Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Δούκας (ΕΣΤΑΜΕΔΕ): Απάντηση σε απόπειρες δικαιολόγησης της μείωσης των συντάξεων

tags :
Δούκας (ΕΣΤΑΜΕΔΕ): Απάντηση σε απόπειρες δικαιολόγησης της μείωσης των συντάξεων
Το Ταμείο ΕΣΤΑΜΕΔΕ έπαιξε το ρόλο της Ιφιγένειας
Κάποιες πένες προσπαθούν έναν περίεργο νεοδιχασμό : Ανάπτυξη ή συντάξεις ;        
Προέρχονται κυρίως από το χώρο των οργάνων της ξενοκρατίας που οδήγησαν τη χώρα μας από το 2010 κι εδώ στην οικονομική συντριβή, τον διεθνή διασυρμό και τη νεομετανάστευση του ανθού μισού εκατομμυρίου νέων Ελλήνων, επιστημόνων αυτή τη φορά.
Δεν θα ασχολούμασταν, διότι δεν περισσεύει ο χρόνος, αλλά πρόκειται για μια εντελώς ΑΝΗΘΙΚΗ προσπάθεια να μετατεθούν οι ευθύνες από τους υπαίτιους της πρόσφατης καταστροφής παρόμοιας με του '22 ή του 40' - 49', χωρίς να πέσει ούτε ντουφεκιά όμως αυτή τη φορά, σε ποιους;
Στους απόμαχους της ζωής που έδωσαν το αίμα τους για τη ρημάδα τη χώρα και βλέπουν τώρα να καταντούν επαίτες οδεύοντες μεθοδικά προς πλήρη βαλκανιοποίηση των συντάξεων βάσει της υπογραφής των 2ου και επέκεινα μνημονίων που στοχεύουν αυτολεξεί σε συντάξεις ως των Ανατολικών και Βαλκανικών χωρών δηλ 250 -350 €.
Η απάντηση έχει δοθεί έγκυρα και επίσημα στα παρόμοια φληναφήματα από το ΣΤΕ ήδη από το 2015, συνάδει δε και προς το διεθνώς από μακρού κεκτημένο των εργαζομένων ότι η σύνταξή τους πρέπει να μην υποβιβάζει το βιοτικό τους επίπεδο αισθητά από το του ενεργού τους βίου.
Εμείς, ως καθ’ ύλην αρμόδιοι, θα περιοριστούμε να καταγράψουμε επιγραμματικά την καταλήστευση της περιουσίας των Ελλήνων μηχανικών.
Το ταμείο μας ΤΣΜΕΔΕ είχε το μοναδικό προνόμιο να είναι πρώτο εξ όλων σε βιωσιμότητα (42 ετών βάσει αναλογιστικών μελετών), σε σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους (7:1 παλαιότερα και 4,5:1 πρόσφατα), σε ύψος ακίνητης και κινητής περιουσίας (άνω των 7δις). Υπέστη όμως κατά σειρά τις εξής ληστείες: δέσμευση αποθεματικών ατόκως στην ΤτΕ, χρηματιστηριακά παίγνια, κομματικοποίηση της Τράπεζας Αττικής αντί της αναπτυξιακής απογείωσης με τα 810 εκ που επενδύθηκαν σε αυτή, το έγκλημα του PSI όπου σε μια νύχτα μεταφέρθηκαν δικά μας 2,5 δις από την ΤτΕ σε ομόλογα που κουρεύτηκαν την επομένη για να ελευθερωθούν οι ξένες τράπεζες, το καταβρόχθισμα στον Λεβιάθαν ΕΦΚΑ, ενώ υπήρχε η δυνατότητα δημιουργίας τριών Υποταμείων εντός του λαμβάνοντας δίκαια υπόψη και τη βιωσιμότητα των ταμείων.
Πού οφειλόταν όμως η ζηλευτή υγεία του Ταμείου μας; σε επιχορηγήσεις όπως για όλα τα άλλα;
Όχι βέβαια, αλλά αποκλειστικά στη νοικοκυροσύνη μας και τα πολλαπλά έσοδα από την τσέπη μας δεδομένου ότι, παρά το Νόμο περί τριμερούς χρηματοδότησης, δεν εισπράξαμε από το Κράτος ούτε 1 €!
Τα συκοφαντικά περί κρατήσεων υπέρ τρίτων δεν ισχύουν για τους μηχανικούς διότι έσοδα είχε το Ταμείο μας από κρατήσεις στις αμοιβές των μελετητών και των εργοληπτών, από τις εισφορές, από τις προμήθειες εγγυητικών και μόνον έτσι ανοικοδομήσαμε μετά τις πολλαπλές καταστροφές την πατρίδα.
Αντ' αυτών είδαμε ήδη άνω των 20 περικοπές συντάξεων ήτοι σε ποσοστό άνω του 50%, στερούμαστε ακόμη της παραχώρησης έδρας στα παραδοσιακά μας μέγαρα Κολοκοτρώνη και Κλαυθμώνος, αδυνατούμε να επικοινωνήσουμε με τους 35.000 που εκπροσωπούμε παρά τη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων λόγω ολιγωρίας του ΕΦΚΑ, είμασταν τελευταίοι στην απονομή εφάπαξ που καθυστερούσαν μια πενταετία – τώρα με τη νέα Διοίκηση ΕΤΕΑΕΠ και την πολλαπλή αρωγή δικών μας εθελοντών αλλάζει άρδην το τοπίο,  καθυστερούν οι συντάξεις μας πέραν της διετίας, δεν εισπράττουμε ως σωματείο την επιχορήγηση 0,20 € του Ν 4387 ΑΠΟ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΛΕΦΤΑ, ούτε το 1 € των συνδρομών μας κ.ά.
Για να μη θεωρηθούμε άδικοι έγιναν δεκτά εν μέρει και αρκετά αιτήματά μας όπως ύψος εφάπαξ, ύψος ασφαλιστέων μισθών, σχετική συρρίκνωση προσωπικής διαφοράς κ.ά για τα οποία όμως ήδη αποδώσαμε δημόσια αναγνώριση.
Παράλληλα τονίζουμε ότι η διεκδικητική μας τακτική, ημών των ανιδιοτελών ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ, ερείδεται πάντοτε επί βαθιά τεκμηριωμένων μελετών και υπομνημάτων, όχι σε κούφιους αλαλαγμούς, που επιβοηθούν τα μέγιστα τη Διοίκηση στο έργο της όπως πανταχόθεν έχει αναγνωριστεί.
Στο πλαίσιο αυτό, και επειδή διεθνώς τα ασφαλιστικά παραπαίουν προς κατάρρευση, έχουμε επίσης προβεί ήδη σε μελέτες αναπλήρωσης και νόμιμης προσθήκης στα πενιχρά μας βαλάντια με συμβουλευτικές υπηρεσίες που θα βοηθήσουν, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, σε αυτό που όλοι επικαλούνται αναμασώντας τη λέξη «ανάπτυξη», χωρίς όμως και να την προσδιορίζουν, πέραν των περιβόητων «επενδύσεων» όπως ονομάσθηκε κομψά το ξεπούλημα δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας σε ξένους για δικών τους συμφερόντων εξαντλητική – ληστρική ανοικοδόμηση.
Γι' αυτό οι έτσι κορδακιζόμενοι, όποτε απευθύνεστε δημόσια, να κάνετε πάντοτε μνεία τουλάχιστον της εξαίρεσης των μηχανικών γιατί αλλιώς θα τα ακούτε και θα συλλαμβάνεστε αδιάβαστοι.
Το Ταμείο μας έπαιξε το ρόλο της Ιφιγένειας και επί τον ιματισμόν μας έθηκαν κλήρον. Απευθύνουμε λοιπόν προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση ότι, εμείς οι συνταξιούχοι Έλληνες μηχανικοί, δεν θα υποστείλουμε ποτέ τη σημαία αλλά θα αγωνιζόμαστε ακλόνητοι ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ (διαπραγματευτικά, νομικά, κινηματικά), για περιφρούρηση όσων με το αίμα και τον ιδρώτα μας δικαιούμαστε.

Κ. Δούκας
Πρόεδρος ΕΣΤΑΜΕΔΕ (Σωματείο Συνταξιούχων Μηχανικών και Εργοληπτών ΕΔΕ)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης