Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Επανάληψη του 2008 «βλέπει» η BofA Merrill Lynch – Στα 95 δολάρια θα φτάσει το brent το 2019

tags :
Επανάληψη του 2008 «βλέπει» η BofA Merrill Lynch – Στα 95 δολάρια θα φτάσει το brent το 2019
Το 2008, το Brent σημείωσε άνοδο σχεδόν στα 150 δολάρια το βαρέλι
Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου αρχίζει να φαίνεται ολοένα και πιο πιθανή, και η επανάληψη του 2008 είναι πλέον μέσα στα σενάρια που εξετάζει η αγορά.
Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση της Bank of America Merrill Lynch, επισημαίνοντας ότι οι διακοπές στην παραγωγή από το Ιράν είναι χειρότερη από ό, τι αναμενόταν από τους περισσότερους αναλυτές να βλέπουν εμπόδια στην εκμετάλλευση του αμερικανικού σχιστόλιθου.
Με βάση τα παραπάνω, "η πιθανότητα ενός σεναρίου ανόδου και συντριβής του πετρελαίου παρόμοιο με αυτό που παρατηρήθηκε το 2008 έχει αυξηθεί", γράφει η Bank of America Merrill Lynch.
Η BofAML έχει στόχο για το Brent στα 95 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2019.
Το 2008, το Brent σημείωσε άνοδο σχεδόν στα 150 δολάρια το βαρέλι.
Η εικόνα της προσφοράς φαίνεται όλο και πιο ανησυχητική, καθώς η Βενεζουέλα και το Ιράν είναι οι δύο κύριοι παράγοντες που οδηγούν τις τιμές του πετρελαίου στο τέταρτο τρίμηνο.
Ειδικότερα, η τράπεζα αύξησε τις εκτιμήσεις της για απώλειες εφοδιασμού από το Ιράν στο 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (mb / d), από 500.000 προηγουμένως.
Ο σχιστολιθικός τομέας των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να καλύψει εν μέρει τη διαφορά, αλλά η εκρηκτική ανάπτυξη αρχίζει να επιβραδύνεται, εν μέρει λόγω των σημείων συμφόρησης των αγωγών.
Η BofAML εκτιμά ότι η αύξηση του εφοδιασμού των ΗΠΑ θα είναι 1,4 mb/d το 2018, αλλά μόνο 1 mb/d το 2019.
Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει η ίδια πίεση προς τα πάνω για το αργό, όπως συμβαίνει και με το Brent, κυρίως επειδή τα σημεία συμφόρησης των υποδομών σχιστόλιθου διατηρούν τις προμήθειες κάπως "κολλημένες" στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Και δεν είναι μόνο στο Δυτικό Τέξας, όπου οι περιορισμοί προκαλούν προβλήματα.
"Οι δυσκολίες στην λεκάνη της Permian θα μπορούσαν να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές, όπως το Bakken ή το Niobrara, και δεν αποκλείουμε ακόμη και τους περιορισμούς των προσωρινών εξαγωγικών δυνατοτήτων στην ακτή του Κόλπου, καθώς η εγχώρια παραγωγή υπερτερεί της εφοδιαστικής", ανέφερε σε σημείωμα η BofAML.
Εν τω μεταξύ, η πλευρά της ζήτησης δεν είναι τόσο ξεκάθαρη.
Προς το παρόν, η ζήτηση εξακολουθεί να φαίνεται ισχυρή.
η ΙΕΑ θέτει την αύξηση της ζήτησης για το 2018 στα 1,4 mb / d, και η Bank of America Merrill Lynch συμφωνεί.
Ωστόσο, η BofAML αναφέρει τρεις σημαντικούς παράγοντες ζήτησης, οι οποίοι θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το υψηλό σενάριο τιμών.
Πρώτον, το δολάριο είναι ισχυρό, το οποίο πιθανότατα θα αποτρέψει την αύξηση των τιμών με τον ίδιο τρόπο όπως το 2008.
Δεύτερον, τα υψηλότερα επίπεδα χρέους στις αναδυόμενες αγορές σημαίνουν ότι πολλές χώρες βρίσκονται σε ασθενέστερη θέση από ό, τι το 2008.
Τρίτον, τα κεφάλαια θα μπορούσαν να συνεχίσουν να φεύγουν από τις αναδυόμενες αγορές λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων από την Federal Reserve, τις περικοπές φόρου εταιρειών στις ΗΠΑ και τους δασμούς των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης