Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία: Καταγγελίες για επιχείρηση φίμωσης των ΜΜΕ που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση Kurz

Αυστρία: Καταγγελίες για επιχείρηση φίμωσης των ΜΜΕ που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση Kurz
Ο αρχισυντάκης του αριστερού περιοδικού, καταγγέλλει ειδικότερα, ότι το ακροδεξιό λαϊκιστικό «Κόμμα των Ελευθέρων της Αυστρίας» (FPÖ) θέλει να αποκλείσει τα κριτικά ΜΜΕ της Αυστρίας
Επιχείρηση φίμωσης του αντιπολιτευτικού Τύπου στην Αυστρία, καταγγέλει το περιοδιικό Flater.
Ο αρχισυντάκης του αριστερού περιοδικού, καταγγέλλει ειδικότερα, ότι το ακροδεξιό λαϊκιστικό «Κόμμα των Ελευθέρων της Αυστρίας» (FPÖ) θέλει να αποκλείσει τα κριτικά ΜΜΕ της Αυστρίας, γράφει η «Welt».
Η Die Welt διερωτάται: «Πρέπει να συνοδεύουν υπουργούς σε ταξίδια τους στο εξωτερικό μόνο θετικά διακείμενοι δημοσιογράφοι;
Παραβιάζεται η ελευθερία του Τύπου, όταν κρατικοί θεσμοί, όπως η Αστυνομία περιορίζουν τις σχέσεις με τους δημοσιογράφους που ασκούν κριτική μόνο «στον αναγκαίο, νομικά προβλεπόμενο βαθμό»;
Σε αυτά τα ερωτήματα έπρεπε να απαντήσει ο Καγκελάριος της Αυστρίας και πρόεδρος του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) Sebastian Kurz στη Ν. Υόρκη, όπου βρίσκεται για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όταν έγινε γνωστή η οργή που προκάλεσε ο κυβερνητικός εταίρος του, το FPÖ, στην Αυστρία για τις σκέψεις να επιβληθεί ένα είδος φίλτρου στην παροχή πληροφοριών σε ιδιαίτερα επικριτικά ΜΜΕ.
Ο Αυστριακός Καγκελάριος αντέδρασε άμεσα αποστασιοποιούμενος από τον Υπουργό Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος ανήκει στο ακροδεξιό «Κόμμα των Ελευθέρων της Αυστρίας» (FPÖ) και πρότεινε με e-mail του στην Αστυνομία να κρατούν αποστάσεις από ΜΜΕ τα οποία κατά την κρίση του Υπουργείου είναι πολύ αρνητικά για τη δουλειά του.
Στο ίδιο e-mail αναφέρεται επίσης ότι «ορισμένα μέσα ενημέρωσης», όπως η εφημερίδα «Standard» ή το περιοδικό «Falter» καλύπτουν «όπως πάντα» πολύ μονόπλευρα και αρνητικά το Υπουργείο Εσωτερικών και την Αστυνομία.
Ο καγκελάριος Κουρτς αντέδρασε λέγοντας «Για την ελεύθερη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία στη χώρα έχουν ευθύνη ειδικά τα κόμματα και οι κρατικοί θεσμοί και οι κυβερνητικοί θεσμοί. Οποιοσδήποτε περιορισμός της ελευθερίας του Τύπου είναι απαράδεκτος», δήλωσε ο Kurz από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. «Ο αποκλεισμός ή το μποϊκοτάζ επιλεγμένων μέσων ενημέρωσης δεν επιτρέπεται να λάβει χώρα στην Αυστρία. Αυτό δεν ισχύει μόνο για όλα τα υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς στην Αυστρία, αλλά και για όλα τα κόμματα».
Ο κ. Αρμιν Τούρνχερ, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Falter», πάντως δήλωσε ότι ο καγκελάριος με την αποστασιοποίησή του «είπε μόνο τα πιο βασικά».
«Η στρατηγική του είναι να αποφύγει κάθε είδους διαμάχη με τους εταίρους του, το FPÖ, όπως είχε γίνει στο παρελθόν με τους Σοσιαλδημοκράτες με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ο συνασπισμός μαζί τους». Επιπλέον, το κόμμα του, το ÖVP, ελέγχει τις απόψεις στα μέσα ενημέρωσης - αλλά σαφώς πιο κομψά: Η στρατηγική είναι «Καμία διαφήμιση και λιγες συνεντεύξεις σε ανεπιθύμητα μέσα ενημέρωσης ».
Ο αρχισυντάκτης του αριστερού περιοδικού είναι πεπεισμένος ότι ο Καγκελάριος Kurz αποφεύγει τη ρήξη με το Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ), μέχρι να έρθει η στιγμή να πρέπει ή να μπορεί να τερματίσει τον συνασπισμό.
Στις εκλογές που θα ακολουθήσουν ελπίζει σε μια εκλογική νίκη -χάρη στο μπόνους του Καγκελαρίου- επί ενός καταρρακωμένου εταίρου και μιας αδύναμης αντιπολίτευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης