Τελευταία Νέα
Διεθνή

Shiller (Παν. Yale): Η bear market στη Wall Street είναι αναπόφευκτη – Τι δείχνει η ιστορία

Shiller (Παν. Yale): Η bear market στη Wall Street είναι αναπόφευκτη – Τι δείχνει η ιστορία
Οι επενδυτές λανθασμένα θεωρούν ότι η τρέχουσα ανοδική πορεία της αγοράς θα διαρκέσει για… πάντα
Απόλυτα βέβαιος ότι θα έρθει bear market στη Wall Street εμφανίζεται ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας, Robert Shiller, σε άρθρο του στο Project Syndicate, στο οποίο εξετάζει μία σειρά ιστορικών προηγούμενων που στηρίζουν την άποψή του.
Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, όπως μετράται από τον μηνιαίο δείκτη S&P Composite Index ή S&P 500, έχει αυξηθεί 3,3 φορές από το κατώτατο σημείο που άγγιξε τον Μάρτιο του 2009.
Αυτό κάνει τη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ την πιο ακριβή στην υφήλιο, εάν «μετρηθεί» βάσει του δείκτη των κυκλικά προσαρμοσμένων τιμών προς τα κέρδη (Cyclically Adjusted Price to Earnings ratio – CAPE).
Αυτή η άνοδος είναι δικαιολογημένη ή μήπως είναι μία νέα φούσκα;
Κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι η αύξηση είναι δικαιολογημένη, δεδομένου ότι τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500, ήταν 3,8 φορές υψηλότερα μεταξύ του α’ τριμήνου του 2009 έως και το β’ τρίμηνο του 2018.
Φυσικά, το 2008 ήταν ένα ασυνήθιστο έτος.
Τι θα συμβεί αν μετρήσουμε την αύξηση των κερδών όχι από το 2008, αλλά τη στιγμή που ο Donald Trump ανέλαβε τα ηνία των ΗΠΑ, τον Ιανουάριο του 2017;
Σε αυτό το διάστημα των 20 μηνών, οι πραγματικές μηνιαίες τιμές των μετοχών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 24%.
Από το πρώτο τρίμηνο του 2017 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2018, τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν σχεδόν κατά 20%.
Με τις τιμές και τα κέρδη να κινούνται μαζί σχεδόν σε βάση σχεδόν ένα προς ένα, θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ συμπεριφέρεται λογικά, αντικατοπτρίζοντας απλώς την αυξανόμενη δύναμη της αμερικανικής οικονομίας.
Αλλά είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι τα κέρδη είναι εξαιρετικά ασταθή.
Οι αιφνίδιες απότομες αυξήσεις τείνουν να αντιστρέφονται μέσα σε λίγα χρόνια.
Αυτό συνέβη δραματικά πάνω από δώδεκα φορές στην ιστορία της χρηματιστηριακής αγοράς των ΗΠΑ.
Τα κέρδη είναι διαφορετικά από τις περισσότερες άλλες οικονομικές μεταβλητές, επειδή ορίζονται ουσιαστικά ως η διαφορά μεταξύ δύο σειρών: εσόδων και εξόδων.
Η ταχεία αύξηση των κερδών για λίγα χρόνια μπορεί επομένως να ακολουθηθεί εύκολα από την επιστροφή στη μακροπρόθεσμη τάση ή ακόμα και σε χαμηλότερα επίπεδα.
Στην πραγματικότητα, στον S&P 500 τα κέρδη ανά μετοχή ήταν αρνητικά κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2008, εν μέρει λόγω των αποσβέσεων που προκλήθηκαν από τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Φυσικά, αυτό το επεισόδιο δεν είχε μεγάλη διάρκεια (και η σημασία του έχει αμφισβητηθεί).
Οι συμμετέχοντες στην αγορά πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να αντιδρούν υπερβολικά στην αύξηση των κερδών.
Εξετάστε ένα παράδειγμα από έναν αιώνα πριν.
Αν και τα πραγματικά ετήσια κέρδη της S&P 500 αυξήθηκαν 2,6 φορές σε μόλις δύο χρόνια, από σχεδόν στάσιμα το 1914 σε υψηλά επίπεδα το 1916, οι τιμές των μετοχών αυξήθηκαν μόνο κατά 16% από το Δεκέμβριο του 1914 έως το Δεκέμβριο του 1916.
Γιατί δεν ανταποκρίθηκε η αγορά με ανάλογο τρόπο όπως έπραξε πρόσφατα;
Από τις εκθέσεις των εφημερίδων την εποχή εκείνη, μπορεί κανείς να βρει κάποια στοιχεία.
Το πιο σημαντικό, οι άνθρωποι απέδωσαν την αύξηση στην αιφνίδια ζήτηση λόγω πανικού για αμερικανικά προϊόντα από Ευρωπαίους και άλλους στην αρχή του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου.
Όταν τελείωσε ο πόλεμος, τα κέρδη επανήλθαν στο φυσιολογικό. Επιπλέον, η διαδεδομένη οργή για τα υψηλά κέρδη του πολέμου, ενώ οι άνδρες ήταν διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους, οδήγησαν πολλούς ανθρώπους, όχι μόνο Αμερικανούς, να αρχίσουν να υποστηρίζουν την "περιουσία πλούτου."
Αυτός ο ξεχασμένος όρος, ο οποίος έπαψε να χρησιμοποιείται μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, βαρύ φόρο για την απότομη αύξηση των κερδών.
Πράγματι, οι ΗΠΑ επέβαλαν για πρώτη φορά σημαντικό φόρο επί των εταιρικών κερδών σε σχέση με τα προπολεμικά επίπεδα όταν εισήλθαν στον πόλεμο τον Απρίλιο του 1917.
Αλλά οι μεταβολές των τιμών των μετοχών δεν ήταν πάντοτε εξίσου λογικές με αυτές του 1916.
Η αντίδραση της αγοράς στις αυξήσεις των κερδών ήταν πολύ πιο θετική στη δεκαετία του 1920.
Μετά το τέλος της ύφεσης 1920-21, τα πραγματικά ετήσια κέρδη πενταπλασιάστηκαν έως ότου φθάσαμε στο κραχ του 1929.
Αυτό που ήταν διαφορετικό για τη δεκαετία του 1920 ήταν το αφήγημα στο οποίο πίστεψε η αγορά.
Δεν επρόκειτο για έναν «ξένο πόλεμο», αλλά για έναν «πόλεμο ικανό να σταματήσει όλους τους άλλους».
Ήταν μια ιστορία του απελευθερωτικού πνεύματος της ελευθερίας και της ατομικιστικής εκπλήρωσης.
Δυστυχώς, αυτό το πνεύμα δεν τελείωσε καλά, με τις τιμές των μετοχών και τα εταιρικά κέρδη να καταρρέουν καταστροφικά στο τέλος της δεκαετίας.
Στη συνέχεια υπήρχε μια περίοδος, από το 1982 έως το 2000, όταν οι πραγματικές τιμές των μετοχών αυξήθηκαν 7,5 φορές, ενώ οι πραγματικές ετήσιες αποδοχές διπλασιάστηκαν.
Το τέλος αυτής της περιόδου κατέφθασε με τη φούσκα του διαδικτύου και την κατάρρευση της επονομαζόμενης «Νέας Οικονομίας».
Μέχρι το 2003, ωστόσο, τα πραγματικά κέρδη και οι πραγματικές τιμές των μετοχών μειώθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ.
Στη συνέχεια, από το 2003 έως το 2007, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου σταδιακής ανάκαμψης μετά την ύφεση του 2001, τα πραγματικά εταιρικά κέρδη ανά μετοχή σχεδόν τριπλασιάστηκαν.
Στο ίδιο διάστημα ο S&P 500 σχεδόν διπλασιάστηκε το λάθος του πρόσφατου παρελθόντος.
Παρ 'όλα αυτά, η περίοδος αυτή έληξε με τη χρηματοπιστωτική κρίση και μια άλλη κατάρρευση των κερδών και των τιμών των μετοχών.
Αυτό μας φέρνει στην τρέχουσα έκρηξη των κερδών και των τιμών. Προφανώς, οι επενδυτές πιστεύουν ότι αυτή η έκρηξη πρόκειται να διαρκέσει πολύ περισσότερο.
Ο λόγος για αυτήν την εμπιστοσύνη είναι δύσκολο να αποτυπωθεί, αλλά πρέπει να έχει τις ρίζες της στην απώλεια υγιούς σκεπτικισμού του κοινού σχετικά με τα εταιρικά κέρδη, καθώς και στην απουσία λαϊκών αφηγήσεων που συνδέουν την αύξηση των κερδών με παροδικούς παράγοντες.
Η συζήτηση για έναν επεκτεινόμενο εμπορικό πόλεμο και άλλες πιθανές ενέργειες από έναν ασταθή πρόεδρο των ΗΠΑ απλά δεν φαίνεται να συνδέεται στενά με τη συζήτηση για τις προβλέψεις για τα κέρδη - τουλάχιστον όχι ακόμη.
Μια αγορά αρκούδων (bear market) θα μπορούσε να έρθει χωρίς προειδοποίηση ή προφανή λόγο, ή με την επόμενη ύφεση, η οποία θα επηρέαζε αρνητικά τα εταιρικά κέρδη.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης