Δημοσκόπηση: Η Ιταλία δεν θα φύγει από το ευρώ - Κάτω του 10% η πιθανότητα Italexit

Δημοσκόπηση: Η Ιταλία δεν θα φύγει από το ευρώ - Κάτω του 10% η πιθανότητα Italexit
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι Ιταλοί πολιτικοί δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα υψηλότερα επιτόκια και την αδύναμη ιταλική λίρα
Η Ιταλία δεν θα φύγει από το ευρώ, εκτιμούν 15 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των International Business Times.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι Ιταλοί πολιτικοί δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα υψηλότερα επιτόκια και την αδύναμη ιταλική λίρα, σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την Ευρωζώνη.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας θα πρέπει να θέσει τους νέους στόχους για τα δημόσια οικονομικά και την οικονομική ανάπτυξη μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου και να υποβάλει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τα μέσα Οκτωβρίου.
Οι οικονομολόγοι με τους οποίους μίλησε η IBT, αναμένουν από τα πολιτικά κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού του πρωθυπουργού Giuseppe Conte να συμφωνήσουν για τη διατήρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από 3%.
Ο Marco Wagner, Ιταλός επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, τονίζει ότι η αποχώρηση από την ΕΕ θα οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερα επιτόκια τόσο για τον ιταλικό δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα.
«Ισχυρή υποτίμηση μιας νέας λίρας που οδηγεί σε σημαντικό πληθωρισμό και σημαντική απώλεια αγοραστικής δύναμης των Ιταλών πολιτών.
Αυτές θα είναι οι συνέπειες», σημειώνει.
«Καμία κυβέρνηση δεν θα το κάνει αυτό στους πολίτες της», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Carsten Hesse, Ευρωπαίος οικονομολόγος της Berenberg, σκέφτεται ότι ακόμα και αν τα κόμματα του συνασπισμού έχουν το… στομάχι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες ενός Italexit, η συγκέντρωση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων στο Κοινοβούλιο που απαιτείται για το συγκεκριμένο βήμα, δεν θα είναι εύκολη.
«Γνωρίζω ότι προετοιμάζονται για αυτό, ως μέρος του σχεδίου Β, αλλά θεωρητικά χρειάζονται την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο Κοινοβούλιο και αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί.
Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας - ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι που θα χάσουν αν πληρώνονται σε λίρα - τάσσονται ενάντια στο Italexit».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS