Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tria μετά τις απειλές Di Maio: Το «εισόδημα των πολιτών» θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό 2019

Tria μετά τις απειλές Di Maio: Το «εισόδημα των πολιτών» θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό 2019
Η ιταλική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για τη μείωση του χρέους, τόνισε ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ
(upd) Το «εισόδημα των πολιτών» θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2019, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Giovanni Tria, μετά τις απειλές του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης, υπουργού Εργασίας και επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, Luigi Di Maio, ότι δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό.
Ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς σταθερότητα, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τον επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων.
Τόνισε επίσης ότι η Ιταλία έχει δεσμευθεί για τη μείωση του δημοσίου χρέους.
Σύμφωνα με τον Tria, πρωταρχικός στόχος του προϋπολογισμού είναι να αποφευχθεί η αύξηση του φορολογικού βάρους.
«Στον προϋπολογισμό του 2019 θα συμπεριληφθούν μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές μόνο για τις επιχειρήσεις.
Η μείωση της φορολογίας εισοδήματος θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια», διευκρίνισε ο υπ. Οικονομικών της Ιταλίας.
Πρόσθεσε επίσης ότι η ιταλική κυβέρνηση θα ανακοινώσει αύριο Πέμπτη, τους δημοσιονομικούς στόχους.
Μετά τις δηλώσεις Tria αποκλιμακώθηκε η πίεση στα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 2,81%.
Ωστόσο, το απόγευμα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας πήραν εκ νέου την... ανιούσα, στον απόηχο δημοσιεύματος που ανέφερε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού θέλει υψηλότερο έλλειμμα από ό,τι αναμένουν οι αγορές.
Σύμφωνα με πηγή του κυβερνώντος συνασπισμού που επικαλείται σημερινό δημοσίευμα του «Reuters», τα δύο κυβερνώντα κόμματα της Ιταλίας, το Κίνημα 5 Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά, θέλουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2019 να διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με την πηγή, τα δύο κόμματα πιέζουν τον υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria, να εγκαταλείψει την επιμονή του να μην ξεπερνά το έλλειμμα το 2%.
Το δημοσίευμα άσκησε ισχυρές πιέσεις στην αγορά ιταλικών ομολόγων, καθώς η αγορά ανέμενε το έλλειμμα να διαμορφωθεί γύρω στο 2%, ενώ κάποια δημοσιεύματα έκαναν λόγο ακόμη για 1,6% του ΑΕΠ.
Έτσι, περί τις 20:00, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας ενισχύεται -στις ηλεκτρονικές συναλλαγές- κατά 7 μονάδες βάσης, στο 2,91%, από 2,81% νωρίτερα.


Οι απειλές Di Maio

Νέες απειλές για τη σταθερότητα της ιταλικής κυβέρνησης εκτοξεύει ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, υπουργός Εργασίας και επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, Luigi Di Maio, ο οποίος διαμηνύει πως δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2019, εάν αυτός δεν προβλέπει το εισόδημα των πολιτών.
Μάλιστα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη δήλωσε ότι ένα έλλειμμα άνω του 2% δεν αποτελεί ταμπού, «αλλά θέλουμε να το διαχειριστούμε με υπευθυνότητα.
Ο προϋπολογισμός θα έχει ως προτεραιότητα τους πολίτες, αλλά θα λάβει υπόψη του και τις αγορές».
Στο παρά πέντε της παρουσίασης και ψήφισης του προϋπολογισμού στην ιταλική Βουλή, η οποία είναι προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη 27/9 και ενώ όλες οι πληροφορίες ανέφεραν πως οι κυβερνητικοί εταίροι έφτασαν σε συμφωνία για το ύψος του ελλείμματος, ο Di Maio δηλώνει αποφασισμένος να τα τινάξει όλα στον αέρα.
Συγκεκριμένα, προειδοποιεί  ότι εάν ο προϋπολογισμός δεν περιέχει θαρραλέους δημοσιονομικούς στόχους και δεν περιλαμβάνει το ελάχιστο εισόδημα πολιτών, την  μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και αποζημιώσεις αποταμιευτών που εξαπατήθηκαν από τράπεζες, δεν πρόκειται να λάβει τις ψήφους των βουλευτών των Πέντε Αστέρων.
Μάλιστα ο Di Maio υποστήριξε πως από τα μέσα του Μαρτίου του 2019 θα αρχίσει η υλοποίηση των εκπαιδευτικών κέντρων για τους άνεργους καθώς και η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος των πολιτών, διαμηνύοντας πως «θα καταργήσουμε την φτώχεια».
Πάντως, τα όσα υποστηρίζει ο Di Maio έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που διαρρέει το υπουργείο Οικονομικών.
Δημοσιεύματα από τον ιταλικό Τύπο ανέφεραν χθες πως οι κυβερνητικοί εταίροι είχαν καταλήξει σε συμφωνία για το ύψος του ελλείμματος, το οποίο αναμενόταν να διαμορφωθεί στο 1,9% του ΑΕΠ για το 2019.
Πρόκειται για ένα ποσοστό που μπορεί όπως υποστηρίζει ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ, Giovanni Tria να ικανοποιεί την ΕΕ, τις αγορές και τους επενδυτές αλλά σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί το Κίνημα των 5 Αστέρων και το Di Maio καθώς βλέπουν ότι βασικές τους προεκλογικές δεσμεύσεις αλλά και η βασική τους πολιτική στόχευση και στρατηγική να είναι στον αέρα.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο ο Di Maio τραβά το σκοινί και απειλεί στο παρά πέντε τη σταθερότητα της ιταλικής κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης