Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στη Wall Street μετά την αύξηση επιτοκίων από τη Fed - Απώλειες -0,4% για Dow Jones

Πτώση στη Wall Street μετά την αύξηση επιτοκίων από τη Fed - Απώλειες -0,4% για Dow Jones
Όπως ανακοίνωσε η Fed, αναμένεται ότι εντός του 2018 θα υπάρξει μία ακόμη αύξηση επιτοκίων -το πιθανότερο τον Δεκέμβριο 2018
(upd) Δεν κράτησε τα κέρδη της η Wall Street, μετά την ανακοίνωση της αύξησης επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι η αρχική αντίδραση της αγοράς ήταν θετική.
Σημειώνεται ότι η Fed προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα αυτά να διαμορφώνονται στο εύρος του 2% - 2,5%, ενώ προχώρησε και σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη των ΗΠΑ τόσο φέτος όσο και το 2019.
Πρόκειται για την όγδοη αύξηση που πραγματοποιεί η τράπεζα από το 2015, αλλά αυτό που φαίνεται να τρόμαξε τους επενδυτές -και οδήγησε σε απώλειες τις τραπεζικές μετοχές- ήταν η πρόθεση της Fed να προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση επιτοκίων φέτος (πιθανώς τον Δεκέμβριο 2018) και σε ακόμη τρεις αυξήσεις εντός του 2019.
Αποτέλεσμα ο Dow Jones να υποχωρήσει 0,4% και να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 26.385 μονάδων, με τον S&P 500 να κινείται 0,29% χαμηλότερα στις 2.906 μονάδες, ενώ ο Nasdaq είχε απώλειες 0,2% στις 7.990 μονάδες.
Αντίθετα κέρδη άνω του 4% σημείωσε ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, φθάνοντας στις 12,89 μονάδες.



Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί και εν μέσω των επίμονων εμπορικών ανησυχιών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, «τρόμαξε» χθες τη Wall Street υπερασπίστηκε τη στάση της κυβέρνησής του σχετικά με το εμπόριο, λέγοντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστούν πλέον «τέτοια κατάχρηση», αλλά θα ενεργούν με γνώμονα το «εθνικό τους συμφέρον» όταν αισθάνονται ότι εξαπατώνται.
Την ίδια ώρα, αμφίβολη θεωρείται και μια συμφωνία για τη NAFTA, καθώς ο καναδός πρωθυπουργός, Justin Trudeau, δήλωσε σήμερα ότι ο Καναδάς δεν θα βιαστεί να συμφωνήσει για την ανανέωση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής, προειδοποιώντας ότι είναι πιθανό τα τρία κράτη-μέλη να μην καταφέρουν να συνάψουν νέο σύμφωνο.
Ο κορυφαίος διαπραγματευτής των ΗΠΑ παραπονέθηκε χθες ότι ο Καναδάς δεν έκανε αρκετές παραχωρήσεις στις διμερείς συνομιλίες για την ανανέωση της συμφωνίας και δήλωσε ότι ο χρόνος τελειώνει προτού η Ουάσιγκτον προχωρήσει σε μια συμφωνία μόνο με το Μεξικό.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ ανέκαμψαν τον Αύγουστο του 2018, καταγράφοντας αύξηση μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν μετά από δύο συνεχόμενους μήνες πτώσης.

Οριακές διακυμάνσεις στις ευρωαγορές 

Με οριακές μεταβολές έκλεισαν νωρίτερα τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,3% υψηλότερα, στις 385,04 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,09% κι έκλεισε στις 12.385,89 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε οριακή άνοδο 0,05% στις 7.511,49 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,61% κι έκλεισε στις 5.512,73 μονάδες.
Στις 21.646,34 μονάδες έκλεισε ο FTSE MIB στο Μιλάνο, με πτώση 0,10%, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κατέγραψε άνοδο 0,33% στις 9.524,80 μονάδες.
Μετά τις απειλές του αναπληρωτή πρωθυπουργού, Luigi Di Maio, ότι δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό. ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Giovanni Tria, ξεκαθάρισε ότι το «εισόδημα των πολιτών» θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2019.
Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε επίσης ότι η Ιταλία έχει δεσμευθεί για τη μείωση του δημοσίου χρέους.
Ωστόσο, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας σημειώνει ισχυρή άνοδο, πάνω από το 2,9%, μετά το κλείσιμο των ευρωαγορών, στον απόηχο δημοσιεύματος που ανέφερε ότι τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, Κίνημα Πέντε Αστέρων και Λέγκα του Βορρά, θέλουν το έλλειμμα του 2019 να διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ.
Η μετοχή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Daimler έκλεισε με κέρδη 0,26%, «σβήνοντας» τις βαριές απώλειες που σημείωνε νωρίτερα, στον απόηχο της είδησης ότι τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου θα αναλάβει ο Ola Kallenius, η πρώτη φορά στην ιστορία που αναλαμβάνει το «τιμόνι» της εταιρείας ένας μη Γερμανός.

Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας

Με κέρδη έκλεισαν, νωρίτερα, οι αγορές της Ασίας.
Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο 0,36% στις 24.013,50 μονάδες, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας, Shinzo Abe, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, προκειμένου να συζητήσουν την προώθηση των διμερών εμπορικών τους σχέσεων.
Παράλληλα, ο δείκτης S&P/ASX 200 κατέγραψε οριακή άνοδο 0,10% στις 6.192,30 μονάδες, με την μετοχή της Rio Tinto να ενισχύεται κατά 1,2% και την BHP Billiton να καταγράφει άνοδο 1,2%.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 1,15% στις 27.816,87 μονάδες, ανακάμπτοντας από την πτώση που είχε σημειώσει τις προηγούμενες ημέρες, με την μετοχή της Tencent να ενισχύεται κατά 0,9%.
Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη 0,92% στις 2.806,82 μονάδες, ενώ παρόμοια άνοδο σημείωσε και ο δείκτης SZSE Component, κλείνοντας συγκεκριμένα στο +0,80% και στις 8.420,54 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης