Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στα 95 δολάρια «βλέπει» το πετρέλαιο η Bank of America, το β’ τρίμηνο 2019

tags :
Στα 95 δολάρια «βλέπει» το πετρέλαιο η Bank of America, το β’ τρίμηνο 2019
Περαιτέρω άνοδο στην τιμή πετρελαίου αναμένει η Bank of America
Την εκτίμησή της για περαιτέρω άνοδο στις τιμές πετρελαίου Brent εξέφρασε εκ νέου η Bank of America (BofA) Merrill Lynch, χωρίς να αποκλείει, μάλιστα, μία επανάληψη του 2008, όταν ο «μαύρος χρυσός» εκτοξεύθηκε στα 150 δολάρια ανά βαρέλι.
Η αμερικανική τράπεζα έθεσε στα 95 δολάρια ανά βαρέλι την τιμή-στόχο έως το δεύτερο τρίμηνο του 2019, επικαλούμενη μία σειρά από λόγους.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η προσφορά από το Ιράν θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, με τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ να μην μπορούν να καλύψουν το κενό παραγωγής που θα προκύψει.
Παράλληλα, η αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, αναφέρει η τράπεζα.
Ενδεικτικά, η BofA αναμένει αύξηση 1 εκατομμυρίων βαρελιών σε ετήσια σύγκριση το επόμενο έτος, έναντι αύξησης ενός εκατομμυρίου το 2018.
Η Βενεζουέλα και το Ιράν είναι οι δύο κύριοι παράγοντες που οδηγούν τις τιμές του πετρελαίου στο τέταρτο τρίμηνο 2018.
Συγκεκριμένα, το Ιράν παράγει 1 εκατομμύριο λιγότερα βαρέλια ημερησίως (bpd), όταν η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για 500.000 bpd.
Εν τω μεταξύ, από πλευράς ζήτησης, η κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη.
«Προς το παρόν, η ζήτηση εξακολουθεί να φαίνεται ισχυρή».
Ο ΔΟΕ υπολογίζει την αύξηση της ζήτησης για το 2018 στα 1,4 mb/d, με την τράπεζα να συμφωνεί.
Ωστόσο, η BofA αναφέρει τρεις σημαντικούς παράγοντες ζήτησης, οι οποίοι θα μπορούσαν να εμποδίσουν την εκτόξευση των τιμών.
Πρώτον, το δολάριο είναι ισχυρό, γεγονός που πιθανότατα θα αποτρέψει την άνοδο των τιμών, όπως το 2008.
Δεύτερον, τα υψηλότερα επίπεδα χρέους στις αναδυόμενες αγορές σημαίνουν ότι πολλές χώρες βρίσκονται σε ασθενέστερη θέση από ό, τι το 2008.
Τρίτον, οι εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές λογικά θα συνεχιστούν, εν μέσω νομισματικής σύσφιξης από τη Federal Reserve, αλλά και εξαιτίας των δασμών.
Τέλος, οι κανονισμοί του ΙΜΟ για το 2020, θα αναγκάσουν τα καύσιμα πλοίων να μειώσουν την περιεκτικότητα σε θείο από 3,5% σε 0,5%.
Αυτό θα οδηγήσει σε απότομη αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο ντίζελ και άλλα καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, επισημαίνεται.
«Η μετάβαση στις προδιαγραφές για καύσιμα χαμηλότερου θείου δεν θέλει να είναι ομαλή», σημειώνει η BofA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης