Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Αύξηση των αμερικανικών επιτοκιών κατά 25 μονάδες βάσης στο 2%-2,25%

Fed: Αύξηση των αμερικανικών επιτοκιών κατά 25 μονάδες βάσης στο 2%-2,25%
Πρόκειται για την όγδοη αύξηση της Fed από το 2015 έως και σήμερα
Σε αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε η Fed, με αποτέλεσμα αυτά να διαμορφώνονται πλέον μεταξύ 2% και 2,25%.
Πρόκειται για την όγδοη αύξηση την οποία πραγματοποιεί η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ από το 2015, προχωρώντας σε μία κίνηση η οποία ήταν απόλυτα αναμενόμενη από επενδυτές και αναλυτές.
Στη συνοδευτική ανακοίνωση τονίζεται ότι η αμερικανική αγορά εργασίας αλλά και η οικονομική δραστηριότητα ενισχύονται με ισχυρό ρυθμό.
Σημαντική είναι η αύξηση που καταγράφεται τόσο στην κατανάλωση όσο και στις επενδύσεις, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει κοντά στον στόχο του 2%.
Παράλληλα και βάσει των εκτιμήσεων των μελών της διοίκηση της Fed, αναμένεται ότι εντός του 2018 θα υπάρξει μία ακόμη αύξηση επιτοκίων - το πιθανότερο τον Δεκέμβριο 2018 - ενώ εντός του 2019 μπορεί να υπάρξουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018-09-26_11-05-46.jpg?itok=DQaREQa0
Σημειώνεται ότι η τράπεζα έδωσε στη δημοσιότητα και τις εκτιμήσεις της για τα βασικά μεγέθη της αμερικανικής οικονομίας, προχωρώντας σε αναβάθμισή τους, καθώς αναμένει ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα φθάσει στο 3,1% για το 2018 (ενώ τον Ιούνιο 2018 είχε εκτιμήσει ότι θα άγγιζε το 2,8%).
Ανάλογη αναβάθμιση υπάρχει και για την ανάπτυξη του 2019, με τη Fed να την τοποθετεί στο 2,5% από 2,4% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της, ενώ σταθερή παρέμεινε η πρόβλεψη για το 2020, με εκτίμηση για ανάπτυξη 2%.
Αναφορικά με την ανεργία η Fed αναμένει να αγγίξει φέτος το 3,7% (από 3,6% που περίμενε τον Ιούνιο 2018), ενώ θα διατηρηθεί σταθερή στο 3,5% τόσο το 2019 όσο και το 2020.
Ο πληθωρισμός αναμένεται ότι θα φθάσει στο 2,1% φέτος, στο 2% το 2019 και στο 2,1% το 2020.




Powell: Θετικό momentum για την οικονομία των ΗΠΑ – Ισχυρότερο το χρηματοπιστωτικό σύστημα

Ως «ευνοϊκές» χαρακτήρισε τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, κατά την ομιλία που ακολούθησε τη διήμερη συνεδρίαση της Fed, στην οποία αποφασίστηκε η αύξηση των επιτοκίων (κατά 25 μονάδες βάσης) στο εύρος 2%-2,25%.
«Η αμερικανική οικονομία διανύει μία λαμπρή περίοδο».
Όπως ανέφερε ο κ. Powell, η αγορά εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνει «ισχυρή», ενώ η δημοσιονομική τόνωση από πλευράς Ρεπουμπλικάνων θα στηρίξει ακόμη περισσότερο την οικονομία.
Βέβαια, υπογράμμισε πως δεν γνωρίζει τον τελικό αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων από τους Ρεπουμπλικάνους, πχ το 2020.
Ο πληθωρισμός εκτιμάται πως θα παραμείνει γύρω από τον στόχο του 2%, συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως δεν υφίσταται κίνδυνος υπερπληθωρισμού.
Σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας, υπογράμμισε πως οι «σταδιακές» αυξήσεις επιτοκίων θα επιτρέψουν στην Τράπεζα να διαπιστώσει πως η αμερικανική οικονομία προσαρμόζεται στο νέο περιβάλλον -η λέξη «διευκολυντική» νομισματική πολιτική αφαιρέθηκε από την ανακοίνωση της Τράπεζας.
Επί αυτού, εκτιμά πως η σταδιακή νομισματική σύσφιξη θα αποδειχθεί επωφελής για την οικονομία.
Ο κ. Powell εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το εύρος επιτοκίων θα φθάσει πάνω από το «ουδέτερο» επίπεδο την περίοδο 2020-2021.
Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας είναι ισχυρότερο σήμερα, σε σύγκριση με την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, ενώ ξεκαθάρισε -χωρίς να αναφερθεί στον Πρόεδρο Donald trump- πως η Fed «δε λαμβάνει υπόψη της πολιτικά κριτήρια» για να εφαρμόσει τη νομισματική πολιτική.
Σε ό,τι αφορά στις εμπορικές εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και εταίρων, υπογράμμισε ότι, προς το παρόν, ο αντίκτυπος των δασμών είναι «σχετικά μικρός» για τις ΗΠΑ, ωστόσο μία εξάπλωση του εμπορικού πολέμου θα πλήξει τόσο την αμερικανική, όσο και την παγκόσμιο οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης