Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παρά τα μνημόνια και την επιτήρηση η Ελλάδα παραμένει πρωταθλήτρια στην παραοικονομία

Παρά τα μνημόνια και την επιτήρηση η Ελλάδα παραμένει πρωταθλήτρια στην παραοικονομία
Παρά τα μνημόνια και την επιτήρηση η Ελλάδα παραμένει πρωταθλήτρια στην παραοικονομία
Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων δείχνουν ότι οι καθυστερούμενες φορολογικές οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην Ελλάδα ανήλθαν στα 182,5 δισ. ευρώ στις 10 Αυγούστου 2018.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ελληνικό Δημόσιο οφείλονται τόσο υψηλά ποσά από φορολογικές καθυστερήσεις από νοικοκυριά και εταιρείες, που θα μπορούσε να εξοφλήσει περισσότερο από το ήμισυ του κρατικού χρέους (345,3 δισ. ευρώ, Ιούλιο 2018)...
Ωστόσο, όπως οι αναφορές του KeepTalkingGreece.com, περισσότερα από 80 δισ. ευρώ των οφειλών αυτών αντιπροσωπεύουν τόκους και πρόστιμα για καθυστερημένες πληρωμές από οφειλέτες που περιλαμβάνουν εταιρείες που έχουν κλείσει εδώ και... δεκαετίες.
Οι οφειλές πλησιάζουν το συνολικό ΑΕΠ της Ελλάδας, το οποίο εκτιμάται ότι φθάνει τα 184,7 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα αύξησε επανειλημμένα τους φόρους μεταξύ του 2010 και του Αυγούστου του 2018 όταν και υπέγραψε τρία μνημονιακά προγράμματα διάσωσης.
Περίπου 3,7 εκατομμύρια Έλληνες, ήτοι περίπου το 60% του συνολικού πληθυσμού έχει οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Το παράδοξο είναι ότι ενώ ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ (οι πιστωτές της Ελλάδας) προσπάθησαν να βάλουν τέλος στη λεγόμενη σκιώδη οικονομία, η παραοικονομία ζει και βασιλεύει στην Ελλάδα.
Όπως σημειώνει ο Niall McCarthy της Statista, τα παραδείγματα της δραστηριότητας μαύρης αγοράς είναι αρκετά συνηθισμένα στην ελληνική καθημερινότητα.
Ωστόσο, το επίπεδο της δραστηριότητας της μαύρης αγοράς, που επίσης ορίζεται ως η παραοικονομία, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εκάστοτε χώρα.
Γενικά, οι επιχειρήσεις και τα άτομα που ασκούν ακατάλληλες πρακτικές χωρίς να συμμορφώνονται με ορισμένες νομικές υποχρεώσεις, όπως η πληρωμή φόρων ή η διατήρηση αποδεκτών προτύπων απασχόλησης, η σκιερή οικονομία κοστίζει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι ιδιαίτερα ρυθμισμένες οικονομίες με ασθενέστερη διοίκηση τείνουν να έχουν καθιερωμένες σκιώδεις οικονομίες.
Η παραοικονομία είναιθ πολύ μικρότερη σε κράτη με ισχυρά, καλά ρυθμισμένα και αποτελεσματικά κυβερνητικά ιδρύματα.
Πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αυτό ήταν εύκολα εμφανές στα πρώην σοβιετικά κράτη, όπως η Γεωργία, όπου η σκιώδης οικονομία υπολογίστηκε στο 64% του ΑΕΠ.
Σήμερα, η σκιώδη οικονομία αναπτύσσεται σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη, αν και η κλίμακα της υπόγειας δραστηριότητας μπορεί να μετρηθεί μόνο έμμεσα.
Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Οικονομικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιο του Tübingen στη Γερμανία (IAW), η σκιώδης οικονομία της Ελλάδας εκτιμάται ότι ανήλθε κατά μέσο όρο στο 21,5% του ΑΕΠ το 2017.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αδήλωτες συναλλαγές σε μετρητά φαίνεται να είναι πιο σπάνιες με τη μελέτη της IAW να θέτει τη σκιώδη οικονομική δραστηριότητα του ΗΠΑ. στο 5,4% του ΑΕΠ της χώρας.

Infographic: Where Shadow Economies Are Well Established | Statista


Θα βρείτε περισσότερα infographics στο Statista

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης