Τελευταία Νέα
Διεθνή

ADB: Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας θα πλήξει τις ασιατικές οικονομίες το 2019

ADB: Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας θα πλήξει τις ασιατικές οικονομίες το 2019
Η ανάπτυξη για την Ασία τοποθετείται στο 5,8% για το 2019 έναντι 5,9% προηγούμενης πρόβλεψης
Η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ADB) προειδοποίησε ότι οι αναπτυξιακές προοπτικές για την Ασία το επόμενο έτος θα μπορούσαν να επιβραδυνθούν σημαντικά καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας διαταράσσει τις αλυσίδες εφοδιασμού των πολυεθνικών εταιρειών, προκαλώντας ζημιές στις οικονομίες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές.



Όπως αναφέρει το Reuters η ADB διατηρεί την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη του 2018 για την περιοχή αμετάβλητη στο 6% σε έκθεσή της, αλλά μείωσε την πρόβλεψη του επόμενου έτους στο 5,8% από 5,9%.
«Οι κίνδυνοι αυξάνονται», τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ADB, Yasuyuki Sawada, επισημαίνοντας τον πιθανό αντίκτυπο των εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας στις περιφερειακές αλυσίδες εφοδιασμού και τον κίνδυνο ξαφνικών εκροών κεφαλαίων εάν η Federal Reserve συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.
Σημειώνεται ότι η εκτίμηση για ανάπτυξη 5,8% για το 2019 είναι η χαμηλότερη που έχει πραγματοποιήσει η τράπεζα από το 2001.
 Η έκθεση καλύπτει συνολικά 45 χώρες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.



Επιπλέον, το Reuters ανέφερε ότι η αναθεωρημένη πρόβλεψη της ADB για το 2019 δεν έχει λάβει υπόψη της τις επιπτώσεις από τους πρόσφατους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων και τέθηκαν σε εφαρμογή τη Δευτέρα 24/9.



Σε μια πρόσφατη έκθεση της BofA με τίτλο "Ο θορυβώδης κόσμος", οι προοπτικές των κερδών έχουν γίνει πιο αρνητικές για τα περιουσιακά στοιχεία.
Η αύξηση των κερδών ανά μετοχή θεωρείται ότι έφθασε στο ζενίθ της τον Φεβρουάριο του 2018, όπου άγγιξε το 22%, ενώ τώρα έχει υποχωρήσει στο 16%.
Ένας από τους κύριους δείκτες των παγκόσμιων κερδών είναι οι εξαγωγές της Κορέας, οι οποίες προβλέπουν μια επικείμενη παγκόσμια επιβράδυνση.



«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν στη διάθεσή τους μια σειρά πολιτικών εργαλείων για την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων ευπάθειας και τη διατήρηση της σταθερότητας, αλλά πρέπει να εφαρμοστούν προσεκτικά», τονίζεται στην έκθεση της ADB.    

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης