Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υπό διάλυση Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι, ΑΝΕΛ - Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν από τις μετακινήσεις βουλευτών - Αλλάζει ο πολιτικός χάρτης

tags :
Υπό διάλυση Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι, ΑΝΕΛ - Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν από τις μετακινήσεις βουλευτών - Αλλάζει ο πολιτικός χάρτης
Υπό διαμόρφωση η νέα εγχώρια πολιτική σκηνή και τι σηματοδοτεί ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών
(upd) Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ένωση Κεντρώων, η οποία κινδυνεύει να μείνει με 4 βουλευτές και να διαλυθεί η Κοινοβουλευτική της Ομάδα λόγω της ανεξαρτητοποίησης δύο ακόμα βουλευτών της, έρχονται να επιβεβαιώσουν αφενός τις μεγάλες αλλαγές που πραγματοποιούνται στην εγχώρια πολιτική σκηνή και αφετέρου την πίεση που δέχονται τα «μικρότερα» κόμματα ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών.
Και είναι αυτά τα «μικρά» κόμματα, τα οποία μαζί με τις απώλειες των βουλευτών τους, μετρούν και πολύ μεγάλες απώλειες στα ποσοστά τους, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο στις επόμενες εκλογές να μην καταφέρουν να μπουν στη Βουλή.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κανείς από τους ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι δεν πρόκειται να εκπροσωπηθούν στην επόμενη Βουλή.
Και η πίεση που ήδη δέχονται,
αναμφισβήτητα θα διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες καθώς ο δικομματισμός όχι μόνο θα επιμείνει αλλά και θα εντείνει την πόλωση όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης.
Η πίεση που δέχονται οι μικρότερες πολιτικές δυνάμεις έχει ήδη αποτυπωθεί με τις «απώλειες» βουλευτών που μετρούν από τον Σεπτέμβριο του 2015.
Πράγματι, οι μεγαλύτεροι χαμένοι είναι το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ακόμα και η Χρυσή Αυγή.
Στους κερδισμένους η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η ΝΔ ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ διατηρούν τις δυνάμεις τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 145 βουλευτές.
Τόσους διατηρεί και σήμερα παρά το γεγονός ότι «έχασε» τον Στ. Παναγούλη, ο οποίος σήμερα είναι ανεξάρτητος βουλευτής, μια και εντάχθηκε η προερχόμενη από την Ένωση Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.
Η ΝΔ έχει σήμερα 77 βουλευτές, δύο περισσότερους από όσους εξέλεξε στις εκλογές του 2015.
Αν και έχασε την Κατερίνα Παπακώστα που ανεξαρτητοποιήθηκε και έγινε  υφυπουργός στην κυβέρνηση Τσίπρα, το ισοζύγιο είναι θετικό για τη ΝΔ, καθώς σε αυτήν εισχώρησαν οι Γ. Κατσιαντώνης από την Ένωση Κεντρώων και οι Κατερίνα Μάρκου και Ιάσωνας Φωτήλας από το Ποτάμι.
Ωστόσο το κόμμα που μετρά τα μεγαλύτερα «κέρδη» είναι το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη, καθώς όχι μόνο δεν είχε απώλεια βουλευτή αλλά πρόσθεσε στη δύναμη της τρεις βουλευτές (τον Αχμέτ Ιλχάν και τον Κ. Μπαργιώτα από το Ποτάμι καθώς και τον Γ. Καρρά από την Ένωση Κεντρώων), προσθήκες που είχαν ως αποτέλεσμα η Δημοκρατική Συμπαράταξη να ξεπεράσει την Χρυσή Αυγή και να αποτελέσει την τρίτη ισχυρότερη Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.
Το μόνο κόμμα που παραμένει σταθερό, χωρίς απώλειες και προσθήκες, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι το ΚΚΕ που διατηρεί τους 15 βουλευτές που εξέλεξε τον Σεπτέμβριο του 2015.
Και κάπου εδώ αρχίζουν οι απώλειες.
Η Χρυσή Αυγή μετρά τρεις απώλειες (είχε εκλέξει 18 βουλευτές, σήμερα διαθέτει 15) ύστερα από τις ανεξαρτητοποιήσεις των Δ. Κουκούτση, Ν. Μίχου και Κ. Μπαρμαρούση αλλά δείχνει η πιο «σταθερή» στη σύνθεση της σε σχέση με τα άλλα τρία κόμματα που μετρούν και αυτά απώλειες.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ο κυβερνητικός εταίρος, είχε εκλέξει 10 βουλευτές τον Σεπτέμβριο του 2015, και σήμερα διαθέτει 7 βουλευτές, ύστερα από τις ανεξαρτητοποιήσεις των Ν. Νικολόπουλου, Γ. Λαζαρίδη και Δ. Καμμένου.
Όμως κανείς δεν εγγυάται ότι αυτοί οι 7 θα παραμείνουν μέχρι τέλους, καθώς οι διαφοροποιήσεις των Θ. Παπαχριστόπουλου και Κ. Ζουράρι (ενδεχομένως και άλλων) επί της επίσημης γραμμής των ΑΝΕΛ για τη Συμφωνία των Πρεσπών και για την απόφαση να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση πριν έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή η Συμφωνία αυτή, προμηνύουν εξελίξεις και στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ, οι οποίοι δεν αποκλείεται και αυτοί να χάσουν το «προνόμιο» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Αντιμέτωπο με τον ίδιο κίνδυνο για τον ίδιο λόγο, δηλαδή τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι και το Ποτάμι, το οποίο μετρά και τις περισσότερες απώλειες βουλευτών από τον Σεπτέμβριο του 2015.
Αν και είχε εκλέξει 11 βουλευτές, σήμερα έχει απομείνει με 6 (Κατερίνα Μάρκου και Ιάσωνας Φωτήλας πήγαν στη ΝΔ, Αχμέτ Ιλχάν και Κ. Μπαργιώτας στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ενώ ο Χάρης Θεοχάρης παραμένει ανεξάρτητος).
Το Συνέδριο του ερχόμενου Νοεμβρίου αναμένεται να αποβεί καθοριστικό για το μέλλον και τη συνοχή του κόμματος, καθώς εκεί θα ξεκαθαριστεί το κατά πόσο ισχύουν οι πληροφορίες για τις προθέσεις βουλευτών όπως οι Γρ. Ψαριανός, Γ. Αμυράς και Σπ. Δανέλλης να διαφοροποιηθούν από την επίσημη γραμμή του κόμματος.
Ωστόσο, το κόμμα που βρίσκεται στο «κόκκινο» είναι η Ένωση Κεντρώων.
Η Ένωση Κεντρώων είχε εκλέξει 9 βουλευτές και σήμερα έχει απομείνει με 5 ύστερα από την ανεξαρτητοποίηση του Αρ. Φωκά (την ανακοίνωσε επίσημα σήμερα Τετάρτη 26/9) και τις μετακινήσεις του Γ. Καρρά στο ΠΑΣΟΚ, της κας.Μεγαλοοικονόμου στο ΣΥΡΙΖΑ και του Γ. Κατσιαντώνη στη ΝΔ.
Όλα πλέον θα κριθούν από το τι θα πράξει ο βουλευτής Γ. Σαρίδης, ο οποίος έχει απειλήσει με αποχώρηση και θεωρείται «ξένο σώμα» στην Ένωση Κεντρώων.
Εφόσον υλοποιήσει τις απειλές του, τότε η Ένωση Κεντρώων θα γίνει το πρώτο κόμμα που θα δει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα να διαλύεται και να χάνει μια σειρά από προνόμια, όπως να καλείται ο αρχηγός της, Β. Λεβέντης στις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή να λαμβάνει το λόγο στις συζητήσεις στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, απώλεια που έχει ιδιαίτερη σημασία ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών και της προσπάθειας να εκπροσωπηθεί εκ νέου στην ελληνική Βουλή.

Παραιτήθηκε ο γραμματέας των ΑΝΕΛ

Την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ανακοίνωσε ο Θύμιος Δρόσος.
Στην ανακοίνωσή του δεν αναφέρει τους λόγους της παραίτησής του, ωστόσο επισημαίνει ότι έστειλε την επιστολή στον Πάνο Καμμένο και είναι στη διακριτική του ευχέρεια η δημοσιοποίησή της.
«Με επιστολή μου στον Πρόεδρο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνο Καμμένο (25-9-2018, Α.Π. 258) παραιτήθηκα από τη θέση του Γραμματέα του Κινήματος.
Η δημοσιοποίηση του κειμένου της παραίτησης μου είναι στη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου του Κινήματος.
Ευχαριστώ από καρδιάς τους συνεργάτες μου και τα στελέχη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο για την ουσιαστική συνεργασία.
Είναι αυτονόητο ότι παραμένω ενεργός πολίτης με σαφείς και διακριτές αναφορές στις αρχές του Κοινωνικού Κέντρου με επίκεντρο τον Άνθρωπο και την Κοινωνία.
Το στοίχημα της μεταμνημονιακης Ελλάδας για Ανάπτυξη και Κοινωνική Συνοχή θα το κερδίσουμε όλοι μαζί» αναφέρει ο κ. Δρόσος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης