Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ιράν: Η επίθεση στην Αχβάζ είναι έργο αυτονομιστών τζιχαντιστών, λέει το υπουργείο Πληροφοριών

tags :
Ιράν: Η επίθεση στην Αχβάζ είναι έργο αυτονομιστών τζιχαντιστών, λέει το υπουργείο Πληροφοριών
Ιράν: Η επίθεση στην Αχβάζ είναι έργο αυτονομιστών τζιχαντιστών, λέει το υπουργείο Πληροφοριών
Η επίθεση του Σαββάτου που προκάλεσε 24 θανάτους στην Αχβάζ, στο νοτιοδυτικό Ιράν, διαπράχθηκε από μια ομάδα που συνδέεται με τζιχαντιστές αυτονομιστές «που υποστηρίζονται από αραβικές χώρες», σύμφωνα με σημερινή διαδικτυακή ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Πληροφοριών.
«Έπειτα από επιχειρήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών που πραγματοποιήθηκαν από τα πρώτα λεπτά» μετά την επίθεση, «πέντε μέλη μιας τρομοκρατικής αυτονομιστικής ομάδας που συνδέεται με ομάδες τακφίρι οι οποίες υποστηρίζονται από αντιδραστικές αραβικές χώρες αναγνωρίστηκαν», γράφει το υπουργείο.
Ο όρος «τακφίρι» χρησιμοποιείται από τις αρχές για να περιγράψουν τους σουνίτες τζιχαντιστές.
Προέρχεται από την αραβική λέξη "takfir" (ανάθεμα), κατηγορία που χρησιμοποιείται από αυτούς τους εξτρεμιστές ως δικαιολόγηση της βίας εναντίον εκείνων που θεωρούν πως είναι ασεβείς.
«Το κρησφύγετο των τρομοκρατών ανακαλύφθηκε, και 22 εμπλεκόμενα [στην επίθεση] άτομα συνεληφθησαν», προστίθεται στο ανακοινωθέν, όπου αναφέρεται πως «εκρηκτικά, στρατιωτικό υλικό και εξοπλισμός επικοινωνιών ανακαλύφθηκαν και κατασχέθηκαν σε αυτό τον κρυψώνα».
«Οι ξένοι που παρήγγειλαν και υποστήριξαν αυτή την τρομοκρατική ενέργεια αναγνωρίστηκαν επίσης∙ περισσότερες πληροφορίες για αυτούς θα δοθούν τον κατάλληλο χρόνο», γράφει ακόμη το υπουργείο.
Η επίθεση στην Αχβάζ πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου από μια ομάδα που άνοιξε πυρ με αυτόματα όπλα σε μια στρατιωτική παρέλαση και στο πλήθος των θεατών.
Οι αρχές είχαν ανακοινώσει προηγουμένως πως οι επιτιθέμενοι ήταν τέσσερις και ότι όλοι σκοτώθηκαν.
Η Αχβάζ, περίπου 500 χλμ. νότια της Τεχεράνης, είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Χουζεστάν, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι άραβες.
Αμέσως μετά την επίθεση οι ιρανικές αρχές ενοχοποίησαν το αραβικό αυτονομιστικό κίνημα που είναι ενεργό στην επαρχία αυτή.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν δύο ανταγωνιστικές οργανώσεις, η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτους και η Εθνική Αντίσταση του Αχβάζ, που αυτοπαρουσιάζεται ως μια αραβική αυτονομιστική ομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης