Διεθνή

Άνοδος 0,3% για τον χρυσό, με τα «βλέμματα» στη Fed - Στα 1.204,40 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Άνοδος 0,3% για τον χρυσό, με τα «βλέμματα» στη Fed - Στα 1.204,40 δολ. ανά ουγγιά
Με κέρδη 0,3% έκλεισε ο χρυσός, καθώς το δολάριο δέχτηκε ήπιες πιέσεις
Με κέρδη έκλεισε σήμερα (24/9/2018) ο χρυσός, καθώς το δολάριο δέχτηκε ήπιες πιέσεις, ενώ τα «βλέμματα» των επενδυτών είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) αυτή την εβδομάδα.
Η Fed αναμένεται ευρέως ότι θα αυξήσει τα επιτόκια -στην τρίτη αύξηση για φέτος- με τις αγορές να έχουν προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό μια τέτοια κίνηση.
Έτσι, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην αναζήτηση ενδείξεων σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, και στο εάν θα υπάρξει μια τέταρτη αύξηση των επιτοκίων για το 2018 τον Δεκέμβριο.
Το ευρώ ενισχύθηκε σε σχέση με το δολάριο μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, περί «δυναμικής» ανάκαμψης του πληθωρισμού, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, τις αυξανόμενες μισθολογικές πιέσεις στο μπλοκ.
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο βρέθηκαν εκ νέου οι ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Όπως αναφέρει η «Wall Street Journal», επικαλούμενη πηγές με γνώση επί του ζητήματος, το Πεκίνο δεν αναμένεται να συνεχίσει τις εμπορικές συνομιλίες με την Ουάσιγκτον τουλάχιστον μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.
Μάλιστα, σήμερα τέθηκε σε εφαρμογή και ο δασμός 10% που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών αξίας 200 δισ. δολ., ο οποίος μέχρι το τέλος του χρόνου θα ανέβει στο 25%.
Έτσι, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με κέρδη 3,10 δολ. ή 0,3%, στα 1.204,40 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,1% έναντι του δολαρίου, στο 1,176 δολ., ενώ ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- υποχωρούσε οριακά στις 94,2 μονάδες.
Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο της περασμένης εβδομάδας, ο χρυσός κατάφερε να σημειώσει μια -έστω- οριακή άνοδο, μικρότερη του 0,1%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου ενδέχεται να αυξηθεί σημαντικά κατά το επόμενο έτος, καθώς οι εμπορικές εντάσεις και μία πιθανή διεύρυνση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ θα μπορούσαν να πλήξουν την οικονομία της χώρας.
Μάλιστα, όπως τονίζει ο επικεφαλής ερευνών εμπορευμάτων της τράπεζας, Francisco Blanch, η τιμή θα μπορούσε να «αγγίξει» ακόμα και τα 1.350 δολ. ανά ουγγιά, καθώς «μακροπρόθεσμα, ένα τεράστιο έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ είναι αρκετά θετικό για τον χρυσό».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης