Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ιταλία: Κοντά σε συμβιβασμό για τον προϋπολογισμό - «Κλείδωσε» στο 1,9% το έλλειμμα - Στο 2,89% το 10ετές

tags :
Ιταλία: Κοντά σε συμβιβασμό για τον προϋπολογισμό - «Κλείδωσε» στο 1,9% το έλλειμμα - Στο 2,89% το 10ετές
O συμβιβασμός επήλθε ύστερα από την υπαναχώρηση του Di Maio
(upd5) Σε συμβιβασμό φαίνεται πως καταλήγει η ιταλική κυβέρνηση για το ύψος του ελλείμματος στον προϋπολογισμό του 2019 ύστερα από τις διαδοχικές συναντήσεις που έγιναν χθες Δευτέρα 24/9 ανάμεσα στον πρωθυπουργό Giuseppe Conte, στους αντιπροέδρους M. Salvini και Luigi Di Maio και στον υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Stampa, η κυβέρνηση φαίνεται πως κατέληξε στο να διαμορφωθεί το έλλειμμα στο 1,9% του ΑΕΠ για το 2019, δηλαδή λίγο παραπάνω από τον στόχο του 1,5% με 1,8% που είχε θέσει ο Tria όλο το προηγούμενο διάστημα.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, ο προϋπολογισμός συνοδεύεται από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα περικοπών αλλά και από ένα ποσό 36 δις ευρώ που θα διατεθεί για επενδύσεις.
Όπως αναφέρεται ο συμβιβασμός επήλθε ύστερα από την υπαναχώρηση του Di Maio, ο οποίος διερωτήθηκε για ποιο λόγο η Γαλλία για να επιτύχει μείωση της φορολογίας της αυξάνει το έλλειμμα της από το 2,6% για το 2018 στο 2,8% το 2019 και δεν πράττει το ίδιο η Ιταλία.
«Η Γαλλία θα χρηματοδοτήσει ένα έλλειμμα 2,8% στον προϋπολογισμό της.
Είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος όπως η Γαλλία
Υπάρχουν χρήματα που μπορούν να δαπανηθούν προς όφελος των πολιτών στην Ιταλία, όπως συμβαίνει και στη Γαλλία» υποστήριξε ο Di Maio.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που διαμηνύουν από την ιταλική κυβέρνηση ήταν ότι το μήνυμα που θέλουν να περάσουν είναι πως το τελικό ύψος του ελλείμματος θα πρέπει να σηματοδοτεί ότι το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να μειώνεται.
Υπό αυτό το πρίσμα, θετικό είναι το κλίμα στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον δείκτη FTSE MIB να ενισχύεται κατά 1,54% και να κλείνει στις 21.668,99 μονάδες, ενώ η αγορά ιταλικών ομολόγων κατέγραψε σημαντική βελτίωση, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 2,88%, αν και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά το κλείσιμο των ευρωαγορών σημειώνει οριακή άνοδο στο 2,89%.
 

Δημοσκόπηση IBT: Η Ιταλία δεν θα φύγει από το ευρώ - Κάτω του 10% η πιθανότητα Italexit

Η Ιταλία δεν θα φύγει από το ευρώ, εκτιμούν 15 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των International Business Times.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι Ιταλοί πολιτικοί δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα υψηλότερα επιτόκια και την αδύναμη ιταλική λίρα, σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την Ευρωζώνη.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας θα πρέπει να θέσει τους νέους στόχους για τα δημόσια οικονομικά και την οικονομική ανάπτυξη μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου και να υποβάλει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τα μέσα Οκτωβρίου.
Οι οικονομολόγοι με τους οποίους μίλησε η IBT, αναμένουν από τα πολιτικά κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού του πρωθυπουργού Giuseppe Conte να συμφωνήσουν για τη διατήρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από 3%.
Ο Marco Wagner, Ιταλός επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, τονίζει ότι η αποχώρηση από την ΕΕ θα οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερα επιτόκια τόσο για τον ιταλικό δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα.
«Ισχυρή υποτίμηση μιας νέας λίρας που οδηγεί σε σημαντικό πληθωρισμό και σημαντική απώλεια αγοραστικής δύναμης των Ιταλών πολιτών.
Αυτές θα είναι οι συνέπειες», σημειώνει.
«Καμία κυβέρνηση δεν θα το κάνει αυτό στους πολίτες της», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Carsten Hesse, Ευρωπαίος οικονομολόγος της Berenberg, σκέφτεται ότι ακόμα και αν τα κόμματα του συνασπισμού έχουν το… στομάχι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες ενός Italexit, η συγκέντρωση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων στο Κοινοβούλιο που απαιτείται για το συγκεκριμένο βήμα, δεν θα είναι εύκολη.
«Γνωρίζω ότι προετοιμάζονται για αυτό, ως μέρος του σχεδίου Β, αλλά θεωρητικά χρειάζονται την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο Κοινοβούλιο και αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί.
Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας - ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι που θα χάσουν αν πληρώνονται σε λίρα - τάσσονται ενάντια στο Italexit».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης