Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Αισθητή βελτίωση της οικονομικής κατάστασης σε Ιταλία και Πορτογαλία

DBRS: Αισθητή βελτίωση της οικονομικής κατάστασης σε Ιταλία και Πορτογαλία
Η DBRS χαιρετίζει την οικονομική βελτίωση Πορτογαλίας και Ιταλίας
Η ικανότητα της Ιταλίας και της Πορτογαλίας να αναπτύξουν τις οικονομίες τους έχει βελτιωθεί κατά τα τελευταία χρόνια, αναφέρει σε έκθεσή της η DBRS.
Ο καναδικός οίκος αποδίδει την πρόοδο στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη των επενδύσεων.
Βέβαια, σημειώνεται, ο θετικός αντίκτυπος στο ΑΕΠ δεν κρίνεται υψηλός μέχρι στιγμής, αναφέρει ο οίκος, εκτιμώντας πως η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί την περίοδο 2018-2019, χάρη στις τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες.
«Στην Ιταλία, η κυβέρνηση επέκτεινε φορολογικά κίνητρα το 2018 για να τονώσει την ανάπτυξη.
Τα έργα υποδομής θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στις επενδύσεις κατασκευών και να υποστηρίξουν την ανάκαμψη των δημόσιων επενδύσεων.
Ως εκ τούτου, η Ιταλία έχει σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο στην αγορά εργασίας, αλλά και στην αστική δικαιοσύνη, τη δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση και το τραπεζικό σύστημα.
Στην Πορτογαλία, οι μεταρρυθμίσεις θα να αυξήσουν τα επίπεδα εκπαίδευσης και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.
Επιπλέον, η αύξηση των πιστώσεων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αναμένεται να συνεχιστεί».
Ωστόσο, στην Ιταλία «ο κίνδυνος επιβράδυνσης της ατζέντας μεταρρυθμίσεων ή μερικής ανατροπής έχει αυξηθεί», αναφέρει ο οίκος.
Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, οι προοπτικές κρίνονται πιο αβέβαιες:
«θα εξαρτηθούν από πολιτικές που επηρεάζουν τις επενδύσεις και την αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας.
Θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά η Ιταλία και η Πορτογαλία θα χρησιμοποιήσουν τους υπάρχοντες πόρους τους για την αυξήσουν την παραγωγική ικανότητα.
Οι πρόσφατες οικονομικές επιδόσεις Ιταλίας και Πορτογαλίας ήταν μεταξύ των υψηλότερων από την οικονομική κρίση.
Το 2017, η Ιταλία σημείωσε τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης πραγματικού ΑΕΠ από το 2010, ενώ η Πορτογαλία κατέγραψε την υψηλότερη ανάπτυξη από το 2000, ήτοι 2,7% και για τις δύο.
Ενδεικτικά, η Ευρωζώνη αναπτύχθηκε κατά 2,5%, επισημαίνεται.
Τα διαγράμματα της έκθεσης:




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης