Τελευταία Νέα
Διεθνή

Azevedo (ΠΟΕ): Ο εμπορικός πόλεμος θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη

Azevedo (ΠΟΕ): Ο εμπορικός πόλεμος θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου τόνισε πως σε ένα σενάριο πλήρους εμπορικού πολέμου «δεν θα υπήρχαν νικητές»
Στο γεγονός ότι ένας πλήρης εμπορικός πόλεμος θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναφέρθηκε σήμερα (25/9) ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Roberto Azevedo, τονίζοντας παράλληλα ότι σε ένα τέτοιο σενάριο δεν θα υπήρχαν νικητές.
Ειδικότερα, μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο, ο κ. Azevedo τόνισε ότι «τα φώτα προειδοποίησης αναβοσβήνου», για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «η συνεχιζόμενη κλιμάκωση των εντάσεων θα αποτελούσε αυξημένη απειλή για τη σταθερότητα, τις θέσεις εργασίας και το είδος ανάπτυξης που βλέπουμε σήμερα».
Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε πως «ένας πλήρης παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος με κατάρρευση της διεθνούς εμπορικής συνεργασίας θα μείωνε την παγκόσμια αύξηση του εμπορίου κατά περίπου 70% και την αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9%».
«Δεν θα υπήρχαν νικητές από ένα τέτοιο σενάριο και κάθε περιοχή θα επηρεαζόταν», τόνισε ο Roberto Azevedo, προσθέτοντας ότι «η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποθέσει περίπου το 1,7% της αύξησης του ΑΕΠ», ενώ παράλληλα κατέστησε σαφές πως «δε μπορούμε να το αφήσουμε αυτό να συμβεί».
Ο ίδιος απεσήμανε διάφορες μεταρρυμιστικές προτάσεις που αφορούσαν τις πρακτικές στρέβλωσεις στο εμπόριο, καθώς και τους υπάρχοντες μηχανισμούς του ΠΟΕ για την επίλυση των εμπορικών διαφορών, ενώ πρόσθεσε ότι τα μέλη έπρεπε να συμφωνήσουν σε ποιές προτάσεις ήθελαν να επικεντρωθούν.
«Είναι σαφές ότι αυτή η ενημερωμένη συζήτηση αποκτάει σημαντική δυναμική και ότι είναι θετική», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η σύνοδος κορυφής της G20 στο Μπουένος Άιρες το Νοέμβριο θα είναι ζωτικής σημασίας για να συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα για τη διασφάλιση της διαταγής ελεύθερου εμπορίου βάσει κανόνων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης