Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμφίβολο το μέλλον της κυβέρνησης Merkel - Θέμα χρόνου μια νέα κρίση, απρόβλεπτος ο Seehofer

Αμφίβολο το μέλλον της κυβέρνησης Merkel - Θέμα χρόνου μια νέα κρίση, απρόβλεπτος ο Seehofer
Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, είναι θέμα χρόνου το ξέσπασμα μιας νέας κρίσης
«Λαβωμένη» βγαίνει η κυβέρνηση της Angela Merkel μετά την υπόθεση απομάκρυνσης του επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών, η οποία προκάλεσε μείζονα κρίση στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού.
Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, είναι θέμα χρόνου το ξέσπασμα μιας νέας κρίσης.
Ειδικότερα, η Süddeutsche Zeitung προβλέπει ότι εάν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές εντός της γερμανικής κυβέρνησης είναι θέμα χρόνου να προκληθεί νέα ένταση, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
«Μετά από τα λάθη που έγιναν, τα κύματα δημόσιας αγανάκτησης που ξεσήκωσε η σχεδιαζόμενη προαγωγή του Maasen και την απειλή ακόμη μεγαλύτερων παρεξηγήσεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, ο συμβιβασμός που επετεύχθη ήταν ίσως η μόνη ρεαλιστική δυνατότητα να αποτραπεί η αποτυχία της κυβέρνησης συνασπισμού Χριστιανικής Ένωσης και Σοσιαλδημοκρατών», γράφει η εφημερίδα του Μονάχου και προειδοποιεί: «Εάν ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν αλλάξει τώρα ριζικά θα υπάρξει σύντομα ξανά μεγάλη ένταση, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε ρήξη.
Η πιο επείγουσα ριζική αλλαγή θα ήταν ο Horst Seehofer  να αποχωρήσει από την κυβέρνηση το αργότερο μετά τις τοπικές εκλογές στη Βαυαρία σε τρεις περίπου εβδομάδες».
Σύμφωνα με την SZ, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών έχει να επιδείξει έργο σε αξιώματα που είχε αναλάβει κατά το παρελθόν, ωστόσο «σήμερα λειτουργεί με απρόβλεπτο, παράλογο και καταστροφικό τρόπο».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung στέκεται μεταξύ άλλων στη δημόσια παραδοχή της καγκελαρίου Merkel ότι υπέπεσε σε λάθος χειρισμούς στην υπόθεση «Maasen».
Η Merkel «εξέφρασε ρητά τη λύπη της για το σφάλμα στο οποίο υπέπεσε.
 Από τους λιγοστούς Γερμανούς που εξακολουθούν να είναι της άποψης ότι η καγκελάριος εκτελεί ικανοποιητικά τα καθήκοντά της, ενδέχεται η ίδια να κέρδισε πάλι μερικούς πόντους με αυτό το μήνυμα κατανόησης που εξέπεμψε. Αυτοί οι πόντοι θα της χρησίμευαν και εντός της κοινοβουλευτικής της ομάδας, η οποία ψηφίζει αυτήν την Τρίτη τον πρόεδρό της.
«Ο μεγάλος συνασπισμός βρίσκεται στο τέλος του, όμως συνεχίζει»,  σχολιάζει το περιοδικό Spiegel.

Κρίσιμο τεστ η εκλογή προέδρου στην ΚΟ του CDU

Υπό άλλες συνθήκες θα περνούσαν απαρατήρητες οι εκλογές ανάδειξης προέδρου της Κ.Ο. της Χριστιανικής Ένωσης, ωστόσο μετά τις τριβές λόγω μεταναστευτικού και της υπόθεσης Maasen, ο εκλεκτός της έχει για πρώτη φορά αντίπαλο, όπως σημειώνει η Deutsche Welle.
Επί 13 χρόνια, όσο δηλαδή Merkel είναι καγκελάριος της Γερμανίας, ο Volker Kauder, είναι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης CDU/CSU. Είναι η σκιά της, ο άνθρωπος που εμπιστεύεται περισσότερο από κάθε άλλον.
Μέχρι τώρα η διαδικασία για την ανάδειξη του επικεφαλής της Κ.Ο. των δύο κομμάτων ήταν περισσότερο υπόθεση ρουτίνας, με γνωστό το αποτέλεσμα ελλείψει αντιπάλου. Αυτή τη φορά όμως ο Kauder έχει για πρώτη φορά εσωκομματικό αντίπαλο, τον μέχρι τώρα αναπληρωτή του Ralph Brinkhaus, και η κατάσταση μέσα στα αδελφά χριστιανικά κόμματα είναι τόσο συγκεχυμένη που κανείς δεν τολμά να κάνει ακριβή πρόβλεψη.

Υπό κομματική αμφισβήτηση Merkel - Seehofer

Αλλά ακόμη κι ένα οριακό αποτέλεσμα ανάμεσα στους δύο αντιπάλους θα προκαλούσε τεράστια αίσθηση.
Γιατί ο Kauder είναι ο επίσημος υποψήφιος της Merkel και του υπουργού Εσωτερικών από το βαυαρικό Χριστιανοκοινωνικό κόμμα Horst Seehofer.
Και ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα του Brinkhaus θα αντανακλούσε τη χαμηλή αποδοχή των αρχηγών των χριστιανικών κομμάτων.
Τους καταλογίζεται ότι φέρουν ευθύνη για τη σοβαρή διαμάχη που ξέσπασε πριν το καλοκαίρι με αφορμή το προσφυγικό.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η causa Maasen που επιχείρησε να τραβήξει μέχρι τα άκρα ο Seehofer, δεν προκάλεσε αλγεινή εντύπωση μόνο στη γερμανική κοινή γνώμη, αλλά διαίρεσε και την κοινοβουλευτική ομάδα.
Υπάρχουν χριστιανοδημοκράτες βουλευτές με επιρροή στο κόμμα που μιλούν ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας Brinkhaus.
Κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο πριν λίγα χρόνια και θα ισοδυναμούσε με ανοιχτή εξέγερση εναντίον της κομματικής ηγεσίας.
Αλλά οι καιροί δεν είναι ίδιοι και τα γεγονότα που μεσολάβησαν άφησαν αποτυπώματα στο κόμμα.
Ήδη μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2017 και σε αντίστοιχες εκλογές, ο Kauder αναδείχθηκε επικεφαλής της Κ.Ο. με το 77% των ψήφων, ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό σε σχέση με παλαιότερα.
Ερμηνεύτηκε ως κίνηση απογοήτευσης για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και ως ένα ράπισμα, κατά μία έννοια, κατά της καγκελαρίου μέσω του έμπιστού της.
Ο Kauder πολιτεύτηκε μέσα στο κόμμα περισσότερο ως εκτελεστής των επιθυμιών της Μerkel παρά ως ένας αρχηγός μιας πιο αυτόνομης κοινοβουλευτικής ομάδας που θα μπορούσε ενίοτε και να αντιστέκεται στην κυβέρνηση.

Η συγγνώμη της Merkel στον γερμανικό λαό

«Ήμασταν υπερβολικά απασχολημένοι με τον εαυτό μας.
Αυτό πρέπει να αλλάξει», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, σε διάγγελμά της προς τον γερμανικό λαό, στον απόηχο της μετακίνησης  του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στο υπουργείο Εσωτερικών.
Σε δήλωσή της από τα κεντρικά γραφεία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), η Merkel παραδέχθηκε ότι έγιναν σφάλματα και εξέφρασε την λύπη της, επειδή, όπως είπε, το αποτέλεσμα της πρώτης συνεδρίασης των αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης την περασμένη Τρίτη «δεν κατάφερε να πείσει».
Η Καγκελάριος δήλωσε ακόμη ότι λυπάται για το γεγονός ότι η ίδια ασχολήθηκε περισσότερο με το πώς δεν θα διαταραχθεί η αποτελεσματική λειτουργία του υπουργείου Εσωτερικών και λιγότερο με το «τι είναι αυτό που δικαίως συγκινεί τους πολίτες».
Οι πολιτικοί αρχηγοί στη Γερμανία, συμφώνησαν την Κυριακή στη μετακίνηση του Maasen στο υπουργείο Εσωτερικών ως ειδικού συμβούλου, την οποία πάντως δεν εγκρίνει ο γερμανικός λαός, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Ο κ. Maasen προκάλεσε σοβαρή ενδοκυβερνητική κρίση όταν, μετά τα αιματηρά γεγονότα στο Κέμνιτς της Σαξονίας, διέψευσε την Καγκελάριο, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε κανένα «ανθρωποκυνηγητό» ακροδεξιών εναντίον μεταναστών στην πόλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης