Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Φωτιά» σε κυβέρνηση και νοικοκυριά βάζει το άλμα του πετρελαίου στα 82 δολ. - Το σενάριο του προϋπολογισμού ήταν 50 δολ.

«Φωτιά» σε κυβέρνηση και νοικοκυριά βάζει το άλμα του πετρελαίου στα 82 δολ. - Το σενάριο του προϋπολογισμού ήταν 50 δολ.
«Φωτιά» σε κυβέρνηση και νοικοκυριά βάζει η άνοδος της τιμής του πετρελαίου
Συναγερμό έχει σημάνει στην κυβέρνηση η διεθνής κούρσα στην τιμή του αργού πετρελαίου, εξαιτίας του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών αλλά και στα δημοσιονομικά, μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας.
Η τιμή του μαύρου χρυσού σκαρφάλωσε χθες έως τα 82 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο προϋπολογισμός του 2018 είχε συνταχθεί πέρυσι τον Νοέμβριο με το σενάριο ότι η μέση τιμή του μπρεντ δεν θα ξεπεράσει τα 50,2 δολάρια το βαρέλι.
Αυτομάτως η διακύμανση της τιμής αυτής, ακριβώς επειδή συνυπολογίζεται και μάλιστα με ιδιαίτερη βαρύτητα στο κόστος παραγωγής και στο κόστος μεταφοράς οποιουδήποτε προϊόντος και υπηρεσίας, επηρεάζει άμεσα τα μεγέθη του προϋπολογισμού και κυρίως την τσέπη του καταναλωτή.
Για την ώρα η αύξηση των τιμών επιδρά θετικά στα έσοδα του προϋπολογισμού, αφού οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ (που επιβαρύνει την τελική τιμή) στα πετρελαιοειδή είναι αυξημένες κατά 107 εκατ. ευρώ, στο 1,322 δισ. ευρώ στο πρώτο οκτάμηνο.
Εφόσον οι τιμές δεν περιορίσουν την κατανάλωση, που είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον προϋπολογισμό, πέραν των άλλων επιπτώσεων από τις αστοχίες στις εκτιμήσεις για αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών και των εισαγωγών, τότε ο προϋπολογισμός θα κλείσει με υπέρ έσοδα.
Επειδή, όμως, από μία τέτοια ανατίμηση η οικονομία είθισται να μη βγαίνει κερδισμένη ακριβώς λόγω των ανατροπών που διαχέονται σε όλο το οικονομικό σύστημα της χώρας, η ανάπτυξη στερείται σημαντικά των προοπτικών της ανόδου (2% είναι ο στόχος για το 2018).
Εχει υπολογιστεί ότι, αν αυξηθούν οι τιμές των καυσίμων κατά περίπου 20%, η οικονομία θα απολέσει περίπου 0,4%-0,5% της ανάπτυξης λόγω των αλυσιδωτών αυξήσεων που θα υπάρξουν σε σειρά αγαθών και υπηρεσιών, αν η αύξηση της τιμής του μπρεντ οδηγήσει σε ανάλογη αύξηση των τιμών των προϊόντων διύλισης.
Η «φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από το πετρέλαιο θέρμανσης, φέτος, εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλη αφού η τιμή με την οποία θα αρχίσει να διατίθεται, στα μέσα Οκτωβρίου, από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και τους πρατηριούχους μπορεί να αγγίξει το 1,110 ευρώ στις πόλεις και να φτάσει το 1,250 στις απομακρυσμένες περιοχές και τα νησιά.
Ηδη οι εκπρόσωποι του κλάδου κάνουν λόγο για πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους, επισημαίνοντας ότι το βασικό πρόβλημα είναι οι υψηλοί φόροι που επιβαρύνουν τα καύσιμα.
Η μεγάλη διακύμανση των τιμών επηρεάζει αρνητικά και τον τιμάριθμο για τον οποίο βέβαια το οικονομικό επιτελείο δεν ανησυχεί επειδή βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Mάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης