Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Με 100 κλινικές λόγω κρίσης έχει μείνει η χώρα - Φθηνός ο κλάδος σύμφωνα με τη διοίκηση του ΙΑΣΩ

tags :
Με 100 κλινικές λόγω κρίσης έχει μείνει η χώρα - Φθηνός ο κλάδος σύμφωνα με τη διοίκηση του ΙΑΣΩ
Οι αποτιμήσεις των εταιρειών είναι φθηνές σύμφωνα με το ΙΑΣΩ – Έντονη η κινητικότητα στον κλάδο
Τη συρρίκνωση του κλάδου αναδεικνύει η διοίκηση της ΙΑΣΩ στις λογιστικές καταστάσεις που δημοσίευσε για το πρώτο εξάμηνο, ενώ τονίζει πως οι ελληνικές εταιρείες είναι φθηνές έστω και αν δεν φέρνουν τα αποτελέσματα που θα επιθυμούσαν οι ξένοι επενδυτές προκειμένου να επενδύσουν.
Όπως αναφέρει «οι αποτιμήσεις των Ελληνικών εταιρειών είναι πολύ χαμηλές λόγω της οικονομικής κρίσης και ο κλάδος της υγείας φαίνεται ότι προκαλεί ήδη ενδιαφέρον σε ξένους επενδυτικούς οίκους.
Ο κλάδος της υγείας έδειξε τα τελευταία χρόνια σημαντική κινητικότητα υπό την έννοια ότι υλοποιήθηκαν ή ανακοινώθηκαν συμφωνίες για μεταβίβαση μετοχών (εξαγορές εταιρειών) όπως είναι η αποεπένδυση της ΙΑΣΩ General από τον όμιλο ΙΑΣΩ.
Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών απέχουν σημαντικά από τις προσδοκίες για εισροές ξένων κεφαλαίων στην χώρα μας, οι πράξεις που έγιναν ακόμα και πέρυσι ανέδειξαν ότι οι Ελληνικές εταιρείες άντλησαν συνολικά 5,5 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,9 δισ. ευρώ δις αφορούσαν τις εισροές από εταιρικά ομόλογα, 1,7 δισ. ευρώ ήταν από αποκρατικοποιήσεις και 1,6 δισ. ευρώ που αφορούσαν κυρίως αποεπενδύσεις των Τραπεζών».
Στο ίδιο κλίμα με το προηγούμενο έτος κινήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2018 και ίδιοι ρυθμοί παρουσιάζουν τα στοιχεία μέχρι και σήμερα, αναφέρει η διοίκηση.
Επίσης χαρακτηριστικό στοιχείο του πρώτου εξαμήνου είναι ότι κάποιες κλινικές διέκοψαν την λειτουργία τους ή τέθηκαν σε αδράνεια, λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και των παρεμβάσεων-αποφάσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που οφείλονται στον περιορισμένο προϋπολογισμό του.
Όπως αναφέρουν οι ενώσεις των κλινικών ο αριθμός όσων έκλεισαν κατά τα τελευταία χρόνια είναι πολύ μεγάλος, υπερβαίνει τις 35 κλινικές και πλέον ο αριθμός των ιδιωτικών κλινικών που είναι σε λειτουργία, εξαιρουμένων των ψυχιατρικών δεν υπερβαίνει σήμερα τις 100.
Η μετοχή της ΙΑΣΩ διαπραγματεύεται με αποτίμηση κάτω από 100 εκατ. ευρώ ενώ η καθαρή θέση ανέρχεται στα 125 εκατ. ευρώ.
Μετά την αποεπένδυση οι συνολικές υποχρεώσεις έχουν περιοριστεί στα 147,8 εκατ. ευρώ από 215 εκατ. ευρώ και ο τζίρος μειώθηκε στα 55,3 εκατ. ευρώ από 61,4 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 12 εκατ. ευρώ αλλά περιλαμβάνουν έκτακτα περίπου 6,7 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης