Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Hermes Investment: Κίνδυνοι πολιτικού ατυχήματος στην Ιταλία - Αναμένονται νέες εντάσεις ενόψει ευρωεκλογών (Μάιος του 2019)

Hermes Investment: Κίνδυνοι πολιτικού ατυχήματος στην Ιταλία - Αναμένονται νέες εντάσεις ενόψει ευρωεκλογών (Μάιος του 2019)
Αν και αναμένεται να βρεθεί συμβιβαστική λύση για τον ιταλικό προϋπολογισμό, οι εντάσεις στην Ιταλία θα επανεμφανιστούν πλησιάζοντας στις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019
Στους κινδύνους πολιτικού ατυχήματος στην Ιταλία αναφέρεται η Silvia Dall’Angelo, ανώτερη οικονομολόγος της Hermes Investment, σε ανάλυση της για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2019.
Όπως επισημαίνει, η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, «διότι στο τέλος της μέρας, θα θέλει τις αγορές στη δική της πλευρά ώστε να αντλήσει κεφάλαια τουλάχιστον για ένα μέρος των σχεδίων της».
Ο προϋπολογισμός ίσως περιλαμβάνει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 1,6%-1,8% για το 2019, υψηλότερο από τον στόχο του περασμένου έτους (0,8%), και αναμένεται να γίνει αποδεκτός από τις Βρυξέλλες.
Επίσης αναμένεται να περιλαμβάνονται κάποιες παραλλαγές των προεκλογικών υποσχέσεων, ενώ η σταδιακή υλοποίηση των μέτρων αναμένεται να είναι η λέξη-κλειδί.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, υπάρχουν κίνδυνοι πολιτικού ατυχήματος.
Εάν τα κόμματα της συγκυβέρνησης δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό για τον προϋπολογισμό, η αυστηρότητα των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ θα αποτελέσει άλλοθι για κυβερνητική κρίση.
«Ωστόσο, το βασικό μας σενάριο είναι ότι εκτός από κάποιες μικροπροβλήματα στην πορεία, θα επιτευχθεί συμβιβασμός και η κυβέρνηση θα παραμείνει.
Εντούτοις, οι εντάσεις είναι πιθανό να επανεμφανισθούν πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019.
Προς το παρόν, ο προϋπολογισμός αναμένεται να είναι ακόμα μια χαμένη ευκαιρία: η έμφαση θα δοθεί προς την κατεύθυνση των υψηλότερων δαπανών και των χαμηλότερων φόρων, ενώ θα δοθεί ελάχιστη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ενίσχυση της οικονομίας» επισημαίνεται στην ανάλυση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης