Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τραπεζική αναλαμπή +4% στο ΧΑ +0,86% στις 707 μον. λόγω short covering και ωραιοποίησης 9μήνου - Η αυριανή συνεδρίαση χρήζει προσοχής

Τραπεζική αναλαμπή +4% στο ΧΑ +0,86% στις 707 μον. λόγω short covering και ωραιοποίησης 9μήνου - Η αυριανή συνεδρίαση χρήζει προσοχής
Τραπεζική αναλαμπή +4% σημειώθηκε στη δημοπρασία απόρροια short covering και ωραιοποίησης κλεισιμάτων 9 μήνου - Το σύνολο των τραπεζών πλην της Πειραιώς στο υψηλό της ημέρας
(upd10)Τραπεζική αναλαμπή +4% σημειώθηκε στις δημοπρασίες με τις τράπεζες να κλείνουν στο υψηλό της ημέρας, πλην της Πειραιώς, απόρροια short covering και ωραιοποίησης της εικόνας των μετοχών ενόψει κλεισίματος 9μήνου 2018.
Όπως είχαμε τονίσει από την αρχή της συνεδρίασης από τα ενδιαφέροντα στοιχεία η αυριανή συνεδρίαση η τελευταία του τρίτου τριμήνου η οποία χρήζει προσοχής καθώς εάν κυριαρχήσουν οι long θα υπάρξουν ωραιοποιήσεις, εάν κυριαρχήσουν οι short μπορεί να σημειωθεί πτώση λόγω τέλους 9μήνου 2018. 
Ότι όμως συμβεί αύριο 28 Σεπτεμβρίου θα είναι μεμονωμένο γεγονός. 
Με ελεγχόμενες τραπεζικές πιέσεις ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση ενώ περί τις 13:15 εντάθηκαν οι αγοραστικές κινήσεις ειδικότερα στην Eurobank αλλά και στην δεικτοβαρή Alpha Bank που είχαν ως αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να γυρίσει σε θετικό πρόσημο
Ενδοσυνεδριακά καταγράφηκε προσπάθεια από τον Γενικό Δείκτη να κινηθεί σε ανώτερα επίπεδα ενώ βρήκε εμπόδια στις πιέσεις που ασκήθηκαν στην Εθνική και στον ΟΠΑΠ 
Λίγο μετά τις 15:00 εμφανίστηκαν αγοραστικές παρεμβάσεις στην Εθνική η οποία παρέσυρε ανοδικά και τις υπόλοιπες τράπεζες ενώ ο ΟΠΑΠ συνέχιζε να αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της σημερινής συνεδρίασης.
Μισή ώρα αργότερα και με κορύφωση λίγο πριν τις 16:30 επανεμφανίστηκαν οι πωλητές με τις τράπεζες να είναι μοιρασμένες, Εθνική και Πειραιώς με οριακό πρόσημο, Eurobank και Alpha Bank να διατηρούν τα κέρδη τους ενώ ο ΟΠΑΠ κατέγραφε απώλειες -3%.
Στις δημοπρασία η χρηματιστηριακή εικόνα άλλαξε, καθώς επιθετικές αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν με αξιόλογα κέρδη πλην της Πειραιώς, ενώ αντίστοιχα μετριάστηκαν και οι απώλειες στον ΟΠΑΠ 
Με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Eurobank +4,07% και η Alpha Bank +3,93%
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι ΟΛΠ, Motor Oil, Τιτάν, Jumbo ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΟΠΑΠ, Aegean, Sarantis, ΑΔΜΗΕ και Coca Cola.
Εν τω μεταξύ οριακή επιδείνωση καταγράφονται στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων με την 10ετία στο 4,04% ενώ στην Ιταλία το 10ετές στο 2,90% από το 2,99% αρχικά, διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 114 μονάδες βάσης καθώς κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για την Ιταλία  δεδομένου ότι καλείται, ενόψει πολλών διαφορών μεταξύ των εταίρων της κυβέρνησης, να καταρτίσει και να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2019.
Εν τω μεταξύ τα Κυπριακά ομόλογα θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έως ύψους 8 δισεκ. ευρώ.
Βραχυχρόνια στήριξη για τον Γενικό Δείκτη αποτελεί η ζώνη των 690 με 685 μονάδων με την πρώτη αντίσταση τις 700 μονάδες και έπεται η ζώνη των 710 με 715 μονάδων.
Για τον Τραπεζικό Δείκτη, η ζώνη των 560 με 550 μονάδων αποτελεί βασική στήριξη ενώ οι πρώτες αντιστάσεις συναντώνται στην ζώνη των 610-620 μονάδων.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε ανοδικά στο +0,86% στις 707 μονάδες έχοντας υψηλό στις 707,96 μονάδες και χαμηλό στις 699,30 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα 
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 43 εκατ. ευρώ εξ αυτών τα 5,9 εκατ. σε πακέτα και ο όγκος 16 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 10 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,95 εκατ. ευρώ και όγκου 505 χιλ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα ο ΟΠΑΠ διακίνησε 326 χιλ. τεμάχια αξίας 3,15 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ 102 χιλ. τεμάχια αξίας 1,1 εκατ. ευρώ
Ο Τιτάν 76 χιλ.. τεμάχια αξίας 1,68 εκατ. ευρώ


Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Τα συμπεράσματα από την συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με την Bank of America Merrill Lynch και την Morgan Stanley είναι ότι οι ξένοι αντιμετώπισαν την Ελλάδα θετικά μεν αλλά δεν έδωσαν καμία δέσμευση πέραν μιας γενικής προσέγγισης ότι η Ελλάδα κάνει θετικά βήματα προόδου, δηλαδή αναφορές που ακόμη και να μην τις πίστευαν πάλι τα ίδια θα έλεγαν.
Σε επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στο Β3 προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε report του (credit opinion), τονίζοντας ότι το πιστωτικό προφίλ της χώρας στηρίζεται από τη βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών προοπτικών, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης.
Ωστόσο επισημαίνει ότι για να υπάρξει αναβάθμιση η Ελλάδα θα πρέπει να εστιάσει στις μεταρρυθμίσεις και να βγει στις αγορές αντλώντας κεφάλαια και στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τις τράπεζες ενώ τόνισε ότι ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να είναι αδύναμος, με υψηλό επίπεδο NPEs
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Corriere della Sera ο Tria δέχεται ισχυρές πιέσεις τόσο από τον Matteo Salvini όσο και από τον Luigi Di Maio ώστε το έλλειμμα για το 2019 να διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ, πολύ πάνω δηλαδή από την επιδίωξη του Ιταλού ΥΠΟΙΚ να το διατηρήσει κάτω από το 2% και συγκεκριμένα στα επίπεδα του 1,8% με 1,9% προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του, κάτι που προσδοκούν αγορές και επενδυτές.
Οι τελικές θέσεις και αποφάσεις των Conte – Tria θα τεθούν υπόψη και θα συζητηθούν σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που αν και ήταν προγραμματισμένη να γίνει εντός της ημέρας, υπάρχουν πληροφορίες για αναβολή της λόγω των επιπλοκών που έχουν ανακύψει και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι σήμερα θα παρουσίαζε και θα ψήφιζε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Mετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Nikola Dimitrov περί «συμβουλευτικού» χαρακτήρα του δημοψηφίσματος ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Zoran Zaev προχώρησε σε έναν ριψοκίνδυνο ελιγμό ο οποίος καταδεικνύει την κρισιμότητα του διακυβεύματος στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα δήλωσε «ότι η ψήφος του λαού και η απόφασή του δίνει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν τα πολιτικά κόμματα καθώς θα δώσουν σε εμάς τους πολιτικούς το μόνο σημάδι που θα πρέπει να ακολουθήσουμε »
Σε αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε η Fed, με αποτέλεσμα αυτά να διαμορφώνονται πλέον μεταξύ 2% και 2,25%.
Παράλληλα και βάσει των εκτιμήσεων των μελών της διοίκηση της Fed, αναμένεται ότι εντός του 2018 θα υπάρξει μία ακόμη αύξηση επιτοκίων - το πιθανότερο τον Δεκέμβριο 2018 - ενώ εντός του 2019 μπορεί να υπάρξουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων
Δεν έλαβε τελικά απόφαση το σημερινό, 27 Σεπτεμβρίου 2018, διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας για την πρόταση εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Gongbao.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι επίσης το γεγονός ότι κάποιοι εντός της Εθνικής προτείνουν ένα μεικτό σχήμα όπου η Gongbao με κάποια ελληνικά συμφέροντα θα δημιουργήσουν μια κοινοπραξία για να αποκτήσουν την Εθνική Ασφαλιστική ενώ έως το τέλος του 2018 θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το πλάνο αναδιάρθρωσης της 
Σε καθεστώς χρεοκοπίας βρίσκονται πλέον τα ομόλογα της Folli Follie καθώς το ομόλογο λήξης 3 Ιουλίου 2019 εμφανίζει τιμή 12 μονάδες βάσης με 20 μονάδες βάσης που αυτό σημαίνει απόδοση 500%. 
Οι βασικοί μέτοχοι της Folli Folli εμφανίζεται να προωθούν την είσοδο στρατηγικού επενδυτή που θα οδηγήσει σε μείωση κατά τουλάχιστον 50% της συμμετοχής τους στην εταιρία με το βασικό ερώτημα όμως που τίθεται είναι ποιος στρατηγικός επενδυτής θα μπει σε μια εταιρία που έχει σωρεία ανοικτών μετώπων με επενδυτές μετοχών, ομολογιούχους, δικαστικές αρχές και εποπτικές αρχές του Χρηματιστηρίου.
Προς το παρόν και πριν την όποια κίνηση θα πρέπει να αναμένεται πρώτα η δημοσίευση του ενοποιημένου ισολογισμού που θα είναι ελεγμένος από την Ernst & Young και ο οποίος σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα δημοσιευτεί στο διάστημα μεταξύ 8 και 10 Οκτωβρίου.

Με αρνητικά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,82%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με πτώση -0,54% στις 2.791,78 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο -0,56% στις 27662 μονάδες

Με μεικτά πρόσημα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτές τάσεις καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ειδικότερα ο DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +0,48%, ο CAC 40 στο +0,50%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται πτωτικά -0,70%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,10% ενώ ο FTSE 100 κινείται με άνοδο +0,46%
Στην Wall Street ο Dow κινείται με άνοδο +0.40%, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη +0,52% και το ETF GREC στο +0,83% (8,55 δολ.)

Με κέρδη οι τράπεζες στις δημοπρασίες – Ξεχώρισε η Eurobank και η Alpha Bank 

Με κέρδη έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές στο υψηλό της ημέρας στην δημοπρασία με εξαίρεση την Πειραιώς που έκλεισε αμετάβλητη.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Eurobank και η Alpha Bank Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,7900 ευρώ με άνοδο +2,29% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,64 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0066 ευρώ προ RS ή 0,099 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1νέα).
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1νέα δωρεάν στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 0,99 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,2680 ευρώ με άνοδο +3,93% με όγκο 4,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,96 δισεκ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 0,9490 ευρώ ή προ RS στα 0,01898 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1νέα)
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,0300 ευρώ αμετάβλητη με όγκο 745 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 886 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,00067 ευρώ προ RS ή 0,067 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) . Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 1,34 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6400 ευρώ με άνοδο +4,07% με όγκο 3,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,40 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,26 ευρώ με πτώση -0,44% και με κεφαλαιοποίηση 1,01 δισ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1728 ευρω με άνοδο +2,73%, με όγκο 55 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 80 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,05 ευρώ με πτώση -1,40% και κεφαλαιοποίηση 279 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 - Πιέσεις στον ΟΠΑΠ

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι ΟΛΠ, Motor Oil, Τιτάν, Jumbo.
Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΟΠΑΠ, Aegean, Sarantis, ΑΔΜΗΕ και Coca Cola.
Η Coca Cola έκλεισε στα 28,94 ευρώ με πτώση -1,13% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,75 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,04 ευρώ με άνοδο +1,19% και αποτίμηση 5,4 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων. 
Η ΔΕΗ έκλεσεε στα 1,3870 ευρώ με πτώση -0,43% και αποτίμηση 322 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,7000 ευρώ με πτώση -1,16% και κεφαλαιοποίηση 394 εκατ ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,5800 ευρώ με πτώση -1,64% έχοντας κεφαλαιοποίηση στα 3,05 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 22,15 με άνοδο +2,31% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,71 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,84 ευρώ με πτώση -0,25% και κεφαλαιοποίηση 2,40 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 23,50 ευρώ με άνοδο +2,40% και κεφαλαιοποίηση 2,60 δισ. ευρώ. 
Ο Μυτιληναίος έκλεσε στα 8,92 ευρώ με άνοδο +1,13% και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισεκ. ευρώ. 
Η Jumbo έκλεισε στα 12,92 ευρώ με άνοδο +2,05% και κεφαλαιοποίηση 1,76 δισ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,35 ευρώ με άνοδο +0,19% και με την κεφαλαιοποίηση στα 276 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0857 ευρώ με άνοδο +3,13% με την κεφαλαιοποίηση 81 εκατ. ευρώ

Οριακή επιδείνωση στα ομόλογα το ελληνικό 10ετές στο 4,04%, η Ιταλία στο 2,90% με διαφορά spread 114 μ.β.

Οριακή επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,04% απόρροια εσωτερικών λόγων αλλά και λόγω Ιταλίας.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω καθώς το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στην ζώνη των 114 μονάδων βάσης.
Η Ιταλία βρίσκεται στην ζώνη του 2,90% και το ελληνικό 10ετές στο 4,04%.
Είναι οριοθετημένη πλέον η κίνηση της αγοράς έως τις 110  μονάδες βάσης spread.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων θα είχε απόδοση 4,40% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.
Σημειώνεται ότι κυπριακά ομόλογα 8 δισεκ. θα ενταχθούν στην ποσοτική χαλάρωση QE της ΕΚΤ λόγω της αναβάθμισης της Κύπρου σε BBB- δηλαδή επενδυτική βαθμίδα.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 102,10 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,85%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104,78 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,03% με απόδοση αγοράς 3,06% και απόδοση πώλησης 3%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 101,43  μονάδες βάσης και απόδοση 3,14%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 98,21 μονάδες βάσης και απόδοση 3,69% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 97,43 μονάδες βάσης και απόδοση 4,01% με απόδοση αγοράς 4,04% και απόδοση πώλησης 4,02%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 92,08 μονάδες βάσης και απόδοση 4,67%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 87,80 μονάδες βάσης και απόδοση 5,03%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 87,73 μονάδες βάσης και απόδοση 5,11%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 358 μονάδες βάσης από 353 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή επιδείνωση στην Ιταλία το 10ετές στο 2,90%

Οριακή επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, ο προϋπολογισμός 2019 θα αποτελέσει μια μεγάλη δοκιμασία.
Οι σχέσεις Ιταλίας – Βρυξελλών συνεχίζουν να τελούν υπό όρους δοκιμασίας.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 27/9/2018 στο 0,52% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 1,02% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,83% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,88% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το παλαιό 10ετές το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% και ιστορικό χαμηλό 1,74% στις 20 Δεκεμβρίου 2017….
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,52% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,90% από 2,99%, με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% όταν η Ιταλία έχει επιτόκιο 2,95%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης