Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» σε εμπόριο και Fed - Στο +0,29% και τις 23.940,26 μονάδες ο Nikkei

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» σε εμπόριο και Fed - Στο +0,29% και τις 23.940,26 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,58% στις 2.781,14 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τρίτη (25/9) οι αγορές στην Ασία, μετά την αργία στις περισσότερες περιοχές κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς η προσοχή των επενδυτων στρέφεται στις εξελίξεις που αφορούν το εμπόριο.
Η εμπορική συμφωνία που υπεγράφη χθες (24/9) μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας αναμένεται να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, με τον δείκτη KOPSI ωστόσο να παραμένει σήμερα κλειστός λόγω αργίας.
Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,29% στις 23.940,26 μονάδες, αντισταθμίζοντας τις απώλειες που σημείωσαν οι υπόλοιπες αγορές της Ασίας κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.
Παράλληλα, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία κατέγραψε οριακή πτώση της τάξεως του -0,02% στις 6.185,90 μονάδες, ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ παρέμεινε κλειστός.
Σε ότι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,58% στις 2.781,14 μονάδες, ενώ παρόμοια πτώση σημείωσε και ο δείκτης SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -0,66% και τις 8.353,38 μονάδες.
Καθοριστικός παράγοντας για την πτώση των αγορών στην Κίνα αποτέλεσε η στασιμότητα στις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, καθώς ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτές δεν πρόκειται να συνεχιστούν πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.
Ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξεως οτυ +0,06% στις 10.978,85 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη STI Index στη Σιγκαπούρη, και συγκεκριμένα στο +0,64% και τις 3.239,78 μονάδες.
Επιπλέον, οι επενδυτές αναμένουν την έναρξη της διήμερης συνεδρίασης από τη Federal Reserve, κατά την οποία οι αναλυτές περιμένουν ότι θα σημειωθεί μία ακόμα άνοδος των επιτοκίων.
Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών παραμένει σήμερα το πετρέλαιο, καθώς οι επερχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν και η απροθυμία του ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή του παρέχουν στήριξη προς τον μαύρο χρυσό.
Ειδικότερα, το Brent καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,53% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 80,96 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά +0,42% στα 72,38 δολ. ανά βαρέλι.
Οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον σε βάρος της Τεχεράνης που θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 4 Νοεμβρίου 2018 αναμένεται να στοχεύσουν τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας, την ίδια στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στους εταίρους της ώστε να μειώσουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου.
«Το Ιράν θα απωλέσει αξιοσημείωτους όγκους εξαγωγών, και δεδομένου του δισταγμού ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή, η αγορά δεν είναι εξοπλισμένη επαρκώς να αναπληρώσει το κενό των προμηθειών», σχολιάζει ο αναλυής εμπορευμάτων της BNP Paribas, Harry Tchilinguiria.
Παρά το γεγονός ότι οι Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Ιράν φαίνονται αποφασισμένες να εξελίξουν μηχανισμούς πληρωμών ώστε να συνεχίσουν τις συναλλαγές, ανεξαρτήτως των αμερικανικών κυρώσεων, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν μείωση των εξαγω΄γων κατά 1 με 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
«Θεωρούμε το ράλι του Brent πάνω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι ως θεμελιωδώς δικαιολογημένο», ανέφερε σε σημείωσμά της η Fitch Solutions.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης