Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ιασώ: Ανεβάζει στροφές το turn around - Σε καλή πορεία ο όμιλος

tags :
Ιασώ: Ανεβάζει στροφές το turn around - Σε καλή πορεία ο όμιλος
Πως η πώληση της Ιασώ General, η τροποποίηση όρων της δανειακής σύμβασης και η επικέντρωση στο core business βελτίωσαν τα αποτελέσματα
Τα πρώτα θετικά δείγματα της αλλαγής στρατηγικής, που επήλθε με την πώληση της Ιασώ General επέδειξε κατά το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, η Ιασώ, βελτιώνοντας τόσο τη λειτουργική της κερδοφορία, όσο και τα επίπεδα καθαρού δανεισμού.
Η μεταβίβαση της Ιασώ General στην CVC Capital Partners ολοκληρώθηκε στο τέλος του α τριμήνου της φετινής χρονιάς.
Λόγω της παραπάνω αποενοποίησης, ο κύκλος εργασιών και τα EBITDA του ομίλου δεν είναι συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα περσινά, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη έχουν επίσης επηρεαστεί θετικά από το λογιστικό όφελος της πώλησης, αυξανόμενα κατά 93,43%.
Η πώληση της Ιασώ General επέφερε, όμως, μείωση του δανεισμού, η οποία σε συνδυασμό με την τροποποίηση όρων των υφιστάμενων δανειακών συμβάσεων, που πέτυχε η διοίκηση του ομίλου, ενίσχυσαν σημαντικά τον ισολογισμό του.
Όπως προκύπτει από τις αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου, ο όμιλος προέβη σε αποπληρωμή δανεισμού ύψους 23,48 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα ο συνολικός δανεισμός του να διαμορφώνεται την 30η Ιουνίου σε 105,07 εκατ. ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμα να ανέρχονται σε 7,55 εκατ. ευρώ.
Ο καθαρός δανεισμός, δηλαδή, διαμορφώθηκε στα 97,5 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε περίπου 3,4 φορές τα EBITDA, ενώ ένα χρόνο πριν ανερχόταν στα 149 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, σε επίπεδο μητρικής, σημειώθηκε αύξηση του κύκλου εργασιών μετά από rebate και claw-back κατά 8,51% (37,68 εκατ. ευρώ πωλήσεις) με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 12,63 εκατ. ευρώ.
Η Ιασώ διεύρυνε σε μια δύσκολη περίοδο το μερίδιο αγοράς της, ενισχύοντας το δίκτυο των συνεργαζόμενων ιατρών και εδραιώνοντας τη θέση της ως ο leader του κλάδου των μαιευτηρίων. Η ενίσχυση του τζίρου ήρθε μάλιστα, χωρίς να πληγούν τα υψηλά περιθώρια κέρδους με τα οποία δουλεύει.
Το περιθώριο EBITDA υποχώρησε στο 33,5% από 35,59% κυρίως, όμως, λόγω έκτακτων εξόδων ,που επιβάρυναν τα κόστη και σχετίζονται με την πώληση της Ιασώ General.
Ο καθαρός δανεισμός της μητρικής μειώθηκε στα 31,3 εκατ. ευρώ από 54,2 εκατ. ευρώ στις 30/6/2017, με τα EBITDA A εξαμήνου στα 12,6 εκατ. ευρώ από 12,36 εκατ. ευρώ το 2017.
Η Ιασώ, δηλαδή, εμφανίζει, σε εταιρικό επίπεδο, μακράν τη καλύτερη σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA στον κλάδο της, εξέλιξη που την καθιστά τον πλέον αξιόπιστο σύμμαχο τραπεζών και ενδιαφερόμενων επενδυτών για την εξυγίανση του υπο-τομέα μαιευτικών κλινικών.   
Οι πιέσεις των τραπεζών να εκκαθαρίσουν τα επιχειρηματικά δάνεια και ο τρόπος που επιλέγουν ή υποχρεώνονται να το κάνουν είναι πιθανόν να επιταχύνουν ορισμένες εξελίξεις στον κλάδο, τις οποίες θέλει να αξιοποιήσει η Ιασώ για να ενισχύσει έτι περαιτέρω τη θέση της.
Η παραπάνω βελτίωση αλλάζει και τη συνολική επιχειρησιακή αξία της εισηγμένης ( enterprise value) η οποία προσεγγίζει σε ενοποιημένο επίπεδο τα 200 εκατ. ευρώ.
Η σχέση Enterprise value προς EBITDA διαμορφώνεται σε 7,1 φορές, αισθητά χαμηλότερα από τα επίπεδα στα οποία πωλείται το Υγεία και διαπραγματεύεται η Ιατρικό Αθηνών.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης