Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Τί πραγματικά δημιουργεί τις οικονομικές φούσκες - Τα 4 θεμελιώδη χαρακτηριστικά

BofA: Τί πραγματικά δημιουργεί τις οικονομικές φούσκες - Τα 4 θεμελιώδη χαρακτηριστικά
Τα λάθη των επενδυτών και τα πρώτα σημάδια της φούσκας
Η λέξη «φούσκα» υποδηλώνει κάθε περιουσιακό στοιχείο που αυξάνεται γρήγορα σε αξία, παίρνει ευρύτερη προσοχή και στη συνέχεια αυξάνεται λίγο περισσότερο.
Ακόμη χειρότερα, από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 η λέξη μόνο φαίνεται να έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής

 

Αλλά επειδή η χρήση της λέξης «φούσκα» χρησιμοποιείται γενικά από τους επενδυτές η Bank of America Merrill Lynch (BofA) επιχειρεί να διαφοροποιήσει μεταξύ των συστηματικά επιβλαβών φουσκών και των απλών οικονομικών φουσκών.

Για παράδειγμα:

Επιβλαβές: Η φούσκα του δείκτη NASDAQ το 1999/2000 προκάλεσε καταστροφή αξίας 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων όταν ξέσπασε.
Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των ΗΠΑ και κατέστρεψε μια ολόκληρη γενιά επενδυτών στις αγορές μετοχών.
Σχεδόν θανατηφόρα: Η φούσκα κατοικιών των ΗΠΑ το 2007 δημιούργησε τη χρηματοπιστωτική κρίση και τη μεγάλη ύφεση, με παγκόσμια αποτελέσματα να φτάνουν τα δεκάδες τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η περίεργη: Αντίθετα, η φετινή έκρηξη της φούσκας των κρυπτονομισμάτων ήταν πολύ λιγότερο σημαντική τόσο από πλευράς μεγέθους (620 δισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν από την περίοδο που τα κρυπτονομίσματα άγγιξαν ιστορικά υψηλά μέχρι σήμερα) όσο και από την επίδραση στην ευρύτερη παγκόσμια οικονομία (ουσιαστικά μηδέν).
Η περίεργη: Οι μετοχές των εταιριών νόμιμης κάνναβης, - η πιο πρόσφατη κατηγορία μέτοχων που έχει τα χαρακτηριστικά φούσκας, επηρεάζει ακόμη πιο λίγο και  από τα κρυπτονιμίσματα.
Η μεγαλύτερη εταιρία βάσει κεφαλαιοποίησης είναι η Canopy Growth με αξία 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η κεφαλαιοποίησης της Tilray είναι 13,5 δισ. δολάρια., της Aurora Cannabis ανέρχεται σε 9 δισ. δολάρια και τη Cronos είναι 2,4 δισ. δολάρια.
Εάν οι κεφαλαιοποιήσεις τους μειώνονταν αύριο κατά 50% δεν θα είχε σημασία για κανέναν εκτός από τους σημερινούς κατόχους των μετοχών.



Στον προβληματισμό, το πιο ενδιαφέρον ερώτημα σχετικά με τις φούσκες είναι: γιατί δημιουργούνται και πώς μπορεί νωρίς κανείς να τις ανακαλύψει.
Κάθε επενδυτική μανία της σύγχρονης εποχής είναι η ίδια και έχει διαφορετικούς βαθμούς αυτών των πέντε χαρακτηριστικών:

1. Μια μεγάλη τρέχουσα ή μεγάλη πιθανή μελλοντική αγορά.
Τα κρυπτονομίσματα  υποτίθεται ότι θα αντικαταστήσουν τα χρήματα που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση, μια τεράστια (τρισεκατομμύρια δολάρια) αγορά.
Η στέγαση είναι η μεγαλύτερη κεφαλαιαγορά στις ΗΠΑ και έως ότου την έπληξε η οικονομική κρίση.

2. Μια ιδέα που ακούγεται με ένα κεντρικό ακροατήριο.
Οτιδήποτε γίνεται μια φούσκα αρχίζει με μια ομάδα -  πυρήνα που πιστεύει με πάθος σε μια βασική αρχή.
Η ιδιοκτησία στο σπίτι ως μέρος του «αμερικανικού ονείρου» είναι ένα παράδειγμα.
Η αρχική υπόσχεση του Διαδικτύου και της δεκαετίας του 1990 είναι ένα ακόμη.
Έτσι είναι η σκέψη - ακόμα δημοφιλής σε πολλούς κύκλους - ότι τα κρυπτονομίσματα μπορούν τελικά να αντικαταστήσουν χρήματα που έχουν εκδοθεί από την κυβέρνηση.

3. Περιορισμένες επενδυτικές ευκαιρίες για καθαρό παιχνίδι. Με λίγα λόγια, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι  νόμιμες μετοχές κάνναβης είναι τόσο «καυτές» αυτή τη στιγμή.
Υπάρχει μια χούφτα ονομάτων στις ΗΠΑ και μια δωδεκάδα εισηγμένη στον Καναδά.
Μας υπενθυμίζει πότε υπήρχαν λιγότερα από 100 κρυπτονομίσματα στην άγρια φύση και το μόνο που οι περισσότεροι γνώριζαν οι άνθρωποι ήταν το bitcoin.
Τα μεγάλα επίπεδα ενδιαφέροντος και η περιορισμένη προσφορά αποτελούν σημάδια χαρακτηριστικών μιας πιθανής φούσκας.

4. Μια συνειδητή αποφυγή βασικών μαθηματικών και βασικής δέουσας επιμέλειας. Η λέξη "μανία" προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη για την «τρέλα» ή τη «φρενίτιδα».
Αυτό περιγράφει με προσοχή την κορυφή κάθε φούσκας, όταν η προσοχή χάνεται εντελώς.
Όσο οι άνθρωποι ελέγχουν το κεφάλαιο, θα υπάρξουν αξιοσημείωτες ανισορροπίες μεταξύ του ορθολογικού καθορισμού των τιμών και της συμπεριφοράς που μοιάζει με αγέλη.
Δεν το θεωρούμε ως ελάττωμα ούτε ως ενόχληση.
Ο Κανονισμός είναι η μόνη απάντηση στην αποφυγή των φυσαλίδων που μπορούν να προκαλέσουν συστηματική βλάβη, ακόμα και αυτό δεν είναι μια απάνθρωπη απάντηση.
Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε ότι  οι χρηματοοικονομικές φούσκες είναι ένα μόνιμο χαρακτηριστικό των κεφαλαιαγορών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης