνησε λίγες μόνο ώρες μετά την καταστροφή, ήταν να έχει ολοκληρωθεί η δουλειά τους εντός του Οκτωβρίου.
Και αυτό γιατί με παραγγελία της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ζητά από τους εισαγγελείς να συμπεριλάβουν στη δικογραφία που σχηματίζουν και το πόρισμα που θα συντάξει για το θέμα η επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου.
Η έρευνα της κ. Παπασπύρου σχετικά με τον διοικητικό έλεγχο όλων των εμπλεκόμενων φορέων από τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, ξεκίνησε μόλις στις 6 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να διαρκέσει αρκετό διάστημα. Το αντίστοιχο πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα εκδόθηκε περίπου οκτώ μήνες μετά το συμβάν, χρόνος που αναμφισβήτητα θεωρείται εξαιρετικά σύντομος για το εύρος των στοιχείων και των υπηρεσιών που ελέγχθηκαν.
Στην διενέργεια της έρευνας για το Μάτι έχουν προστεθεί δύο εισαγγελείς, οι Νίκος Φιστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος, οι οποίοι μαζί με τη συνάδελφό τους Βαρβάρα Γνεσούλη συνεχίζουν την αξιολόγηση του υλικού.
Αρχικά μαζί με την κ. Γνεσούλη την έρευνα έκανε και ο κ. Ζαγοραίος, ο οποίος όμως την 1 Οκτωβρίου αποχωρεί από τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας καθώς προήχθη και πλέον θα υπηρετεί στην Εισαγγελία Εφετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης