Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σοκ από Alvarez για την Folli Follie - Από κέρδη 316 ζημίες 44 εκατ και διαθέσιμα από 296 εκατ μόλις 6,4 εκατ και πολλές παραιτήσεις - Επιβεβαίωση ΒΝ

tags :
Σοκ από Alvarez για την Folli Follie - Από κέρδη 316 ζημίες 44 εκατ και διαθέσιμα από 296 εκατ μόλις 6,4 εκατ και πολλές παραιτήσεις - Επιβεβαίωση ΒΝ
Καταιγιστικές εξελίξεις στη Folli Follie - Πλήθος αναντιστοιχών αποκαλύπτει η Alvarez για τα στοιχεία του 2017 - Παραιτήθηκαν από το ΔΣ Δημήτρης και Κατερίνη Κουτσολιούτσου
Σοκάρουν οι αποκαλύψεις της Alvarez and Marshal για τη Folli Follie καθώς διαπιστώνονται ακραίες διαφοροποιήσεις μεταξύ των στοιχείων που έχουν ανακοινωθεί και την πραγματικότητα για τις δραστηριότητες για τη ΝΑ Ασία και Κίνα.
Τα στοιχεία δείχνουν τερατώδεις αλλοιώσεις των οικονομικών καταστάσεων και μάλιστα επί μακρόν δείχνουν τα στοιχεία του ελέγχου της Alvarez & Marshal για την ασιατική δραστηριότητα της Folli Follie.  
Ο κύκλος εργασιών του 2017 που αρχικά δημοσίευσε η Folli Foliie βουτά στα 400 εκατ. δολάρια από 1 δισ. δολάρια παρασύροντας όλα τα στοιχεία του ισολογισμού.
Ταυτόχρονα τα καθαρά κέρδη ομίλου των 212 εκατ. δολάρια που εμφανίστηκαν υπολογίζεται ότι μετατρέπονται σε πάνω από 150 εκατ. δολάρια ζημίες.
Ουσιαστικά έχουμε μια μαγική εικόνα ισολογισμού απόλυτα παραποιημένου.
Η εικόνα μπορεί να γίνει και δυσμενέστερη εφ όσον έχουν παραποιηθεί τα οικονομικά στοιχεία της μητρικής δεδομένων και των ενδοομιλικών συναλλαγών. Αυτό όμως που είναι απολύτως εξωφρενικό είναι πως το ταμείο είναι μόλις 6,4 εκατ. δολάρια από 296 εκατ. δολάρια που είχαν ανακοινωθεί.
Αυτό σημαίνει ότι τα διαθέσιμα αν δεν έχουν πειραχθεί τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας είναι μόλις 150 εκατ. δολάρια .
Δεδομένου όμως ότι στην αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106 αναφέρονται διαθέσιμα 83 εκατ. δολάρια και δεν είναι γνωστό αν σε αυτά περιλαμβάνονται οι πωλήσεις μετοχών Dufry περίπου 45 εκατ. ευρώ τότε το πραγματικό ταμείο στα τέλη του 2017 μπορεί και να μην υπερέβαινε τα 50 εκατ. δολάρια.
Αποτέλεσμα ήταν η βροχή παραιτήσεων αλλά και ενδείξεις σκανδάλου στη Folli Follie, μετά την κατάθεση της έκθεσης της Alvarez, στην οποία αποκαλύπτονται σειρά αναντιστοιχιών για τα μεγέθη του 2017 επιβεβαιώνοντας πλήρως το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του bankingnews.gr.
Πάντως η Alvarez φροντίζει να αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή της, ότι δεν διαπιστώθηκε υπεξαίρεση χρημάτων ή άλλη κατάχρηση σε βάρος περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας.
Οι εξελίξεις στην Folli Follie είναι ραγδαίες καθώς παραιτήθηκαν από το ΔΣ τόσο ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος όσο και η σύζυγός του Αικατερίνη Κουτσοσιούτσου με τον ιδρυτή της εταιρίας να αναφέρει σε δηλώσεις του ότι «»Με βαρύτατη θλίψη και εν μέσω της σωβούσας κρίσης για την Εταιρεία μας, την οποία ίδρυσα και υπηρέτησα επί 36 χρόνια,  παραιτούμαι σήμερα από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.
Το ίδιο ζήτησα να πράξει και η σύζυγος μου, με την οποία μαζί υπηρετήσαμε την Εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια.
Δυστυχώς,  δεν  κατέστη  δυνατό  να  ελέγξω  με  επιτυχία  τις  δραστηριότητες  του ασιατικού ομίλου που είχα υπό την ευθύνη μου με αποτέλεσμα η παρούσα δυσάρεστη εικόνα στα οικονομικά του ομίλου.
Ωστόσο έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον υιό μου Γεώργιο Κουτσολιούτσο ο οποίος με επιτυχία διαχειρίζεται την κρίση με την συνδρομή των υπολοίπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του καταξιωμένου επιτελείου
του και δηλώνω ότι θα σταθώ αρωγός τους στο δύσκολο έργο τους με ότι κριθεί απαραίτητο».

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Folli Follie

H εταιρεία  «Folli Follie Ανώνυμη  Εμπορική  Βιοτεχνική  και  Τεχνική  Εταιρεία» ανακοινώνει τα εξής:

Α.  ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  ΚΑΙ  ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η εκλογήτης κας. Βασιλικής Αναγνωστοπούλου σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος μέλους κ. Μιχαήλ Τσιμπρή  για το υπόλοιπο της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου.
Κατόπιν αυτού, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας συγκροτήθηκε εκ νέου σε σώμα ως εξής

1.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΥΤΣΟΣ - Πρόεδρος, εκτελεστικό μέλος
2.ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΥΤΣΟΥ  - Αντιπρόεδρος, εκτελεστικό μέλος
3.ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΥΤΣΟΣ  - Διευθύνων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος
4.ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΑΧΑΡΙΟΥ  - εκτελεστικό μέλος
5.ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΩΤΗ - εκτελεστικό μέλος
6.ΖΗANG HAOLEI – μη εκτελεστικό μέλος
7. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ - Μη εκτελεστικό μέλος
8. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ –Μη εκτελεστικό Μέλος
9.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ –Μη εκτελεστικό Μέλος
10.ΗΛΙΑΣ ΠΕΝΤΑΖΟΣ – Μη εκτελεστικό Μέλος
11. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ– Εκτελεστικό Μέλος

Επίσης, κατόπιν της παραίτησης του κ.Τσιμπρή και από την Επιτροπή Ελέγχου, o κ. Κανελλόπουλος ορίστηκε ως νέο μέλοςτης Επιτροπής, για το υπόλοιπο της θητείας αυτής.
Κατόπιν  αυτού,  η  νέα  Επιτροπή  Ελέγχου  (Audit  Committee) της  Εταιρίας  θα απαρτίζεται από τα κάτωθι Μη Εκτελεστικά μέλη:
1.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΑΛΕΞΑΚΗΣ  (Πρόεδρος  της  Επιτροπής,  ανεξάρτητο  μη εκτελεστικό μέλος)
2.ΗΛΙΑΣ  ΠΕΝΤΑΖΟΣ    (Μέλος  της  Επιτροπής  Ελέγχου,  ανεξάρτητο  μη εκτελεστικό μέλος ΔΣ)
3.ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ  (Μέλος  της Επιτροπής  Ελέγχου,  μη εκτελεστικό μέλος

Β. ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ALVAREZ & MARSAL

Κατά την χθεσινοβραδινή (25/9) συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου παρουσιάστηκε στα  μέλη  του  Διοικητικού  Συμβουλίου η  έκθεση  της  συμβουλευτικής  εταιρείας Alvarez & Marsal η οποία αναφέρεται στα αποτελέσματα των ελέγχων που διεξήγαγε για τις εταιρείες του ομίλου FFG, στην Ασία (APAC).
Όπως έχει ανακοινωθεί από την εταιρεία, η Alvarez & Marsal διεξήγαγε έρευνα για το Οικονομικό έτος 2017.
Η έκθεση της  Α&Μ «Preliminary Restatement Findings with respect to the FF ASIA GROUP consolidated financial statements for fiscal year 2017» αναφέρεται στα οικονομικά  στοιχεία  για  το  έτος  2017, ενώ η εγκληματολογική  (forensic) έκθεση αναμένεται να παραδοθεί προσεχώς.
Σημειώνεται ότι τα παραδοθέντα οικονομικά στοιχεία της Α&Μ δεν είναι οριστικά και αποτελούν το ενδιάμεσο στάδιο για τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων του  ομίλου  από  υψηλού  κύρους ελεγκτική εταιρεία, ο οποίος  θα  καταδείξει  την πραγματική εικόνα του ομίλου της FFG για το οικονομικό έτος 2017.
Οι κυριότερες αλλαγές που επισήμανε η Α&Μ επί βασικών κονδυλίων της FFG sourcing σε Δολάρια ΗΠΑ είναι οι εξής:


Προκύπτει  ότι  τα  στοιχεία  αυτά,  εφόσον  οριστικοποιηθούν από  ορκωτό  ελεγκτή, μεταβάλλουν σημαντικά την εικόνα του ομίλου σε σχέση με αυτά που παρουσιάστηκαν στις δημοσιευθείσες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις για το 2017 (26 Απριλίου 2018) για τις οποίες ο ορκωτός ελεγκτής ανακάλεσε την έκθεση ελέγχου (16 Ιουλίου 2018).
Σύμφωνα  με  το  πόρισμα  της Alvarez & Marsal δεν  διαπιστώθηκε  υπεξαίρεση χρημάτων ή άλλη κατάχρηση σε βάρος περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αφού συζήτησε τα πιο πάνω αποτελέσματα, συμφώνησε ομόφωνα ότι βασικός στόχος παραμένει η βιώσιμη λειτουργία του ομίλου FFG και ήδη προς το σκοπό αυτό υλοποιούνται και υπάρχει πρόοδος στα κατωτέρω:
1.Αποτύπωση της πραγματικής εικόνας του ομίλου σε χρηματοοικονομικό και λειτουργικό επίπεδο
2.Λειτουργική αναδιάρθρωση, εκλογίκευση σε όρους αποτελεσματικότητας και κόστους, και ενιαία λειτουργία του ομίλου
3.Χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση του ομίλουμε σκοπό την άμεση συλλογή της χρηματοοικονομικής πληροφορίας από όλες τις θυγατρικές
4.Χάραξη στρατηγικού οδικού χάρτη και εκπόνηση πενταετούς επιχειρηματικού σχεδίου προς αυτή την κατεύθυνση
5.Εγκαθίδρυση  εταιρικής  διακυβέρνησης  με  έμφαση  στην  ενίσχυση  του περιβάλλοντος ελέγχου στη μητρική και στον όμιλο και ενίσχυση των μονάδων εσωτερικού ελέγχου, κανονιστικής συμμόρφωσης και διαχείρισης κινδύνων
του ομίλου Επίσης αποφασίστηκε ομόφωνα:
1. Hαντικατάσταση Διοικητικών Συμβουλίων και διοικήσεων σε εταιρείες της Ασίας (APAC).
Ήδη έχει αναλάβει την υποστήριξη της οικονομικής διεύθυνσης στα κεντρικά της Ασίας στο Χονγκ Κόνγκ έμπειρο στέλεχος που έχει διοριστεί Deloitte.
2. Αλλαγές  στο  Διοικητικό  Συμβούλιο της FFG, πρόσληψη  εντεταλμένου συμβούλου  και  οικονομικού  διευθυντή με  άμεση  προτεραιότητα  την αναδιάρθρωση του ομίλου.
3. Η  διερεύνηση από κάθε πλευρά των διαπιστώσεων της Α&Μ σε ό,τι αφορά τους παράγοντες που οδήγησαν στις αποκλίσεις των οικονομικών καταστάσεων 2017 των εταιρειών της Ασίας και του ομίλου και άσκηση όλων των ενδεδειγμένων δικαστικών μέσων κατά παντός υπευθύνου

Γ.   ΠΑΡΑΔΟΣΗ   ΤΗΣ   ΕΚΘΕΣΗΣ   ΤΗΣ ALVAREZ & MARSAL ΣΤΙΣ ΕΠΟΠΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η ανωτέρω έκθεση της Alvarez & Marsal κατατέθηκε σήμερα στην εποπτεύουσα αρχή με την επισήμανση ότι το περιεχόμενο της περιέχει στοιχεία μη οριστικά που υπόκεινται στον οριστικό έλεγχο από διεθνή αναγνωρισμένη ελεγκτική εταιρεία.

Δ.  ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ  ΤΟΥ  ΔΙΕΘΝΟΥΣ  ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ  ΟΙΚΟΥ ROTHCHILD

Η Εταιρεία επιβεβαιώνει ότι ο διεθνής χρηματοοικονομικός οίκος Rothchild υπέβαλε στις 24-9-2018 την παραίτηση του.
Στην παρούσα φάση, η ομάδα της Εταιρείας που έχει  αναλάβει  την  αναδιάρθωση της  Εταιρείας  είναι  επαρκώς  στελεχωμένη  και συνεχίζει τις επαφές με πιθανούς επενδυτές και τους πιστωτές της ενώ παράλληλα
βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων για την ανεύρεση νέου χρηματοοικονομικού συμβούλου.

E. OΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΝΕΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΔΙΑΡΘΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Σε  συνέχεια  της  προηγούμενης  ανακοίνωσης  της  Εταιρείας,  η Deloitte Business Solutions ΑΕ  (Deloitte)  συνεχίζει  να  συνδράμει  την  Εταιρεία  στην  κατάρτιση βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων προβλέψεων ρευστότητας και στην ανάπτυξη του  επικαιροποιημένου  επιχειρηματικού  σχεδίου αναδιάρθωσης (business restructuring plan).
Τα αποτελέσματα αυτού του έργου αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι  τις  αρχές  Οκτωβρίου  2018.
Για  τον  ανωτέρω  σκοπό  και  ειδικά  για  τις δραστηριότητες  της  Ασίας,  ομάδα  της Deloitte και  ο CRO της  Εταιρείας,  κ. Κουβάτσος, βρίσκονται ήδη και εργάζονται στο Χονγκ Κονγκ.

ΣΤ. ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ DUFRY AG

Η Εταιρεία αναφέρεται στην σύμβαση αγοράς μετοχών της 11ης Δεκεμβρίου 2013 (stock purchase agreement-SPA) μεταξύ της Εταιρείας και της Dufry AG , βάσει της οποίας η Εταιρεία πώλησε το εναπομείναν 49% των μετοχών των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών, που της ανήκε.
Όπως ανέφερε η Εταιρεία στην ανακοίνωσή της στις 12 Δεκεμβρίου 2013, το τίμημα που έλαβε η Εταιρεία από την μεταβίβαση ανήλθε στα 328 εκατ. ευρώ, το οποίο καταβλήθηκε από την Dufry AG συνδυαστικά σε μετρητά
και σε νεοεκδοθείσες μετοχές της Dufry AG (οι Μετοχές Dufry).
Η Εταιρεία έλαβε 1.231.233 Μετοχές Dufryως μέρος της συναλλαγής.
Η Εταιρεία έχει έκτοτε πωλήσει 426.505 Μετοχές Dufry έναντι  μετρητών. 
Το  υπόλοιπο  των  Μετοχών Dufry που κατέχει  η  Εταιρεία  κατά  την  ημερομηνία  της  παρούσας  ανακοίνωσης  (804.728μετοχές),  εξακολουθούν  να  υπόκεινται  σε  συμβατικούς  περιορισμούς,  οι  οποίοι περιέχονται στην σύμβαση πώλησης και άλλα συμβατικά κείμενα.
Η Εταιρεία έχει ξεκινήσει  διαδικασία  διαμεσολάβησης  για  την  απελευθέρωση  603.543  επιπλέον Μετοχών Dufry, οι οποίες έπρεπε να έχουν ήδη απελευθερωθεί βάσει του SPA.

Z. ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

Όπως  έχει  αναφερθεί  ευρέως,  η  Εταιρεία  προσπαθεί  να  διαχειριστεί  ένα  ολοένα δυσχερέστερο λειτουργικό περιβάλλον.
Οι συνθήκες αυτές έχουν άμεσο και αρνητικό αντίκτυπο στο διαθέσιμοπεριθώριο ρευστότητας της Εταιρείας, το οποίο έχει τεθεί υπό ιδιαίτερη πίεση από τις αυξημένες απαιτήσεις κεφαλαίου κίνησης για την πληρωμή
εμπορευμάτων. 
Η  Εταιρεία  αναγνωρίζει  ότι  η  βραχυπρόθεσμη  και  μεσοπρόθεσμη προοπτική παραμένει απαιτητική.
Εν όψει αυτών των γεγονότων, η Εταιρεία και ο Διευθυντής Αναδιοργάνωσης (CRO) συνεργάζονται με την Deloitteγια την εφαρμογή μέτρων διατήρησης ρευστότητας.
Αυτά τα μέτρα έχουν ήδη βοηθήσει στον περιορισμό των τρεχουσών πιέσεων στην ρευστότητα  της  Εταιρείας. 
Επίσης,η  Εταιρεία  διερευνά  διάφορες  επιπρόσθετες επιλογές για την ανακούφιση της παρούσας θέσης της, στον βαθμό που οι σχετικές ενέργειες  επιτρέπονται  στο  πλαίσιο  της  Προσωρινής  Διαταγής  του  Δικαστηρίου.
Οποιεσδήποτε σχετικές ενέργειες θα γίνουν με προσοχή, με την δέουσα πρόνοια για την προστασία όλων των δανειστών και υπό το φως της στρατηγικής σκέψης που στηρίζει την διαμόρφωση του επιχειρηματικού σχεδίου της Εταιρείας.
Σχετικά με τα ανωτέρω, η Εταιρεία έχει προσεγγίσει και βρίσκεται σε προκαταρκτικές συζητήσεις με πιθανούς φορείς νέας χρηματοδότησης για το επόμενο διάστημα.
Η Εταιρεία βρίσκεται επίσης σε προκαταρκτικό συζητήσεων με τους δανειστές της, για να  διερευνήσουν  άλλα  μέσα  βελτίωσης  της  ρευστότητας  της  Εταιρείας  και  να συζητήσουν  τους  πιθανούς  όρους  μιας  λειτουργικής  και  χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης που θα εξασφαλίσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Ομίλου.

Η. ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΥΤΣΟΥ

Mετά  την  λήξη  της  συνεδρίασης  του  Διοικητικού  Συμβούλίου και  την  λήψη αποφάσεων κατά τα ανωτέρω, ο κ. Δημήτριος Κουτσολιούτσος και η κα. Αικατερίνη Κουτσολιούτσου  υπέβαλαν  την  παραίτηση  τους  προτείνοντας  την  άμεση αντικατάσταση τους από  εγνωσμένου  κύρους  νέα  μέλη  που  θα  στηρίξουν  την προσπάθεια της Εταιρείας για τηριζική αναδιάρθρωση της μέσω από την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου εταιρικής διακυβέρνησης
που θα εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της Εταιρείας σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής της.
Κατόπιν  των  ανωτέρω  αναμένεται  εντός  των προσεχών ημερών,  η  ριζική αναδιοργάνωση του Διοικητικού Συμβουλίου που θα αναλάβει την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθωσης.
Ο απερχόμενος Πρόεδρος και ιδρυτής της Εταιρείας κ. Δημήτριος Κουτσολιούτσος δήλωσε τα εξής: Με βαρύτατη θλίψη και εν μέσω της σωβούσας κρίσης για την Εταιρεία μας, την οποία ίδρυσα και υπηρέτησα επί 36 χρόνια,  παραιτούμαι σήμερα από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.
Το ίδιο ζήτησα να πράξει και η σύζυγος μου, με την οποία μαζί υπηρετήσαμε την Εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια.
Δυστυχώς,  δεν  κατέστη  δυνατό  να  ελέγξω  με  επιτυχία  τις  δραστηριότητες  του ασιατικού ομίλου που είχα υπό την ευθύνη μου με αποτέλεσμα η παρούσα δυσάρεστη εικόνα στα οικονομικά του ομίλου.
Ωστόσο έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον υιό μου Γεώργιο Κουτσολιούτσο ο οποίος με επιτυχία διαχειρίζεται την κρίση με την συνδρομή των υπολοίπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του καταξιωμένου επιτελείου
του και δηλώνω ότι θα σταθώ αρωγός τους στο δύσκολο έργο τους με ότι κριθεί απαραίτητο.

Κανονισμός για την Κατάχρηση της Αγοράς

Ηπαρούσα  ανακοίνωση  δημοσιεύεται  από  την  Folli  Follie  Ανώνυμη  Εμπορική  Βιοτεχνική και Τεχνική Εταιρία  σύμφωνα με τον Κανονισμό για την Κατάχρηση της Αγοράς (EΕ) 596/2014  (MAR) και τον  Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Περιέχει πληροφόρηση που εμπίπτει στην έννοια της προνομιακής πληροφορίας για τους σκοπούς του άρθρου 7 του MAR. Για τους σκοπούς του MAR και του άρθρου 2 του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2016/1055 της Επιτροπής, το υπεύθυνο πρόσωπο για την δημοσίευση της παρούσας ανακοίνωσης για λογαριασμό της Εταιρείας είναι η κ. Μανταλένα Κασιδιαροπούλου, του Τμήματος Επενδυτικών Σχέσεων.

Τι έγραφε το bankingnews.gr στις 25/09/2018 - 23:55

Folli-Follie: Άσκηση επιβίωσης μετά την παραίτηση 3 συμβούλων - H Alvarez αποκαλύπτει ζημίες σοκ 250 με 300 εκατ και ταμείο 80-100 εκατ

Στον αέρα βρίσκεται και πάλι η Folli Follie καθώς λίγο πριν την παράδοση του πορίσματος της Alvarez and Marshal στις 25 Σεπτεμβρίου 2018, παραιτήθηκαν ταυτόχρονα από τη συνεργασία τους με την εταιρία ο διεθνής οίκος Rothschild που ενεργούσε ο σύμβουλος αναδιάρθρωσης καθώς και το νομικό γραφείο Μπερνίτσα και η δικηγορική εταιρία «Allen & Overy» που επικουρούσαν νομικά το εγχείρημα.
Το πόρισμα της  Alvarez έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τα στοιχεία της Ασίας ήταν πλασματικά και σύμφωνα με τις πληροφορίες του bankingnews προκύπτει ότι το ταμείο στην Ασία είναι πλασματικό και δεν υπερβαίνει τα 80-100 εκατ. ευρώ ενώ η αναμόρφωση των οικονομικών στοιχείων οδηγεί σε ζημία που μπορεί να φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία της Alvarez θα τα αξιοποιήσει η Ernst & Young που έχει αναλάβει τον επανάλεγχο των οικονομικών στοιχείων της μητρικής και τη σύνταξη ενοποιημένου ισολογισμού.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως και σήμερα (26/9) η Ernst θα είναι σε θέση να προχωρήσει στην σύνταξη των ενοποιημένων στοιχείων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ταμειακό έλλειμα αλλά και πλασματικά στοιχεία προκύπτουν και για τη μητρική εταιρία.
Το ταμειακό έλλειμα υπολογίζεται σε περίπου 70 εκατ. ευρώ.
Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι αύριο Πέμπτη η εταιρία θα ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου όπως εμφανίζει στο προγραμματισμό που έχει η ίδια δημοσιοποιήσει!!!
Με βάση τα στοιχεία αυτά που δεν έχουν επιβεβαιωθεί στην καλύτερη περίπτωση η ζημία που θα προκύψει στα ενοποιημένα στοιχεία θα ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ ενώ τα διαθέσιμα δύσκολα θα υπερβούν τα 150 εκατ. ευρώ γεγονός που σημαίνει «φούσκωμα» της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ στα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για το 2017 και αποσύρθηκαν μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου.
Ανεξάρτητα αυτού το μείζον ερώτημα που τίθεται είναι αν η εταιρία έχει πιθανότητες επιβίωσης και η απάντηση είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση δεδομένης της παραίτησης του σχήματος που είχε αναλάβει τη διαδικασία αναδιάρθρωσης της εταιρίας.
Η παραίτηση της Rothschild και των νομικών υποστηρικτών του εγχειρήματος «πάγωσε» τους κατόχους μετοχών της εταιρίας δεδομένου ότι υποτίθεται πως το σχήμα αυτό είχε αναλάβει τις επαφές με τους διεθνείς επενδυτές κατόχους ομολόγων και επεξεργαζόταν ένα συνολικό σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Οι λόγοι της αποχώρησης δίνουν τροφή για σενάρια καθώς μεταξύ των βασικών λόγων αναφέρονται πρώτον ότι τα στοιχεία της Folli Follie ήταν τέτοια που δεν υπήρχε διέξοδος στον κυκεώνα που είχε δημιουργηθεί, δεύτερον ότι η πλευρά Κουτσολιούτσου δεν τηρούσε τα όσα υποδείκνυαν οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και τρίτον ότι υπήρχε αντίδραση από μεγάλη μερίδα επενδυτών.
Επισημαίνεται πάντως ότι και τρεις πρώην συνεργάτες των Folli Follie είναι εταιρίες και πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, δρουν με σοβαρότητα σε έργα που αναλαμβάνουν και συνήθως δεν αναλαμβάνουν υποθέσεις που δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Folli Follie έχει προσλάβει ως σύμβουλο και τη Deloitte η οποία έχει αναλάβει την εκπόνηση του σχεδίου εξυγίανσης που θα κατατεθεί στο δικαστήριο στο πλαίσιο της υπαγωγής στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα.
Το σχέδιο αυτό είναι άγνωστο αλλά το ερώτημα είναι το εξής: Δεδομένου ότι πιστωτές της Folli είναι οι θυγατρικές που έχουν εκδώσει ομολογιακά και αυτές έχουν συναινέσει για την έκδοση προσωρινής διαταγής δεν θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν και την έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης;
Θεωρητικά ναι αλλά μένει να αποδειχτεί ποιες είναι οι εγγυήσεις που έχει δώσει η μητρική για την έκδοση των δανείων και μπλέκεται το ελληνικό με τα δίκαια άλλων χωρών.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης