Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έρευνα: Θρησκόληπτη και ξενόφοβη μια μερίδα της ελληνικής κοινωνίας

Έρευνα: Θρησκόληπτη και ξενόφοβη μια μερίδα της ελληνικής κοινωνίας
Όχι και ό,τι πιο αισιόδοξο η έρευνα των διαΝΕΟσις και Metron Analysis για τους Έλληνες
Στροφή της ελληνικής κοινωνίας προς την εσωστρέφεια και τον συντηρητισμό καταδεικνύει η Παγκόσμια Έρευνα Αξιών (διεξάγεται από το 1981), στην οποία έλαβε μέρος η χώρα μας με την βοήθεια της διαΝΕΟσις και της Metron Analysis.
Τα ευρήματα καταδεικνύουν πως ένας στους τρεις Έλληνες δεν θέλει ομοφυλόφιλους για γείτονές του, ένας στους πέντε δεν θέλει μετανάστες ή άτομα άλλης φυλής στην πολυκατοικία όπου διαμένει ενώ σχεδόν το 22% δεν θέλει αλλόθρησκους γείτονες.
Οι μισοί Έλληνες εκτιμούν ότι οι μετανάστες έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη της χώρας μας ενώ σχεδόν δύο στους τρεις πιστεύουν ότι η μετανάστευση αυξάνει την ανεργία.
Την ίδια στιγμή, δύο στους πέντε Έλληνες συμφωνούν ότι «όταν μια μητέρα εργάζεται, τα παιδιά υποφέρουν».
Η έρευνα αντανακλά, επίσης, έντονη θρησκοληψία της ελληνικής κοινωνίας.
Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα δηλώνουν θρησκευόμενοι.
Το 21% μάλιστα υποστηρίζει ότι σε περιπτώσεις που επιστήμη και θρησκεία διαφωνούν δίκαιο έχει πάντα η θρησκεία.
Η Εκκλησία άλλωστε είναι ένας από τους μόλις πέντε θεσμούς που εμπιστεύονται περισσότεροι από τους μισούς συμπολίτες μας (65%), μαζί με τα πανεπιστήμια, τις ένοπλες δυνάμεις, την Αστυνομία και στα δικαστήρια.
Αντίθετα, μόλις το 26% εμπιστεύεται την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ το λίγο πάνω από έξι στους εκατό θεωρούν αξιόπιστο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τέσσερις στους δέκα απάντησαν ότι πρέπει να «συχνά» ή πάντοτε πρέπει να χρηματίσουν τοπικούς αξιωματούχους και πάροχους υπηρεσιών.
Η κρίση εμπιστοσύνης πλήττει ακόμα περισσότερο τις διαπροσωπικές σχέσεις. Εννέα στους δέκα Έλληνες διαφώνησαν με την άποψη ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι είναι άξιοι εμπιστοσύνης».
Ένας στους τρεις Έλληνες μάλιστα εκτιμά ότι οι ψηφοφόροι δωροδοκούνται.
Η WVS στην Ελλάδα διεξήχθη σε δείγμα 1.200 νοικοκυριών με προσωπικές συνεντεύξεις από τη Metron Analysis.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης