Μήνυμα Τσίπρα σε επενδυτές: Τώρα είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα - Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν - Τι απαντούν BofA και Morgan Stanley

Μήνυμα Τσίπρα σε επενδυτές: Τώρα είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα - Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν - Τι απαντούν BofA και Morgan Stanley
«Προτεραιότητά μας η δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος», τόνισε ο Τσίπρας στα στελέχη της Morgan Stanley και BofA
(upd6) Χωρίς πολιτική και φορολογική σταθερότητα, κανείς δεν πρόκειται να επενδύσει στην Ελλάδα, ήταν το μήνυμα που «έδωσαν» στον Έλληνα πρωθυπουργό, οι Αμερικανοί επενδυτές με τους οποίους είχε συναντήσεις στη Νέα Υόρκη.
Σε δύο εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι Bank of America Merrill Lynch και Morgan Stanley ο κ. Τσίπρας είχε σειρά συναντήσεων με funds προκειμένου να τα πείσει να στηρίξουν την ελληνική οικονομία και να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στην Ελλάδα.
Όπως παραδέχονται και κυβερνητικές πηγές οι εκπρόσωποι των επενδυτικών οίκων τόνισαν στον κ. Τσίπρα ότι ο κρισιμότερος παράγοντας για την προσέλκυση των επενδύσεων είναι το στοιχείο της σταθερότητας.
Κυριότερα, η πολιτική σταθερότητα και το σταθερό φορολογικό πλαίσιο ώστε να υπάρχει ουσιαστική δυνατότητα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την απόδοση μιας επένδυσης.
Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του υποστήριξε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησής του είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς τις επενδύσεις, ενώ προσέθεσε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση δυναμικής ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι  «τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις που θα στηρίξουν τη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Επίσης ο πρωθυπουργός συζήτησε με στελέχη επενδυτικών funds που δείχνουν ενδιαφέρον να επενδύσουν στη χώρα, για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν και γεωπολιτικά θέματα, κατά τον πρώτο γύρο των συναντήσεων που είχε, υπό την αιγίδα της Bank of America Merrill Lynch.
Έκανε  εκτενή αναφορά στην ανάκαμψη των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, «που πλέον διαμορφώνουν μια αισθητή βελτιωμένη εικόνα για τη χώρα και τις προοπτικές της».
Υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει μετά από δύσκολα χρόνια, προσθέτοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση ανέλαβε σε πολύ δύσκολες συνθήκες: με ρεκόρ ανεργίας, αποεπένδυση, ύφεση και έπειτα από μια πενταετία κατά την οποία χάθηκε το ένα τέταρτο του εθνικού πλούτου.
«Προτεραιότητά μας η δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος για την προσέλκυση σημαντικών παραγωγικών επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπογραμμίζοντας πως «σημαντικό στοιχείο σε αυτό το πλαίσιο είναι οι συνθήκες πολιτικής σταθερότητας που επικρατούν πλέον στη χώρα».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, θα συνεχιστούν απρόσκοπτα», με έμφαση σε αυτές που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την παραγωγή νέου πλούτου.
Οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι στη συζήτηση αναδείχθηκε επίσης και από τις δύο πλευρές, το «ισχυρό χαρτί» της χώρας που είναι ο κομβικός γεωστρατηγικός ρόλος της ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας σε μια περιοχή με μεγάλες προκλήσεις.
Συμπληρώνουν δε ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε για τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, ανοίγει το δρόμο για την ενίσχυση των επενδύσεων και της οικονομικής συνεργασίας στα Βαλκάνια.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σύνολο των πρωτοβουλιών που έχει πάρει η Ελλάδα και έχει καθοριστική παρουσία (τριμερείς, τετραμερείς, Σύνοδος Δυτικών Βαλκανίων κλπ).
Στο ίδιο κλίμα με την πρωινή συνάντηση με επενδυτικά funds που διοργάνωσε η Bank of America Merril Lynch, κινήθηκε και η δεύτερη συζήτηση – που διοργάνωσε η Morgan Stanley - με επενδυτές, που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσθέτουν κυβερνητικές πηγές.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την περιγραφή της αισθητά βελτιωμένης εικόνας όλων των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, τη σταθερή και ασφαλή δημοσιονομική πορεία, την ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και αναφέρθηκε εκτενώς στη μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική που έχει η Ελλάδα, ειδικά μετά την 20η Αυγούστου.
Πολλές τοποθετήσεις εκ μέρους των εκπροσώπων των επενδυτικών οίκων, στάθηκαν στον πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας που είχε το εγχείρημα που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση την τελευταία τριετία και για το λόγο αυτό η έξοδος από τα προγράμματα συνιστά ιστορικής σημασίας γεγονός αλλά και μία σπουδαία ευκαιρία για επενδύσεις.
Σε μια χώρα μάλιστα που βρίσκεται στον πυρήνα της ΕΕ και της Ευρωζώνης, διαθέτει ένα εργατικό δυναμικό με εξαιρετικές ικανότητες και υψηλού επιπέδου κατάρτιση και παράλληλα έχει πλούσιους φυσικούς πόρους, υποδομές και μία στρατηγικής σημασίας γεωγραφική θέση.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στους τομείς που η Ελλάδα έχει ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα.
Τόνισε ότι στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, είναι ξεκάθαροι οι στόχοι και οι τομείς γύρω από τους οποίους θα κινηθεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Σε αντίθεση με δεκαετίες προχειρότητας και λειτουργίας ενός άναρχου μοντέλου που κόστισε πολύ ακριβά στη χώρα και τους πολίτες.
Από τις τοποθετήσεις τονίστηκε ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και βούληση για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Και ότι είναι ελπιδοφόρο ότι η ελληνική κυβέρνηση δείχνει σταθερά προσηλωμένη στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και ειδικότερα σε αυτές που θα μειώσουν τη γραφειοκρατία και την πολυνομία, που στο παρελθόν λειτούργησαν ανασχετικά για μεγάλα επενδυτικά σχέδια.
Υπογραμμίστηκε επίσης από την πλευρά των επενδυτικών οίκων ότι ο κρισιμότερος παράγοντας για την προσέλκυση των επενδύσεων είναι το στοιχείο της σταθερότητας.
Κυριότερα, η πολιτική σταθερότητα και το σταθερό φορολογικό πλαίσιο ώστε να υπάρχει ουσιαστική δυνατότητα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την απόδοση μιας επένδυσης.
Η συζήτηση επίσης περιστράφηκε και στις γενικότερες πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας και των κινδύνων που εγκυμονεί η άνοδος των δυνάμεων της άκρας δεξιάς και των άλλων υπερσυντηρητικών μορφωμάτων.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι απαραίτητη συνθήκη για την ομαλή οικονομική δραστηριότητα – πόσο μάλλον για την ευημερία - των χωρών είναι η πολιτική σταθερότητα, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή η συνθήκη πλέον υπάρχει στην Ελλάδα και αποτυπώνεται και στους οικονομικούς δείκτες.
Και πρόσθεσε ότι είναι όντως εξαιρετικά ανησυχητικό το φαινόμενο και απαιτεί διαρκή εγρήγορση και δράση απέναντι στις αιτίες που τροφοδοτούν αυτές τις δυνάμεις που απειλούν τόσο τις κοινωνίες όσο  και την οικονομία της Ευρώπης.
Τόνισε όμως ότι η δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης μπορεί να περιορίσει το φαινόμενο, αρκεί βέβαια τα παραδοσιακά συντηρητικά κόμματα να πάψουν να μετατοπίζονται διαρκώς προς τις θέσεις και τη ρητορική αυτών των ακραίων δυνάμεων.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας με αναρτήσεις του στο Twitter αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη, υπογραμμίζοντας ότι εξήγησε στους επενδυτές ότι «τώρα είναι η στιγμή να στηρίξουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».
Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει στις σχετικές αναρτήσεις του:


 
«Μετά από 8 δύσκολα χρόνια προτεραιότητά μας είναι η δημιουργία κλίματος για την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Σε συναντήσεις που είχα σήμερα με επενδυτές, εξήγησα ότι τώρα είναι η στιγμή να στηρίξουν την ανάκαμψη της ελλην. οικονομίας.»«Σημαντικό στοιχείο σε αυτό το πλαίσιο είναι οι συνθήκες πολιτικής σταθερότητας που επικρατούν πλέον στη χώρα, αλλά και σειρά πρωτοβουλιών, όπως η συμφωνία των Πρεσπών, που ανοίγουν το δρόμο της οικονομικής συνεργασίας στα Βαλκάνια.».
Είχε προηγηθεί ανάρτηση του κ. Τσίπρα πριν από την πρώτη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη και την οποία διοργάνωσε η Bank of America Merrill Lynch.
Η συνάντηση είχε επίκεντρο πιθανή έκδοση 5ετούς ομολόγου αν και το ιδανικό θα ήταν να εκδοθεί 10ετές ομόλογο.
Αρχές Οκτωβρίου ο Τσακαλώτος ο έλληνας υπουργός οικονομικών θα βρεθεί στις αγορές στις Ασίας με την Rothschild ώστε να διερευνήσει τις εκεί αγορές για έκδοση ομολόγου.
Οι αγορές της Ασίας άπαξ και η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε investment grade δηλαδή σε επενδυτική βαθμίδα δεν θα είναι διατεθειμένες να στηρίξουν την Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι στις 21 Σεπτεμβρίου η Moody’s δεν προχώρησε σε αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας παρότι αναμενόταν λόγω της κρίσης στις αναδυόμενες αγορές, τα τραπεζικά προβλήματα στην Ελλάδα και την αβεβαιότητα που κυριαρχεί ως προς την ικανότητα της Ελλάδας να βγει στις αγορές
Ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να πείσει τους αμερικανούς επενδυτές ειδικά την Morgan Stanley και την Bank of America να στηρίξουν σχέδια της Ελλάδος για έκδοση ομολόγου ίσως 5ετούς διάρκειας αν και ο στόχος πρέπει να είναι έκδοση 10ετούς.
Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και όσο εξαρτάται από την συμπεριφορά των ιταλικών ομολόγων έκδοση 10ετούς θα είχε επιτόκιο 4,30% ενώ 5ετές ομόλογο θα μπορούσε να εκδοθεί στο 3,30%.
Έκδοση 7ετούς θα είχε επιτόκιο 3,50%.

Πότε η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα investment grade

Η επενδυτική βαθμίδα (στα αγγλικά investment grade) ή βαθμολογίες τύπου ΒΒΒ- και υψηλότερα είναι η σφραγίδα που αποδεικνύει την αξιοπιστία των ομολόγων μιας χώρας.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην κατηγορία junk bond υψηλής κερδοσκοπίας ομόλογα.
Αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι για τα σκουπίδια αφού ονομάζονται junk bond και η ΕΚΤ δεν τα θεωρεί επιλέξιμα για πράξεις νομισματικής πολιτικής.
Πολλά funds ώριμων αγορών δεν τα αγοράζουν και γενικώς συγκεντρώνουν επενδυτές τύπου hedge funds δηλαδή κερδοσκοπικά funds που μπορούν οποτεδήποτε να πουλήσουν.
Όταν μια χώρα θεωρείται ότι διαθέτει επενδυτική βαθμίδα που σημαίνει ότι βαθμολογείται από τους οίκους αξιολόγησης Moody’s, Fitch, Standard and Poor’s και DBRs στην κατηγορία ΒΒΒ- και υψηλότερα σημαίνει ότι θεωρείται ότι διαθέτει ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας, η χώρα θεωρείται πιο αξιόπιστη, προσελκύει πιο σοβαρούς επενδυτές και η ΕΚΤ κάνει αποδεκτά τα ομόλογα για πράξεις νομισματικής πολιτικής.
Π.χ. η ΕΚΤ εάν μια χώρα έχει βαθμολογία ΒΒΒ- και υψηλότερα θα ενέτασσε τα ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ΕΚΤ ήταν και είναι για καιρό ο μοναδικός μεγάλος αγοραστής των ευρωπαϊκών ομολόγων.
Η Κύπρος στις 31 Μαρτίου του 2016 βγήκε από τα μνημόνια όπως και η Ελλάδα στις 20 Αυγούστου του 2018.
Η Κύπρος ήδη βαθμολογείται με επενδυτική βαθμίδα έχει βαθμολογία δηλαδή ΒΒΒ- .
Πρακτικά λοιπόν η Κύπρος μετά την έξοδο της από τα μνημόνια χρειάστηκε 29 μήνες για να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Με βάση λοιπόν την περίπτωση της Κύπρου η οποία βαθμολογείται με ΒΒΒ- από την Standard and Poor’s, ΒΒ από την Fitch και Ba2 από την Moody’s…η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 2,5-3 χρόνια ώστε να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Κοινώς προς τα τέλη του 2020 η Ελλάδα σε ένα ευνοϊκό σενάριο θα αναβαθμιστεί σε BBB- και υψηλότερα.
Οπότε με βάση την περίπτωση της Κύπρου…έχει ακόμη δρόμο και χρόνο για να διανύσει ώστε να αποκτήσει το εισιτήριο της αξιοπιστίας που συνεπάγεται η βαθμολογία investment grade.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS