Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Διάλυση τραπεζικών αποτιμήσεων μετά την έξοδο από τα μνημόνια – Στο -21% ο τραπεζικός δείκτης

Διάλυση τραπεζικών αποτιμήσεων μετά την έξοδο από τα μνημόνια – Στο -21% ο τραπεζικός δείκτης
Οι τράπεζες έχουν κάψει κεφάλαια άνω των 45 δισ. ευρώ μέσω αυξήσεων κεφαλαίου και υπάρχουν ανησυχίες για επιπλέον ανάγκες ύψους 15 δισ. ευρώ
Λίγες εβδομάδες μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, οι επενδυτές ρευστοποιούν με μανία τις ελληνικές μετοχές και ειδικά τις θέσεις που έχουν σε τραπεζικούς τίτλους.
Αποτέλεσμα, ο τραπεζικός δείκτης από την ημέρα που η χώρα βγήκε από τα μνημόνια (21 Αυγούστου) να υποχωρεί 21%.
Οι επενδυτές έχουν αρκετές ανησυχίας για τις τράπεζες μεταξύ αυτών, η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η πορεία των εσόδων, οι κεφαλαιακές ανάγκες, αλλά και ο φόβος της αναβαλλόμενης φορολογίας και των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου υπέρ του ΤΧΣ σε περίπτωση που δημοσιεύσουν ζημιές.
Οι τράπεζες έχουν κάψει από το ξεκίνημα της χρήσης περισσότερα από 45 δισ.  ευρώ που άντλησαν μέσω αυξήσεων κεφαλαίου.
Το 2013 υπενθυμίζεται ότι άντλησαν 28,5 δισ. ευρώ, το 2014 8,3 δισ. ευρώ και το 2015 9,8 δισ. ευρώ.
Αν και τότε τονιζόταν με κάθε τρόπο η ισχυρή πλέον κεφαλαιακή επάρκεια, οι τράπεζες δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τους επενδυτές ότι δεν χρειάζονται άλλα κεφάλαια.
Στις 21 Αυγούστου, όταν η κυβέρνηση πανηγύριζε για την έξοδο από τα μνημόνια οι 4 συστημικές μετοχές των τραπεζών είχαν αποτίμηση 7 δισ. ευρώ.
Σήμερα μετά το κλείσιμο της 24ης Σεπτεμβρίου έχουν αποτίμηση 5,6 δισ. ευρώ, δηλαδή μετά από 25 συνεδριάσεις έχουν χαθεί 1,4 δισ. ευρώ.
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες ίσως ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ.
Η Alpha Bank έιναι πλέον στην έκτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων, η Εθνική Τράπεζα στην ένατη και η Eurobank στη δέκατη.
Η κίνηση της Moody’s αποτέλεσε αρνητική έκπληξη ενώ και το road show στο Λονδίνο αποτύπωσε τις ανησυχίες των επενδυτών.
Ακόμα και οι εισροές που αναμένονταν λόγω FTSE έδειξαν ότι δεν ήταν σημαντικές και κυρίως πως δεν είχαν ποιοτικά χαρακτηριστικά αφού μία συνεδρίαση μετά, οι πιέσεις στις μετοχές επέστρεψαν.
Πλέον η αποτίμηση της Alpha Bank έχει υποχωρήσει στα 1,85 δισ. ευρώ με τη μετοχή να είναι οριακά χαμηλότερα από τα 1,20 ευρώ, η Εθνική αποτιμάται στα 1,54 δισ. ευρώ, η Eurobank στα 1,4 δισ. ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται κάτω από το 1 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 851 εκατ. ευρώ.
Οι ξένοι οίκοι τέλος, μετά και τα αδύναμα αποτελέσματα εξαμήνου έχουν προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις των εκτιμήσεων και των τιμών στόχων, σημειώνοντας πως οι πωλήσεις δανείων δημιουργούν κίνδυνο εξάντλησης των εσόδων.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης