Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μειώθηκαν μέχρι και τον Ιούλιο οι επισφάλειες της ΔΕΗ σε 2,39 δισ. ευρώ - Οι "εξαφανισμένοι" τελικοί πελάτες και οι διακοπές ηλεκτροδότησης

tags :
Μειώθηκαν μέχρι και τον Ιούλιο οι επισφάλειες της ΔΕΗ σε 2,39 δισ. ευρώ - Οι
Από την αρχή του έτους έχουν εκδοθεί εντολές αποκοπής για 390.000 ρολόγια, με οφειλές 630 εκατ. ευρώ.
Ξεπερνούν το 1 δις ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ που είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα εισπραχθούν κάποτε.
Ωστόσο η επιχείρηση στα οικονομικά αποτελέσματα του εξαμήνου του 2018, μιλάει για μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και μειώνει τις προβλέψεις για επισφάλειες, ενώ την ίδια ώρα αυξάνει κατά 6 εκατ. ευρώ την αμοιβή της εταιρίας Qualco στην οποία έχει αναθέσει το έργο της είσπραξης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες (25/9) στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ από τα στελέχη της γενικής διεύθυνσης Εμπορίας της επιχείρησης το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών από 2.536 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2017 μειώθηκαν σε 2.429 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2018.
Αυτό σημαίνει μείωση κατά 107 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα δε με την παρουσίαση που έγινε το απόγευμα στους αναλυτές, στο επτάμηνο του 2018 οι οφειλές είχαν μειωθεί περεταίρω σε 2.399 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο στα ποσά αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται οι οφειλές που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση και οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχονται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.
Η είσπραξη των ποσών αυτών είναι εξίσου επισφαλής δεδομένου ότι είναι πολλοί οι καταναλωτές που πολύ γρήγορα χάνουν τις ρυθμίσεις.
Από το σύνολο των 7,1 εκατομμυρίων ρολογιών που τροφοδοτεί η ΔΕΗ, τα 2,3 εκατ. ρολόγια έχουν οφειλές.
Με άλλα λόγια ένας στους τρεις καταναλωτές χρωστάει στη ΔΕΗ.  
Πάντως η διοίκηση της ΔΕΗ σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα των αποτελεσμάτων του εξαμήνου μείωσε τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών κατά 80 εκατ. ευρώ με θετική επίπτωση 205 εκατ. ευρώ.
Στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ το παρόν έδωσαν και στελέχη της Qualco, που έκαναν μια σύντομη παρουσίαση της εταιρίας τους και των μεθόδων που χρησιμοποιούν για την είσπραξή των ληξιπρόθεσμων.
Σημειώνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ έχει ήδη εγκρίνει την επέκταση της σύμβασης με την Qualco και την αύξηση της αμοιβής της από τα 12 στα 18 εκατ. ευρώ, εφόσον έως το Μάρτιο του 2019 έχει εισπράξει 450 εκατ. ληξιπρόθεσμων οφειλών, εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ θα πρέπει να είναι μετρητά και τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ διακανονισμοί.
Μέχρι στιγμής η εταιρία έχει φέρει στα ταμεία της ΔΕΗ μόλις 100 εκατ.  ευρώ.

Το πρόβλημα των «τελικών πελατών»

Σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της υπόθεσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς της ΔΕΗ, αναδεικνύονται οι λεγόμενοι «τελικοί πελάτες».
Πρόκειται για καταναλωτές που είτε έχουν αλλάξει πάροχο, είτε έχουν κλείσει το ρολόι τους, είτε έχουν αλλάξει ΑΦΜ.
Το σύνολο των οφειλών των «τελικών πελατών», οι οποίοι αποτελούν το 32% των οφειλετών, ανέρχεται σε 780 εκατ. ευρώ.
Εξάλλου σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο διοικητικό συμβούλιο για το 25% του συνόλου των πελατών της ΔΕΗ δεν είναι διαθέσιμο το ΑΦΜ ώστε να μπορούν να εντοπιστούν.
Το ζήτημα των «τελικών πελατών» έθιξε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων, σημειώνοντας ότι καταγράφεται αύξηση του φαινομένου που απαιτεί ειδική αντιμετώπιση με τη συνδρομή και άλλων υπευθύνων φορέων της αγοράς.

Η ακτινογραφία των οφειλών

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο διοικητικό συμβούλιο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην χαμηλή τάση (οικιακοί και εμπορικοί καταναλωτές) ανέρχονται σε 1,7 δις ευρώ.
Στη μέση τάση οι οφειλές είναι 150 εκατ. ευρώ και στην υψηλή τάση 378 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 285 εκατ. είναι οφειλές της ΛΑΡΚΟ.
Ο δημόσιος τομέας όφειλε στη ΔΕΗ περί τα 200 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, ποσό που φαίνεται ότι μειώθηκε σε 54 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου.   
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οφειλές των οικιακών καταναλωτών της χαμηλής, μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, ως αποτέλεσμα της έκδοσης εντολών διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Συγκεκριμένα από περίπου 1 δις ευρώ που ήταν οι οφειλές αυτές στο τέλος του 2017, μειώθηκαν σε 886 εκατ. ευρώ.
Από την αρχή του έτους έχουν εκδοθεί εντολές αποκοπής για 390.000 ρολόγια, με οφειλές 630 εκατ. ευρώ.
Από αυτά διακόπηκε η σύνδεση σε 150.000 ρολόγια.
Επίσης, με βάση τα στοιχεία προκύπτει ότι οι εντολές διακοπής αφορούν πλέον και οφειλές κάτω 1.000 ευρώ και μέχρι 500 ευρώ.
Μεταξύ των αποκοπών που έγιναν συμπεριλαμβάνονταν και ευάλωτοι καταναλωτές, οι οποίοι όφειλαν πάνω από 10.000 ευρώ.
Σε ότι αφορά το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγια πρέπει να σημειωθεί ότι με τα νέα κριτήρια που εισήγαγε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι δικαιούχοι μειώθηκαν από 780.000 σε 550.000.
Οι οφειλές καταναλωτών που είναι ενταγμένοι στο ΚΟΤ ανέρχονται σε 220 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για οφειλές που πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα εισπραχθούν και αν προστεθούν στις οφειλές των «τελικών πελατών» ανεβάζουν τις εξαιρετικά επισφαλείς απαιτήσεις για τη ΔΕΗ στο 1 δις ευρώ.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης