Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Το φάκελο των Σεπτεμβριανών «ανοίγει» η «Μηχανή του Χρόνου» στο Cosmote History HD

tags :
Το φάκελο των Σεπτεμβριανών «ανοίγει» η «Μηχανή του Χρόνου» στο Cosmote History HD
Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο Cosmote History HD
Το φάκελο των Σεπτεμβριανών του 1955 «ανοίγει» στο COSMOTE HISTORY HD η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, σε παραγωγή COSMOTE TV (Δευτέρα 1/10, 21.00).
Στο πρώτο από τα τρία μέρη της μεγάλης έρευνας της εκπομπής, καταγράφονται οι πιέσεις που δέχτηκαν οι Κωνσταντινουπολίτες από το τουρκικό κράτος, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Η εκπομπή περιγράφει μέσα από μαρτυρίες τις συνέπειες από την εφαρμογή του δυσβάσταχτου φόρου ευμάρειας, γνωστού ως βαρλίκι, μετά την επιβολή του οποίου οι Έλληνες αναγκάζονταν να ξεπουλούν τις περιουσίες τους σε αυτοσχέδια υπαίθρια παζάρια.
Επιπλέον, η έρευνα «ρίχνει» φως σε όσα συνέβησαν στην περίφημη Τριμερή συνάντηση στο Λονδίνο, την οποία προκάλεσε η αγγλική διπλωματία με σκοπό να εδραιώσει τους Τούρκους ως συνομιλητές και να επιταχύνει τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της εκπομπής έρχεται για πρώτη φορά στο φως ο δικαστικός φάκελος της υπόθεσης με την προβοκάτσια στο προξενείο Θεσσαλονίκης.
Μέσα από τις σελίδες της ανάκρισης, τις καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων, αλλά και του βασικού κατηγορουμένου, αποκαλύπτεται όλο το σχέδιο των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, που στόχευε στην πυροδότηση του πογκρόμ κατά των Ελλήνων στην Πόλη.
Στην εκπομπή μιλούν: ο διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, Ιωάννης Ιακωβίδης, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών - Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Νικόλαος Λιάζος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μιερζί Γκιουλέκ, ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, Τζενκίς Ακτάρ, ο καθηγητής Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Δημήτρης Σταματόπουλος, ο πολιτικός επιστήμονας, Ηρακλής Μήλλας, ο πρώην πρέσβης Κωνσταντινούπολης, Βύρων Θεοδωρόπουλος, ο καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών και Σλαβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, Γιώργος Λεύκαρος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Κωνσταντινουπολιτών Βορείου Ελλάδος, Πολύβιος Στράντζαλης και οι Κωνσταντινουπολίτες Σταύρος Οζ Παπαδόπουλος, Δήμητρα Σιδηροπούλου Δερμαζέρ, Στέλιος Αντωνιάδης, Ηλίας Κότσης και Αλέξανδρος Αλεξανδρίδης.
Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης