Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες απειλές Di Maio: Δεν θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό 2019, χωρίς το εισόδημα πολιτών - Στο 2,9% το 10ετές

tags :
Νέες απειλές Di Maio: Δεν θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό  2019, χωρίς το εισόδημα πολιτών - Στο 2,9% το 10ετές
Αύριο Πέμπτη 27/9 είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση και ψήφιση του προϋπολογισμού από την ιταλική Βουλή
(upd) Νέες απειλές για τη σταθερότητα της ιταλικής κυβέρνησης εκτοξεύει ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, υπουργός Εργασίας και επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, Luigi Di Maio, ο οποίος διαμηνύει πως δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2019, εάν αυτός δεν προβλέπει το εισόδημα των πολιτών.
Μάλιστα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη δήλωσε ότι ένα έλλειμμα άνω του 2% δεν αποτελεί ταμπού, «αλλά θέλουμε να το διαχειριστούμε με υπευθυνότητα.
Ο προϋπολογισμός θα έχει ως προτεραιότητα τους πολίτες, αλλά θα λάβει υπόψη του και τις αγορές».
Στο παρά πέντε της παρουσίασης και ψήφισης του προϋπολογισμού στην ιταλική Βουλή, η οποία είναι προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη 27/9 και ενώ όλες οι πληροφορίες ανέφεραν πως οι κυβερνητικοί εταίροι έφτασαν σε συμφωνία για το ύψος του ελλείμματος, ο Di Maio δηλώνει αποφασισμένος να τα τινάξει όλα στον αέρα.
Συγκεκριμένα, προειδοποιεί  ότι εάν ο προϋπολογισμός δεν περιέχει θαρραλέους δημοσιονομικούς στόχους και δεν περιλαμβάνει το ελάχιστο εισόδημα πολιτών, την  μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και αποζημιώσεις αποταμιευτών που εξαπατήθηκαν από τράπεζες, δεν πρόκειται να λάβει τις ψήφους των βουλευτών των Πέντε Αστέρων.
Μάλιστα ο Di Maio υποστήριξε πως από τα μέσα του Μαρτίου του 2019 θα αρχίσει η υλοποίηση των εκπαιδευτικών κέντρων για τους άνεργους καθώς και η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος των πολιτών, διαμηνύοντας πως «θα καταργήσουμε την φτώχεια».
Πάντως, τα όσα υποστηρίζει ο Di Maio έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που διαρρέει το υπουργείο Οικονομικών.
Δημοσιεύματα από τον ιταλικό Τύπο ανέφεραν χθες πως οι κυβερνητικοί εταίροι είχαν καταλήξει σε συμφωνία για το ύψος του ελλείμματος, το οποίο αναμενόταν να διαμορφωθεί στο 1,9% του ΑΕΠ για το 2019.
Πρόκειται για ένα ποσοστό που μπορεί όπως υποστηρίζει ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ, Giovanni Tria να ικανοποιεί την ΕΕ, τις αγορές και τους επενδυτές αλλά σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί το Κίνημα των 5 Αστέρων και το Di Maio καθώς βλέπουν ότι βασικές τους προεκλογικές δεσμεύσεις αλλά και η βασική τους πολιτική στόχευση και στρατηγική να είναι στον αέρα.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο ο Di Maio τραβά το σκοινί και απειλεί στο παρά πέντε τη σταθερότητα της ιταλικής κυβέρνησης.
Υπό αυτό το πρίσμα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας ενισχύεται στο 2,9%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει μικρή πτώση της τάξης του 0,2% στις 21.638 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης