Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Λυδία λίθος» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖ-ΑΝΕΛ το μήνυμα που έστειλε ο Τσίπρας στον Καμμένο

«Λυδία λίθος» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖ-ΑΝΕΛ το μήνυμα που έστειλε ο Τσίπρας στον Καμμένο
Ορόσημο για το μέλλον της κυβέρνησης η 1η Οκτωβρίου που θα ψηφίσουν οι Σκοπιανοί και θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού
Η αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα στα Σκόπια έχει ξεκινήσει καθώς σε δύο ημέρες οι πολίτες της γειτονικής χώρας καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες και να ταχθούν υπέρ ή κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.
Ήδη από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης απαγορεύεται οποιαδήποτε δραστηριότητα η οποία συνδέεται άμεσα ή έμεσα με το δημοψήφισμα.
Έτσι, την Κυριακή καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες 1.806.336 εγγεγραμμένοι στα 3380 εκλογικά κέντρα τα οποία θα βρίσκονται σε 80 δήμους.
Ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι μία μέρα νωρίτερα, αύριο, Σάββατο, οι κάλπες θα ανοίξουν για όσους είναι νοσηλευόμενοι, κρατούμενοι ή κάτοικοι του εξωτερικού.  
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των Σκοπίων, δεινός επικριτής της συμφωνίας, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ  μίλησε με σκληρή γλώσσα κατά της συμφωνία των Πρεσπών δηλώνοντας μάλιστα ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να πάει να ψηφίσει ενώ προέτρεψε εμέσως τους συμπολίτες του να μην συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής για την αλλαγή του ονόματος της χώρας τους κάνοντας λόγο για «ιστορική αυτοκτονία».
Το κλίμα έχει ζεσταθεί για τα καλά στα Σκόπια και η αγωνία κορυφώνεται για την κυβέρνηση Zaev που παλεύει με όλα τα μέσα και με φανατικούς συμμάχους τους ηγέτες της Δύσης μέχρι την τελευταία στιγμή προκειμένου να πετύχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Ο Τσίπρας από τις ΗΠΑ πέταξε το μπαλάκι στον Καμμένο

Στην Αθήνα, η παρατεταμένη εκλογολογία που προφανώς συνδέεται και με το Σκοπιανό πυροδοτεί έντονες διεργασίες και άγριο παρασκήνιο με τα σενάρια να διαδέχονται το ένα το άλλο σε ότι αφορά τον σωστό χρόνο για την προσφυγή στις κάλπες.
Από τις Ηνωμένες πολιτείες όπου βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε το μπαλάκι στον κυβερνητικό του εταίρο πάνο Καμμένο δηλώνοντας ευθέως ότι ακόμα κι αν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αποσύρει τους βουλευτές του, η κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της.
Ο κ. Τσίπρας με την τοποθέτησή του αυτή επιβεβαίωσε τα σενάρια που τον θέλουν να μην παραιτείται ακόμη κι αν διαρραγεί ο συνασπισμός του με τους ΑΝΕΛ.
Πως θα γίνει αυτό;
Στην κυβέρνηση έχουν σύμφωνα με πληροφορίες γνωμοδοτήσεις συνταγματολόγων που λένε ότι ο μόνος τρόπος για να ανατραπεί η κυβέρνηση είναι η υποβολή πρότασης μομφής και μάλιστα με την προϋπόθεση ότι η πρόταση αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές.
Η ερμηνεία αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα έχει δηλώσει πρόσφατα ο κ. Καμμένος όταν ανακοίνωσε ότι, στην περίπτωση που πάει στη Βουλή για επικύρωση η συμφωνία των Πρεσπών, εκείνος θα μεταβεί στο προεδρικό Μέγαρο για να ανακοινώσει στον πρόεδρο ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει τη δεδηλωμένη.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν ισχύει και ο μόνος τρόπος είναι η έγκριση από τη Βουλή πρότασης δυσπιστίας.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι παρά την αποχώρηση του Καμμένου, η συμφωνία με τα Σκόπια θα περάσει από τη Βουλή με τη συνδρομή βουλευτών από το Ποτάμι, από τις τάξεις των ανεξαρτήτων όπως και από τους ΑΝΕΛ που πιστεύουν ότι θα διαχωρήσουν τη θέση τους από τον Πάνο Καμμένο στην περίπτωση που εκείνος κάνει πράξη την απειλή του για αποχώρηση από την κυβέρνηση.  

«Κλειδί», το σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή

Το ζήτημα απασχόλησε και τη συνεδρίαση των τομεαρχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην οποία παρέστη για να εκφράσει την επιστημονική του άποψη ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και σύμβουλος του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γεραπετρίτης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραμείνει ο κ. Τσίπρας στην πρωθυπουργία έχοντας απολέσει την πλειοψηφία της Βουλής αλλά σημείωσε ότι αυτό θα αποτελέσει ευτελισμό των θεσμών ανάλογο του οποίου δεν υπάρχει στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Κι ενώ όλες οι εκτιμήσεις πολιτικών παρατηρητών συγκλίνουν στο γεγονός ότι το Σκοπιανό και η περικοπή ή μη των συντάξεων θα καθορίσουν εν πολλοίς τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες, αυτή τη στιγμή, το νούμερο ένα στοίχημα για την κυβέρνηση παραμένει το ζήτημα των συντάξεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας από τη Νέα Υόρκη επέμεινε στο αφήγημα περί καθαρής εξόδου αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι συντάξεις δεν θα μειωθούν παρότι περιμένει την έγκριση του Eurogroup το Δεκέμβριο
Το κλειδί που πιθανόν θα ξεκλειδώσει το γρίφο της περικοπής των συντάξεων αποτελεί το σχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου.
Την ίδια στιγμή, υπάρχει έντονος προβληματισμός στην κυβέρνηση και γίνονται ζυμώσεις ως την τελευταία στιγμή, επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, για το αν θα πρέπει να αναφέρεται ή όχι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού η μείωση των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2019.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης