Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομικές σχέσεις στην συνάντηση Τσίπρα - Erdogan - Πρόσκληση του έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία

tags :
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομικές σχέσεις στην συνάντηση Τσίπρα - Erdogan - Πρόσκληση του έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία
Επίθεση στις ΗΠΑ εξαπέλυσε ο Erdogan
Αισθητή βελτίωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καταγράφηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας T. Erdoganστον απόηχο της συνεδρίασης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα.
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου και μείωση της έντασης στο Αιγαίου που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.
Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθουν οι επαφές για μείωση της έντασης στο Αιγαίο και η εφαρμογή των σχετικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Ακόμη οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους για την εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκιας με σκοπό την περαιτέρω μείωση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών.
Επιπρόσθετα ο κ. Τσίπρας έθεσε το ζητημα της ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της Ασφάλειας.
Ειδικότερα οσον αφορά την εξάρθρωση δικτύων διακινητών και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.  
Παράλληλα, ο πρωθυπορυγός ανέφερε στον κ. Erdogan και τα θέματα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και των εκλογών για τα Βακούφια της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη.
Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
Με αφορμή τη σημερινή (25/9) συνάντησε επανήλθε στο τραπεζί η θετική ατζέντα και στον οικονομικό τομέα.
Η ακτοπλοϊκη συνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονικης προχωρά με στόχο να ενεργοποιηθεί πριν από το καλοκαίρι.
Επί τάπητος τέθηκε επισης και η αναγκαια ενισχυση της συνεργασιας στον Τουρισμό ωστε να προχωρησει η επίλυση σχετικών θεμάτων.

Οι θέσεις για το Κυπριακό

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας σε δίκαιη και βιώσιμη λυση στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και στην επανεκκινηση των συνομιλιών στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες όπως είχε διαμορφωθεί όταν τερματίστηκαν οι συνομιλιες στο Κραν Μοντανά.
Τονίστηκε από την πλευρά της Ελλάδας η ανάγκη επανέναρξης των δικοινοτικών συνομιλιών.
Επίσης, υποστηρίχθηκε και απο τον κ. Τσίπρα και απο τον Erdogan η επικείμενη συναντηση Ελλάδας, Βρετανίας και Τουρκίας σε επίπεδο ΥΠΕΞ για θέματα Ασφαλείας.
Ο Erdogan  από την πλευρά του επανέλαβε την υποστήριξη του πλαισίου Γκουτέρες, που είχε αναφέρει και στη συνάντηση στο ΝΑΤΟ, αλλα και τις πάγιες τουρκικές θέσεις για το Κυπριακό.
Να σημειωθεί ότι ο Erdogan προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολή.

Τι έγραφε νωρίτερα το bankingnews.gr

Η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε ένα μήνα μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνταν στις φυλακές της Αδριανούπολης, γεγονός που είχε δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών τους προηγούμενους μήνες.
Μάλιστα μετά το ναυάγιο της άτυπης Συνόδου για το μεταναστευτικό-προσφυγικό στην Αυστρία, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους δύο άνδρες να συζητήσουν δια ζώσης και το ζήτημα των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά.



Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν αναμφισβήτητα, οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Αρκετοί από τους παριστάμενους στην αμερικανική μεγαλούπολη περιμένουν κάτι θετικό να προκύψει από τη συνάντηση των δύο ηγετών έτσι ώστε να μπορέσει να εκδηλωθεί μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό για να υπάρξει επανεκκίνηση στο θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Κύπρο και γενικότερα για τα ενεργειακά.

Επίθεση Erdogan στις ΗΠΑ

Επίθεση στις ΗΠΑ από το βήμα του ΟΗΕ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, τονίζοντας ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή και να δεχθεί την αυθαίρετη ακύρωση εμπορικών συμφωνιών και στην επιβολή κυρώσεων.
«Κανείς από εμάς δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλός στην αυθαίρετη ακύρωση των εμπορικών συμφωνιών και στη χρήση των οικονομικών κυρώσεων ως όπλων».
Είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μας μέσω της διεξαγωγής εποικοδομητικού διαλόγου επί ίσοις όροις», υπογράμμισε ο κ. Erdogan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης