Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Πρόταση της Κομισιόν για σύναψη συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με τη Βρετανία μετά το Brexit

tags :
Reuters: Πρόταση της Κομισιόν για σύναψη συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με τη Βρετανία μετά το Brexit
Αρκετά προβλήματα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit διαπιστώνει εσωτερικό έγγραφο της Ένωσης, που δημοσιοποιεί το Reuters
Η ΕΕ είναι έτοιμη να προσφέρει μία συμφωνία για δημιουργία ζώνης ελευθέρου εμπορίου με τη Βρετανία, αμέσως μετά το Brexit, αρκεί η Theresa May, η οποία σε πλήρη αντίθεση με το δικό της σχέδιο - το περίφημο «Checkers», θα μπορεί να κάνει πιο εύκολο και με λιγότερες «τριβές» το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Ένωσης, το οποίο βρίσκεται στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, η πρόταση «Checkers» της κυρίας May δημιουργεί ένα μη αποδεκτό πλεονέκτημα για τη Βρετανία, το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ΕΕ.
Υπογραμμίζεται ακόμη ότι τα βρετανικά εμπορεύματα θα μπορούσαν να αποκτήσουν απλή πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ μόνο εάν το Ηνωμένο Βασίλειο παραμείνει «πλήρως δεσμευμένο από το κοινοτικό κεκτημένο (συσσωρευμένη νομοθεσία) με τον ίδιο τρόπο όπως τα άλλα μέλη της ενιαίας αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της εποπτείας και της επιβολής».
Από τη στιγμή που η Βρετανία το έχει αρνηθεί, λέγοντας ότι θα εγκαταλείψει την ενιαία αγορά της ΕΕ και την τελωνειακή ένωση, το έγγραφο αναφέρει ότι η συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών - όμοια με τις συμφωνίες με τον Καναδά ή την Ιαπωνία - είναι η μόνη επιλογή που απομένει.
«Μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου δεν μπορεί να εξασφαλίσει εξ ολοκλήρου εμπόριο« χωρίς τριβές », συνεχίζει το έγγραφο, προσθέτοντας ότι μετά την Brexit πρέπει να υπάρχει ένα τελωνειακό πλαίσιο μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας.
"Ως αποτέλεσμα, το εμπόριο αγαθών του Ηνωμένου Βασιλείου θα μεσολαβήσει με την πάροδο του χρόνου λιγότερο στενά συνδεδεμένο οικονομικά με την ΕΕ από ό, τι τώρα. Για παράδειγμα, οι διασυνοριακές αλυσίδες εφοδιασμού δεν θα λειτουργήσουν απρόσκοπτα», σημειώνεται

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης