Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παρά τις τραπεζικές πιέσεις, το ΧΑ +0,29% στις 701 μον με στηρίξεις από Coca Cola, ΟΠΑΠ - Οι τράπεζες χρειάζονται 6-7 δισ νέα κεφάλαια

Παρά τις τραπεζικές πιέσεις, το ΧΑ +0,29% στις 701 μον με στηρίξεις από Coca Cola, ΟΠΑΠ - Οι τράπεζες χρειάζονται 6-7 δισ νέα κεφάλαια
Με στηρίξεις από τον FTSE 25 και πιέσεις στις τράπεζες το ελληνικό χρηματιστήριο πάνω από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων
(upd13)Έντονη νευρικότητα σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τράπεζες οι οποίες εμφάνισαν έντονες διακυμάνσεις, ενώ στηρίξεις παρείχαν δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25 όπως Coca Cola, ΟΠΑΠ επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη που κατάφερε να υπερβεί τις 700 μονάδες που αποτελούν ισχυρό σημείο αντίστασης.
Αρχικά στο ελληνικό χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης επιχείρησε να υπερβεί τις 700 μονάδες αλλά γρήγορα κρέμασε από τις ρευστοποιήσεις στις τράπεζες, ειδικότερα της Eurobank και της Εθνικής οι οποίες έφτασαν έως -5%

Λίγο πριν τις 13:30 ξεκίνησαν ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες οι οποίες κορυφώθηκαν μετά τις 16:30 ειδικότερα στην Πειραιώς, όπου σε συνδυασμό με στηρίξεις από την Coca Cola +2% η οποία είχε επιστρατευτεί από την αρχη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να μηδενίσει τις αρχικές απώλειες και να κλείσει πάνω από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων
Σε γενικές γραμμές ωστόσο η προβληματική εικόνα των τραπεζών παρέμεινε, με την Eurobank να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες ενώ η Πειραιώς κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο.
Να σημειωθεί ότι η Eurobank τις τελευταίες τρείς ημέρες έχει υποστεί απώλειες -6,5% και  σήμερα κάλυψε το 58% του συνολικού όγκου συναλλαγών καθώς στο πλαίσιο της αναβάθμισης της Πολωνίας και αναδιάρθρωσης του FTSE 25, αγοράστηκαν μετοχές από broker προφανώς κατ' εντολή πελατών του με στόχο να εναρμονιστεί με την αύξηση του ειδικού βάρους της αναδυόμενης ελληνικής αγοράς στον δείκτη.
Ο τελικός πελάτης πιθανόν να ανακάλεσε την εντολή και ο broker υποχρεώθηκε σε πώληση μετοχών, που όλως τυχαίως συντελείται τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις ενώ με βάση ορισμένες ενδείξεις οι πωλήσεις τελειώνουν 
Είναι προφανές ότι ο τραπεζικός κλάδος αποτελεί σημείο αναφοράς στην προβληματική εικόνα του χρηματιστηρίου, οι τράπεζες θα χρειαστούν 6-7 δισεκ. νέα κεφάλαια.
Γιατί 6-7 δισεκ. ευρώ γιατί τόσα χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες
Eurobank 1 με 1,5 δισεκ. ευρώ
Πειραιώς 3 δισεκ.
Εθνική 1 με 1,5 δισεκ. ευρώ
Alpha bank κάτω από 1 δισεκ. έχει το μεγαλύτερο κεφαλαιακό πλεόνασμα
Με 6 - 7 δισεκ. οι ελληνικές τράπεζες γίνονται πεντακάθαρες, εξυγιασμένες και τότε θα αποτελούν επενδυτική ευκαιρία χρηματιστηριακά.
Με θετικό πρόσημο έκλεισε η πλειοψηφία στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα. 
Tην μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Φουρλής, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, Lamda ,Μυτιληναίος, Viohalco ενώ με τις μεγαλύτερες πιέσεις έκλεισαν οι ΟΛΠ, ΔΕΗ, Aegean, Τίταν
Να σημειωθεί ότι σήμερα 26/9 θα έχει συνάντηση με την Morgan Stanley και την Bank of America, ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός στο πλαίσιο της επίσκεψης του στις ΗΠΑ και στον ΟΗΕ με βασικό στόχο να στηρίξουν σχέδια της Ελλάδος για έκδοση ομολόγου ίσως 5ετούς διάρκειας αν και ο στόχος πρέπει να είναι έκδοση 10ετούς.
Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και όσο εξαρτάται από την συμπεριφορά των ιταλικών ομολόγων έκδοση 10ετούς θα είχε απαγορευτικό επιτόκιο 4,30% ενώ 5ετές ομόλογο θα μπορούσε να εκδοθεί στο 3,30% και το 7ετές στο  3,50%.
Οι διεθνείς επενδυτές ανησυχούν τόσο για την επίτευξη των στόχων στα προβληματικά δάνεια και θεωρούν ότι οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε αυξήσεις κεφαλαίου, όπως επανέλαβαν οι ξένοι στο road show της Bank of America Merrill Lynch χθες 25 Σεπτεμβρίου.
Ταυτόχρονα veto στα σχέδια και στα σενάρια για συγχωνεύσεις των ελληνικών τραπεζών έβαλε σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών
Εν τω μεταξύ σταθεροποίηση καταγράφεται στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων με την 10ετία στο 4,04% και στην Ιταλία στο 10ετές στο 2,84% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 120 μονάδες βάσης
Βραχυχρόνια στήριξη για τον Γενικό Δείκτη αποτελεί η ζώνη των 690 με 685 μονάδων με την πρώτη αντίσταση τις 700 μονάδες και έπεται η ζώνη των 710 με 715 μονάδων.
Για τον Τραπεζικό Δείκτη, η ζώνη των 560 με 550 μονάδων αποτελεί βασική στήριξη ενώ οι πρώτες αντιστάσεις συναντώνται στην ζώνη των 610-620 μονάδων.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε +0,29% στις 701 μονάδες έχοντας υψηλό στις 703,13 μονάδες και χαμηλό στις 691,19 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικενρώθηκε στον Τραπεζικό κλάδο 
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 44,8 εκατ. ευρώ εξ αυτών τα 8,1 εκατ. σε πακέτα και ο όγκος 28,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 23,3 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 8,1 εκατ. ευρώ και όγκου 8,9 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 8,7 εκατ. τεμάχια αξίας 5,32 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 70 χιλ. τεμάχια αξίας 681 χιλ. ευρώ, η Motor Oil  78 χιλ. τεμάχια αξίας 1,78 εκατ. ευρώ, το Πλαίσιο Computers 77 χιλ. τεμάχια αξίας 300 χιλ. ευρώ


Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Αισθητή βελτίωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καταγράφηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας T. Erdogan στον απόηχο της συνεδρίασης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα.
Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν να εντατικοποιηθούν οι επαφές για μείωση της έντασης στο Αιγαίο και η εφαρμογή των σχετικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, το προσφυγικό , θέματα ασφάλειας, οικονομικά θέματα ενώ να σημειωθεί ότι ο Erdogan προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολή.
Νέες απειλές για την σταθερότητα της ιταλικής κυβέρνησης εκτοξεύει ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, υπουργός Εργασίας και επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, Luigi Di Maio, ο οποίος διαμηνύει πως δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2019, εάν αυτός δεν προβλέπει το εισόδημα των πολιτών ενώ  ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Giovanni Tria ξεκαθάρισε ότι το «εισόδημα των πολιτών» θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2019
Αύριο Πέμπτη 27/9 είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση και ψήφιση του προϋπολογισμού από την ιταλική Βουλή
Μετά την επιτυχημένη πώληση του Amoeba ενός χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων με εξασφαλίσεις εμπορικά ακίνητα, η τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει το Amoeba 2 με στόχο να τιτλοποιήσει 2,5 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Ο στόχος αυτός αφορά το 2019 και θα συμβάλλει στην μείωση των NPEs που στόχος είναι να κινηθούν πέριξ του 22% με 20% .
Με τις κινήσεις αυτές η Πειραιώς κινείται με στρατηγική να πιάσει επιτυχώς τους στόχους μείωσης των NPEs για το 2019 χωρίς να υποστεί ζημία από την αναδιάρθρωση και εξυγίναση η τράπεζα.
Το πόρισμα της  Alvarez  and Marshal  για την Folli Follie έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τα στοιχεία της Ασίας ήταν πλασματικά και σύμφωνα με τις πληροφορίες του bankingnews προκύπτει ότι το ταμείο στην Ασία είναι πλασματικό και δεν υπερβαίνει τα 80-100 εκατ. ευρώ ενώ η αναμόρφωση των οικονομικών στοιχείων οδηγεί σε ζημία που μπορεί να φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία της Alvarez θα τα αξιοποιήσει η Ernst & Young που έχει αναλάβει τον επανέλεγχο των οικονομικών στοιχείων της μητρικής και τη σύνταξη ενοποιημένου ισολογισμού.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ταμειακό έλλειμμα αλλά και πλασματικά στοιχεία προκύπτουν και για τη μητρική εταιρία.
Το ταμειακό έλλειμμα υπολογίζεται σε περίπου 70 εκατ. ευρώ.

Με θετικά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,36%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με άνοδο +0,92% στις 2.806,82 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο +1,20% στις 27829 μονάδες

Με μεικτές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 

Με μεικτά πρόσημα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ειδικότερα ο DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -0,05%, ο CAC 40 στο +0,48%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται πτωτικά -0,08%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,28% ενώ ο FTSE 100 κινείται με πτώση -0,10%
Στην Wall Street o Dow κινείται με άνοδο +0,19%, o S&P 500 καταγράφει κέρδη +0,18% και το ETF GREC στο -0,83% (8,52 δολ.)

Οι νέοι στόχοι των τραπεζών για την μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων NPEs για το διάστημα 2019 με 2021


Με βάση πληροφορίες οι τράπεζες θα αποστείλουν στον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών  τους νέους αναθεωρημένους στόχους μείωσης των NPEs στις 28 Σεπτεμβρίου 2018 με κάποιες τράπεζες να τους στέλνουν το αργότερο την 1η Οκτωβρίου 2018.
Eurobank - Στόχος μείωσης NPEs 2021 σε ενοποιημένη βάση στο 15% από 40,7% της τρέχουσας περιόδου.
Συγκεκριμένα στόχος για το 2019 είναι τα NPEs στο 30%, στόχος για το 2020 στο 21% με 22%, για το 20121 στο 15% και στο 2022 στο 7% με 8%.
Εθνική - Στόχος μείωσης NPEs 2021 σε ενοποιημένη βάση 17% με 18% από 42,1% της τρέχουσας περιόδου.
Alpha bank - Στόχος μείωσης NPEs 2021 σε ενοποιημένη βάση στο 20% από 51,9% της τρέχουσας περιόδου.
Πειραιώς - Στόχος μείωσης NPEs 2021 σε ενοποιημένη βάση 22%-21%
Άρα το εύρος μείωσης είναι 15% έως 22% επί του συνόλου των δανείων των τραπεζών ή μέσος όρος 18,5% τα NPEs στο σύνολο των δανείων και με βάση τα σημερινά δεδομένα αυτό σημαίνει 54 δισεκ. μείωση από 88 δισεκ στα 34 δισεκ. ευρώ.
Επίσης με βάση τον μηχανισμό μείωσης των NPEs προκύπτει ότι το 40% με 50% της μείωσης θα επιτευχθεί μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων, 25% μέσω διαφόρων ρευστοποιήσεων και μόνο 20% αναδιάρθρωσης δανείων με οργανικό τρόπο.

Με νευρικότητα και έντονες διακυμάνσεις οι τράπεζες - Ξεχώρισε με οριακή άνοδο η Πειραιώς 

Με έντονη μεταβλητότητα έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές μετριάζοντας τις αρχικές ισχυρές απώλειες που έφτασαν το -5%
Στο αρνητικό επίκεντρο βρέθηκε η  Eurobank ενώ η Πειραιώς κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,7500 ευρώ με πτώση -1,07% με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,60 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0066 ευρώ προ RS ή 0,099 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1νέα).
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1νέα δωρεάν στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 0,99 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,2200 ευρώ με πτώση -0,81% με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,88 δισεκ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 0,9490 ευρώ ή προ RS στα 0,01898 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1νέα)
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,0300 ευρώ με άνοδο +0,69% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 886 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,00067 ευρώ προ RS ή 0,067 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) . Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 1,34 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6150 ευρώ με πτώση -2,54% με όγκο 16,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,34 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,27 ευρώ με πτώση -1,09% και με κεφαλαιοποίηση 1,01 δισ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1682 ευρω με άνοδο +0,48%, με όγκο 56 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 78 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,25 ευρώ με πτώση -0,70% και κεφαλαιοποίηση 283 εκατ. ευρώ.

Με θετικό πρόσημο οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25  με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειοψηφία στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Tην μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Φουρλής, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, Lamda ,Μυτιληναίος, Viohalco
Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν οι ΟΛΠ, ΔΕΗ, Aegean, Τίταν
Η Coca Cola έκλεισε στα 29,27 ευρώ με άνοδο +1,99% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,87 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,91 ευρώ με πτώση -0,46% και αποτίμηση 5,35 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων. 
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,3930 ευρώ με πτώση -1,97% και αποτίμηση 323 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,7200 ευρώ με άνοδο +0,47% και κεφαλαιοποίηση 399 εκατ ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,7400 ευρώ με άνοδο +0,93% έχοντας κεφαλαιοποίηση στα 3,1 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 21,65 με πτώση -0,69% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,67 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,86 ευρώ με άνοδο +0,38% και κεφαλαιοποίηση 2,40 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 22,95 ευρώ με πτώση -0,22% και κεφαλαιοποίηση 2,54 δισ. ευρώ. 
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,82 ευρώ με άνοδο +1,50% και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισεκ. ευρώ. 
Η Jumbo έκλεισε στα 12,66 ευρώ με άνοδο +2,10% και κεφαλαιοποίηση 1,69 δισ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,34 ευρώ με άνοδο +2,69% και με την κεφαλαιοποίηση στα 276 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0831 ευρώ με άνοδο +1,34% με την κεφαλαιοποίηση 78 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ομόλογα το ελληνικό 10ετές στο 4,04%, η Ιταλία στο 2,84% με διαφορά spread 120 μ.β.

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,04% απόρροια εσωτερικών λόγων αλλά και λόγω Ιταλίας.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω καθώς το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στην ζώνη των 120 μονάδων βάσης.
Η Ιταλία βρίσκεται στην ζώνη του 2,84 και το ελληνικό 10ετές στο 4,04%.
Είναι οριοθετημένη πλέον η κίνηση της αγοράς έως τις 110  μονάδες βάσης spread.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων θα είχε απόδοση 4,40% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 102,13 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,87%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104,91 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3% με απόδοση αγοράς 3,02% και απόδοση πώλησης 2,98%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 101,80  μονάδες βάσης και απόδοση 3,05%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 98,60 μονάδες βάσης και απόδοση 3,62% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 97,60 μονάδες βάσης και απόδοση 4,06% με απόδοση αγοράς 4,04% και απόδοση πώλησης 4,02%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 92,10 μονάδες βάσης και απόδοση 4,65%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 88 μονάδες βάσης και απόδοση 5,03%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 87,90 μονάδες βάσης και απόδοση 5,10%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 353 μονάδες βάσης από 361 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Νευρικότητα στην Ιταλία το 10ετές στο 2,84%

Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, προϋπολογισμός 2019 θα αποτελέσει μια μεγάλη δοκιμασία.
Οι σχέσεις Ιταλίας – Βρυξελλών συνεχίζουν να τελούν υπό όρους δοκιμασίας.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 26/9/2018 στο 0,53% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 1,03% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,83% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,89% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το παλαιό 10ετές το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% και ιστορικό χαμηλό 1,74% στις 20 Δεκεμβρίου 2017….
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,52% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,84% από 2,89%, με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% όταν η Ιταλία έχει επιτόκιο 2,84%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης