Δέκα μήνες ασυλία «αγοράζουν» οι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες από τoν Εξωδικαστικό Μηχανισμό

Δέκα μήνες ασυλία «αγοράζουν» οι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες από τoν Εξωδικαστικό Μηχανισμό
Συνολικά 36.130  επιχειρήσεις έχουν προσφύγει στο Εξωδικαστικό Μηχανισμό  Ρύθμισης Οφειλών μέχρι στιγμής
«Καταφύγιο επιβίωσης» έχει γίνει ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών για τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες που χρωστούν και της…  Μιχαλούς
Με το «καλημέρα» οι ενδιαφερόμενοι από την κατάθεση της αίτησης κερδίζουν επί της ουσίας ασυλία 10 μηνών έναντι των πιστωτών τους με την πλειοψηφία των επιχειρήσεων να προχωρά σε παύση πληρωμών προςτον ΕΦΚΑ την Εφορία και τις τράπεζες χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος κατασχέσεων και μπλοκαρίσματος των τραπεζικών τους λογαριασμών.
Στο ενδεχόμενο ένα αίτημα ρύθμισης να αντιμετωπισθεί πιο γρήγορα και ολοκληρωθεί πριν το 10μήνο τότε ο ενδιαφερόμενος ζητάει παράταση της διαδικασίας έτσι ώστε να συμπληρωθεί ο χρόνος των 10 μηνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα αιτήματα για παρατάσεις σε καθημερινή βάση ξεπερνούν τις 300 και ζητούν να εξαντληθεί ο χρόνος που προβλέπει ο νόμος σύστασης του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών.
Το βασικό επιχείρημα των επιχειρηματιών των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών είναι και η ένταξη των οφειλών του 2017 που μέχρι πρότινος δεν ήταν.
Οι επιχειρήσεις παίρνουν οικονομική …ανάσα καθώς κερδίζουν χρήμα και χρόνο και κυρίως είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα κομπόδεμα το οποίο θα αξιοποιηθεί με την οριστική ρύθμιση των οφειλών.
Συνολικά 36.130  επιχειρήσεις έχουν προσφύγει στο Εξωδικαστικό Μηχανισμό  Ρύθμισης Οφειλών στις 59 εβδομάδες εφαρμογής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από τις 3/8/2017 μέχρι τις 21/9/2018.

Επιχειρήσεις

Από τις 36.130 που εκκίνησαν τη διαδικασία, οι 7.728 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα.
Συνολικά έφθασαν στο τελικό στάδιο 1.272 αιτήσεις εκ των οποίων οι 465 μπήκαν σε διμερή διαπραγμάτευση και 807 σε διαπραγμάτευση με πολλαπλούς πιστωτές.
Μέχρι σήμερα 74 επιχειρήσεις ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη διαδικασία και ρύθμισαν τα χρέη τους.

Ελεύθεροι Επαγγελματίες  
 
Τις τελευταίες 33 εβδομάδες και πιο συγκεκριμένα από τις 5/2/2018 έως  21/09/2018, 16.526 ελεύθεροι επαγγελματίες κατέθεσαν αίτηση για ρύθμιση οφειλών εκ τω οποίων οι 9.979 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα
Από τους 2164 ελεύθερους επαγγελματίες οι 233 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και για 198 ρυθμίστηκαν με επιτυχία από το ΚΕΑΟ .

Αγρότες

Σε διάστημα 12 εβδομάδων από τις 27 Ιουνίου, 948  αγρότες εκκίνησαν τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών, οι 684 επιλέχθηκαν με επιτυχία για το επόμενο στάδιο εκ των οποίων 11 αγρότες αντιμετώπισαν τα χρέη τους με την εφορία και  8 με τον ΕΦΚΑ μέσω του ΚΕΑΟ.
Τέλος να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις που έχουν ένα πιστωτή σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85% ανακύπτουν προβλήματα με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα 110 επιχειρήσεις  που έφθασαν στη διαπραγμάτευση υπήρξε αρνητικό αποτέλεσμα καθώς δεν έδωσε τη συγκατάθεση του για ευνοϊκή  ρύθμιση οφειλών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Νίκος Θεοδωρόπουλος

BREAKING NEWS