Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεχνολογική ώθηση στη Wall Street, στο +0,2% ο Dow Jones - Κέρδη στις ευρωαγορές, πτώση -0,62% στο Μιλάνο

Τεχνολογική ώθηση στη Wall Street, στο +0,2% ο Dow Jones - Κέρδη στις ευρωαγορές, πτώση -0,62% στο Μιλάνο
Σήμερα κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019, εν μέσω ισχυρών τριγμών στην κυβέρνηση Conte
(upd1) Κέρδη κατέγραψε η Wall Street, στον απόηχο της χθεσινής (26/9) αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), αλλά και των στοιχείων που ανακοινώθηκαν σήμερα για την αμερικανική οικονομία, ενώ στήριξη στους δείκτες προσφέρει ο τεχνολογικός κλάδος. 
Στο 0,22% η άνοδος για τον Dow Jones, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 26.442 μονάδες.
Κατά 0,3% υψηλότερα κινήθηκε ο S&P 500 στις 2.914 μονάδες, ενώ στο 0,65% διαμορφώθηκε η ενίσχυση για τον Nasdaq στις 8.041 μονάδες.



Ώθηση στους δείκτες προσέφερε ο τεχνολογικός κλάδος, με την Apple να σημειώνει άνοδο 2,1%, καθώς οι αναλυτές της J.P. Morgan αξιολόγησαν τη μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού ως «overweight», επισημαίνοντας ότι η εταιρεία «μετατρέπεται από εταιρεία λογισμικού σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών πιο γρήγορα από ό,τι ανέμεναν οι επενδυτές».
Η Amazon ενισχύθηκε  κατά 1,9%, καθώς η Stifel αύξησε την τιμή-στόχο της για τη μετοχή στα 2.525 δολ., επίπεδο κατά 30% υψηλότερο σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.
Οι μετοχές των Facebook (+1,1%), Alphabet (+1,1%) και Twitter (+1,4%) κινήθηκαν επίσης υψηλότερα.
Η Wall έκλεισε χθες με απώλειες, στον απόηχο της απόφασης της Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, με το εύρος του βασικού επιτοκίου να διαμορφώνεται πλέον 2% - 2,25%.
Πρόκειται για την όγδοη αύξηση που πραγματοποιεί η τράπεζα από το 2015, κι ενώ η κίνηση αυτή ήταν ευρέως αναμενόμενη από την αγορά, αυτό που φαίνεται να τρόμαξε τους επενδυτές ήταν η πρόθεση της Fed να προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση επιτοκίων φέτος -πιθανώς τον Δεκέμβριο 2018- και σε ακόμη τρεις αυξήσεις εντός του 2019.
Εν τω μεταξύ, με τον υψηλότερο ρυθμό σχεδόν των τελευταίων τεσσάρων ετών αναπτύχθηκε το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018, βάζοντας έτσι την αμερικανική οικονομία σε τροχιά να πετύχει τον στόχο της κυβέρνησης Trump για ετήσια ανάπτυξη 3%.
Ειδικότερα, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,2% στο β’ τρίμηνο -ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το γ’ τρίμηνο του 2014- με την εκτίμηση να παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με εκείνη που είχε δημοσιευθεί τον Αύγουστο.
Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2% στο α’ τρίμηνο του 2018.
Έτσι, ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης του α’ εξαμήνου διαμορφώνεται στο 3,2% -ανάπτυξη που στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στις φορολογικές περικοπές της κυβέρνησης Trump, που προσέφεραν σημαντική ώθηση στις καταναλωτικές δαπάνες.
Σε άλλα οικονομικά στοιχεία, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Αυγούστου του 2018 ανήλθαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, καταγράφοντας αύξηση μεγαλύτερη της προβλεπόμενης, αν και η υποκείμενη τάση συνεχίζει να δείχνει σύσφιξη της αγοράς εργασίας.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 12.000 την εβδομάδα έως την 22η Σεπτεμβρίου 2018, στις 214.000.
Την ίδια ώρα, απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ, που έδειξαν ότι το έλλειμμα διευρύνθηκε τον Αύγουστο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, και συγκεκριμένα στα 75,8 δισ. δολ., καθώς οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 1,6%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,7%.
Την ίδια ώρα, οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα εξακολουθούν να κλιμακώνονται.
Χθες (26/9) ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, κατηγόρησε της Κίνα ότι προσπαθεί να παρέμβει στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, ως αντίδραση για την στάση που διατηρεί ο ίδιος στα εμπορικά ζητήματα.
Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη της χώρας στις αμερικανικές εκλογές, αναφέροντας ότι «η Κίνα ακολουθούσε πάντα την πολιτική της μη παρέμβασης στις υποθέσεις άλλως χωρών».

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πιέσεις στο Μιλάνο

Με κέρδη έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, πλην του Μιλάνου, «σβήνοντας» τις απώλειες που κατέγραφαν νωρίτερα. 
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε 0,35% υψηλότερα, στις 386,38 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,40% στις 12.435,59 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,45% στις 7.545,44 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε στις 5.540,41 μονάδες με άνοδο 0,50%.
Την ίδια ώρα, πιέσεις δέχτηκε το ιταλικό χρηματιστήριο, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να υποχωρεί κατά 0,62% και να κλείνει στις 21.511,07 μονάδες, ενώ νωρίτερα οι απώλειες ξεπερνούσαν το 1,5%.


Η κυβέρνηση συνασπισμού θέλει υψηλότερο έλλειμμα από ό,τι αναμένουν οι αγορές, την ώρα που σήμερα αναμένεται να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019, εν μέσω ισχυρών τριγμών στην κυβέρνηση Conte.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του «Reuters» και της «Corriere della Sera», τα δύο κυβερνώντα κόμματα της Ιταλίας, το Κίνημα 5 Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά, θέλουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2019 να διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ, πολύ πάνω δηλαδή από την επιδίωξη του ιταλού υπουργού Οικονομικών να το διατηρήσει κάτω από το 2% και συγκεκριμένα στα επίπεδα του 1,8% με 1,9%, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και να διατηρηθεί η βιωσιμότητά του, κάτι που προσδοκούν αγορές και επενδυτές.
Με φόντο αυτή τη διαφωνία, κυκλοφόρησαν ξανά φήμες παραίτησης του Giovanni Tria, κάτι που διαψεύδει εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών κατέγραψαν σημαντικές απώλειες.
Η Intesa Sanpaolo υποχώρησε κατά 1,2%, η Unicredit σημείωσε απώλειες 1,7%, ενώ η UBI Banca έκλεισε στο -2,1%.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν νωρίτερα οι αγορές στην Ασία, στον απόηχο της απόφασης από τη Fed να αυξήσει τα επιτόκιά της, την ίδια στιγμή που οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας παραμένουν στο επίκεντρο.
Χθες (26/9) ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, κατηγόρησε της Κίνα ότι προσπαθεί να παρέμβει στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, ως αντίδραση για την στάση που διατηρεί ο ίδιος στα εμπορικά ζητήματα.
Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη της χώρας στις αμερικανικές εκλογές, αναφέροντας ότι «η Κίνα ακολουθούσε πάντα την πολιτική της μη παρέμβασης στις υποθέσεις άλλως χωρών».
Τα παραπάνω γεγονότα είχαν ως αποτέλεσμα ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα να αντιστρέψει τα κέρδη που σημείωσε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, κλείνοντας στο -0,54% και τις 2.791,78 μονάδες, ενώ μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -1,02% και τις 8.334,75 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 0,36% στις 27.715,67 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με απώλειες 0,18% στις 6.181,20 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά 0,82% στις 23.816,00 μονάδες, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας, Shinzo Abe, αναμένεται να ξεκινήσει το ερχόμενο διάστημα συνομιλίες με τον αμερικανό πρόεδρο για το εμπόριο.
Αντίθετα, ο δείκτης KOSPI στη Νότια Κορέα έκλεισε με άνοδο 0,70% στις 2.355,43 μονάδες, μετά από την αργία των προηγούμενων ημερών, ενώ με κέρδη έκλεισε και ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο +0,55% και τις 11.034,19 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης