Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εβδομάδα των εθνικών θεμάτων - Τα «διεθνή βλέμματα» στην κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα - Erdogan

tags :
Εβδομάδα των εθνικών θεμάτων - Τα «διεθνή βλέμματα» στην κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα -  Erdogan
Εβδομάδα των εθνικών θεμάτων - Τα «διεθνή βλέμματα» στη συνάντηση Τσίπρα -  Erdogan
Οι προβολείς του Μεγάρου Μαξίμου στρέφονται, σήμερα (25/9) στη Νέα Υόρκη όπου το απόγευμα στις 18:30 ώρα Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται με τον Τούρκο πρόεδρο T. Erodgan στο περιθώριο της 73ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η συνάντηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς πραγματοποιείται ένα μήνα μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνταν στις φυλακές της Αδριανούπολης, γεγονός που είχε δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών τους προηγούμενους μήνες. Μάλιστα μετά το ναυάγιο της άτυπης Συνόδου για το μεταναστευτικό-προσφυγικό στην Αυστρία, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους δύο άνδρες να συζητήσουν δια ζώσης και το ζήτημα των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά.
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν αναμφισβήτητα, οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Αρκετοί από τους παριστάμενους στην αμερικανική μεγαλούπολη περιμένουν κάτι θετικό να προκύψει από τη συνάντηση των δύο ηγετών έτσι ώστε να μπορέσει να εκδηλωθεί μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό για να υπάρξει επανεκκίνηση στο θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Κύπρο και γενικότερα για τα ενεργειακά.

Η κυβέρνηση Zaev επιστρατεύει όλα τα μέσα για να πειστούν οι πολίτες στην πΓΔΜ

Εν τω μεταξύ, μόλις πέντε ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας τα δίνει όλα για όλα ώστε να πειστούν οι πολίτες της χώρας για την ανάγκη υπερψήφισης της συμφωνίας την ερχόμενη Κυριακή που θα προσέλθουν στις κάλπες.
Zoran Zaev και Nikola Dimitrov,  επιστρατεύουν κάθε δυνατό μέσο προκειμένου να πείσουν τους ψηφοφόρους προβάλλοντας τον όρο Μακεδονία και κρύβοντας τον προσδιορισμό Βόρεια που προβλέπει η συμφωνία.
Παράλληλα, τα τηλεοπτικά σποτ δίνουν και παίρνουν με γλώσσα, ταυτότητα και πολιτισμό να παρουσιάζονται ως μακεδονικά ενώ στο γεωγραφικό προσδιορισμό, Βόρεια, δεν γίνεται καμία αναφορά.
Η αγωνία της κυβέρνησης Zaev δεν αφορά μόνο στο τι θα ψηφίσουν οι Σκοπιανοί πολίτες αλλά και πόσοι θα προσέλθουν στις κάλπες.
Ο παράγοντας, αποχή, όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο ενώ η συμμετοχή που θα πρέπει να ξεπερνά το 50% αποτελεί το κλειδί έτσι ώστε να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα.
Πάντως τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και το «Μακεδονικό» θα καθορίσουν και τις εξελίξεις στο Αλβανικό.
Ο Νίκος Κοτζιάς στο τελευταίο ταξίδι του στη Ρωσία πριν διαταραχθούν οι διμερείς σχέσεις, είχε δηλώσει ότι δεν θα πάει διακοπές αν δεν κλείσει και το θέμα αυτό.
Μέχρι τώρα αν έχει γίνει κάτι επί της ουσίας αυτό βρίσκεται σε επίπεδο μυστικής διπλωματίας και για να γίνει φανερή, η κυβέρνηση θα πρέπει να εκτιμήσει την πορεία των άλλων εθνικών θεμάτων.
Θα προλάβει ως τις εκλογές;
Ιδού το ερώτημα.  

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης