Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Trump «τρόμαξε» τη Wall Street - Απώλειες 0,2% για τον Dow Jones - Κέρδη 1,54% για τον FTSE MIB στο Μιλάνο

Ο Trump «τρόμαξε» τη Wall Street - Απώλειες 0,2% για τον Dow Jones - Κέρδη 1,54% για τον FTSE MIB στο Μιλάνο
H ιταλική κυβέρνηση φαίνεται πως κατέληξε στο να διαμορφωθεί το έλλειμμα στο 1,9% του ΑΕΠ για το 2019
(upd1) Οριακές μεταβολές και νευρικότητα κατέγραψε σήμερα (25/9/2018) η Wall Street, καθώς επιμένουν οι εμπορικές ανησυχίες, ενώ το «βλέμμα» των επενδυτών στράφηκε στις αυριανές αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Πτώση 0,26% σημείωσε ο δείκτης Dow Jones, ο οποίος διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 26.495 μονάδων.
Σε ανάλογη πορεία κινήθηκε και ο S&P 500 με απώλειες 0,14% στις 2.915 μονάδες, ενώ θετική ήταν η εικόνα για την τεχνολογία, με τον Nasdaq να ενισχύεται 0,18% στις 8.007 μονάδες.
Κέρδη άνω του 2% για τον δείκτη μεταβλητότητας VIX στο επίπεδο των 12,50 μονάδων.



Ο υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας, Wang Shouwen, δήλωσε σήμερα πως αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να συνεχιστούν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις, ενώ επεσήμανε ότι θα εξαρτηθεί από τη βούληση των ΗΠΑ το πότε θα ξαναρχίσουν οι συζητήσεις.
Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τη Νότια Κορέα, με τον αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, να κάνει λόγο για ένα ιστορικό ορόσημο στο εμπόριο.
Εν τω μεταξύ, ο καναδός πρωθυπουργός, Justin Trudeau, άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξει η χώρα του τη διμερή συμφωνία στην οποία έχουν ήδη καταλήξει οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό για την αναθεώρηση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA).
Με τον χρόνο να τελειώνει πριν την προθεσμία που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ για τη σύναψη συμφωνίας, οι Καναδοί και οι Αμερικανοί διαπραγματευτές σημειώνουν αργή πρόοδο.
H Fed αναμένεται ευρέως να προβεί σε μια νέα αύξηση των επιτοκίων -την τρίτη για το 2018.
Η κίνηση αυτή θεωρείται λίγο-πολύ προεξοφλημένη από την αγορά, γι’ αυτό οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στην αναζήτηση ενδείξεων για τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.
Στα οικονομικά νέα, νέα επιβράδυνση καταγράφηκε τον Ιούλιο του 2018 στην αύξηση των τιμών κατοικιών στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον δείκτη S&P/Case-Shiller, οι τιμές κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 0,2% τον Ιούλιο.
Σε ετήσια βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 6%, έναντι αύξησης 6,2% του Ιουνίου.
Παράλληλα, ο δείκτης στον οποίο καταγράφεται η πορεία στις τιμές κατοικιών στις 20 μεγαλύτερες αγορές των ΗΠΑ εμφάνισε άνοδο 0,1% σε μηνιαία βάση και 5,9% σε ετήσια, έναντι ετήσιας αύξησης 6,4% του προηγούμενου μήνα.

Θετικό το κλίμα στο χρηματιστήριο του Μιλάνου 

Με οριακά κέρδη έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των αγορών, ενώ το ιταλικό χρηματιστήριο έκλεισε με σημαντική άνοδο, εν μέσω προόδου στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2019.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,46% υψηλότερα στις 383,89 μονάδες.
Ο FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 1,54% κι έκλεισε στις 21.668,99 μονάδες.


Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «La Stampa», η κυβέρνηση φαίνεται πως κατέληξε στο να διαμορφωθεί το έλλειμμα στο 1,9% του ΑΕΠ για το 2019, δηλαδή λίγο παραπάνω από τον στόχο του 1,5% με 1,8% που είχε θέσει ο υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria, όλο το προηγούμενο διάστημα.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, ο προϋπολογισμός συνοδεύεται από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα περικοπών αλλά και από ένα ποσό 36 δισ. ευρώ που θα διατεθεί για επενδύσεις.
Όπως αναφέρεται, ο συμβιβασμός επήλθε ύστερα από την υπαναχώρηση του αναπληρωτή πρωθυπουργού, Luigi Di Maio, ο οποίος διερωτήθηκε για ποιον λόγο η Γαλλία για να επιτύχει μείωση της φορολογίας της αυξάνει το έλλειμμά της από το 2,6% για το 2018 στο 2,8% το 2019 και δεν μπορεί να πράξει το ίδιο η Ιταλία.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,19% στις 12.374,66 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,66% στις 7.507,56 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με οριακή άνοδο 0,05% στις 5.479,10 μονάδες.
Στη Μαδρίτη ο δείκτης IBEX 35 έκλεισε κατά 0,20% χαμηλότερα στις 9.493,60 μονάδες.
Στο ταμπλό, κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές των βασικών εμπορευμάτων.
Η άνοδος του πετρελαίου πάνω από τα 80 δολ. το βαρέλι, σε υψηλά 4ετίας, οδήγησε σε άνοδο τις μετοχές των BP και Shell (+2,9% και +2,5% αντίστοιχα), ενώ η μετοχή της Glencore έκλεισε με άλμα 3,5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης