Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωκοινοβούλιο: Στον «πάγο» τα κονδύλια της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ

Ευρωκοινοβούλιο: Στον «πάγο» τα κονδύλια της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ
Στον «πάγο» τα προενταξιακά κονδύλια της Τουρκίας
«Πάγο» στα προενταξιακά κονδύλια της Τουρκίας έβαλαν οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι δεν πληροί τα κριτήρια που αφορούν το Κράτος Δικαίου.
Πρόκειται για το ποσό των 70 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε «κλειδώσει» για τον συγκεκριμένο σκοπό από τον περυσινό Νοέμβριο, όταν καταρτίστηκε ο φετινός προϋπολογισμός από την Ευρωβουλή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ωστόσο, από τη στιγμή που, όπως διαπίστωσε η αρμόδια επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Τουρκία δεν έχει κάνει το παραμικρό βήμα βελτίωσης στους τομείς του Κράτους Δικαίου, της Δημοκρατίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Ελευθερίας του Τύπου, η απελευθέρωση των σχετικών κονδυλίων ακυρώνεται.
Τα προενταξιακά κονδύλια των 70 εκατ. ευρώ αφορούσαν κατά το ήμισυ πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων και κατά το ήμισυ πιστώσεις πληρωμών.
Ωστόσο, η τελευταία ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ημερομηνία 17/4/2018 αναφέρει επί λέξει πως «η Τουρκία απομακρύνθηκε σημαντικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και με την αποδυνάμωση των αποτελεσματικών ελέγχων και ισορροπιών στο πολιτικό σύστημα».
Η συγκεκριμένη απόφαση, η οποία έγινε δεκτή στην επιτροπή Προϋπολογισμού με συντριπτική πλειοψηφία (27 ψήφοι υπέρ, μία κατά και τέσσερις αποχές), καθιστά απαραίτητη την κατάθεση σχεδίου διορθωτικού προϋπολογισμού που θα τεθεί προς ψήφιση στην επόμενη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη (3/10).
Αν το σχέδιο επικυρωθεί, τότε τα κονδύλια θα διατεθούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος και συγκεκριμένα σε δράσεις αναφορικά αφ’ ενός με την Κεντρική Μεσογειακή Διαδρομή και αφ’ ετέρου με την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης