Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο ιταλικός προϋπολογισμός και η έκδοση ελληνικού ομολόγου - Πως η Ιταλία επηρεάζει τα σχέδια της Ελλάδας

tags :
Ο ιταλικός προϋπολογισμός και η έκδοση ελληνικού ομολόγου - Πως η Ιταλία επηρεάζει τα σχέδια της Ελλάδας
Εν αναμονή των ανακοινώσεων από την Ιταλία σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2019 είναι η αγορά των ομολόγων, καθώς το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα επηρεάσει τα σχέδια πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που προγραμματίζει την επόμενη έκδοση ομολόγου.
Όπως επισημαίνει στους Financial Times τραπεζικό στέλεχος με γνώση του θέματος, μια νέα έκδοση ελληνικού ομολόγου έως 3 δισ. ευρώ αναμένεται οποιαδήποτε στιγμή από τώρα.
«Σε περίπτωση που οι ιταλικός προϋπολογισμός είναι εναρμονισμένος με τις προβλέψεις της αγοράς, θα είναι μια bullish εξέλιξη για όλους τους τομείς
Αυτό θα συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών έκδοσης ομολόγων για οποιαδήποτε χώρα χαμηλής αξιολόγησης» επισημαίνει το ίδιο στέλεχος.
Ωστόσο, ένας άλλος τραπεζίτης ο οποίος συμβουλεύει τις χώρες για τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες δήλωσε ότι η εξεύρεση λύσης στην Ιταλία θα βοηθήσει και την Ελλάδα, καθώς η απόδοση της τελευταίας έκδοσης (3 δισ. ευρώ, 7ετές) αποτελεί πρόκληση για οποιαδήποτε νέα έκδοση.
«Η έκδοση ήταν μεγάλη και η αγορά δεν άντεξε.
Η Ελλάδα δεν έχει μεγάλη βάση εγχώριων επενδυτών έτσι βασίστηκε σε βραχυπρόθεσμους επενδυτές οι οποίοι αναζητούσαν γρήγορο κέρδος.
Ωστόσο η χρονιά (σσ. η έκδοση του ελληνικού ομολόγου πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο) άρχισε με άσχημο τρόπο» δήλωσε ο ίδιος.
Πάντως, τραπεζίτες και επενδυτές υποστηρίζουν ότι το βασικό για την Ελλάδα είναι η ομαλή έκδοση ομολόγου.
«Η Ελλάδα θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στην αγορά, απλά για να έχει πρόσβαση στην αγορά, για να δείξει ότι μπορεί να αποκαταστήσει τη σχέση με τους επενδυτές.
Δεν έχει άμεση ανάγκη για χρήματα» δήλωσε ο James Athey της Aberdeen Standard Investments.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης