Τελευταία Νέα
Ενέργεια

O Μητσοτάκης προειδοποιεί για τα κονδύλια, ο Σταθάκης στηρίζει ΑΔΜΗΕ στην "κόντρα" με την Κομισιόν

tags :
O Μητσοτάκης προειδοποιεί για τα κονδύλια, ο Σταθάκης στηρίζει ΑΔΜΗΕ στην
Το PCI αδειοδοτήθηκε από τις διαχειριστικές αρχές με βάση το MoU, δεν υπάρχει χωρίς αυτό, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας
Στο επίκεντρο της προεκλογικής πολιτικής αντιπαράθεσης μπαίνει η διασύνδεση Αττικής - Κρήτης μετά τα όσα είπε ο ΥΠΕΝ κ. Γ.Σταθάκης αλλά και τις προειδοποιήσεις του Αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας για την απώλεια των κοινοτικών κονδυλίων, που αφορούν το εν λόγω έργο.


"Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη - Αττική δεν μπορεί να κινείται εκτός των θεσμικών πλαισίων που διέπουν όλα τα διασυνοριακά έργα πανευρωπαϊκά."
Με αυτή την τοποθέτηση, που έκανε ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης κατά τη χθεσινή (27/9) μονογραφή των συμβάσεων παραχώρησης των «οικοπέδων» υδρογονανθράκων στην Κρήτη και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, έδειξε ουσιαστικά πως το ΥΠΕΝ δεν συναινεί στη σύσταση μίας επιτροπής, με τη συμμετοχή ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα, για τον καθορισμό κοινών τεχνικών προδιαγραφών του έργου και του project διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, το οποίο προωθεί ο Euroasia Interconnector.

Παράλληλα όμως, κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση των Τομεαρχών του κόμματος, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να χάσει την κοινοτική χρηματοδότηση για το σημαντικότερο έργο υποδομής σήμερα, όσον αφορά το δίκτυο, το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, που είναι η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για δεύτερη φορά για το έργο της Κρήτης δίνοντας βάρος ακριβώς στην χρηματοδότηση του έργου με την μορφή του PCI, την ώρα που σοβεί ανοιχτή κόντρα μεταξύ Κομισιόν και ΑΔΜΗΕ για τις προϋποθέσεις ένταξης του έργου στα κοινοτικά κονδύλια.

Υπενθυμίζεται πως ο ορισμός της κοινής επιτροπής με την εκπροσώπηση του Euroasia αποτελεί τη βασική προϋπόθεση που έχει θέσει η Κομισιόν για να εφαρμοσθεί το σχέδιο που πρότεινε κατά την ευρεία σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας (24/09), ώστε το καλώδιο Κρήτη - Αττική να κατασκευασθεί από τον ΑΔΜΗΕ, διατηρώντας παράλληλα τον χαρακτήρα Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI).
«Έχουμε πολλά διασυνοριακά έργα, π.χ. με την Ιταλία και τη Βουλγαρία, για τα οποία υπάρχει μία θεσμική διαδικασία με τους διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς και τις ρυθμιστικές αρχές. Είναι σαφές πως δεν μπορούν να κάνουμε επιλογές εκτός των θεσμικών διαδικασιών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.
Με δεδομένη την παραπάνω προαίρεση, δήλωσε πάντως πως η ελληνική πλευρά είναι ανοικτή στον διάλογο σε θέματα τεχνικής συμβατότητας, με δεδομένη την περιπλοκότητα του έργου. 

Έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου

Ο υπουργός διαβεβαίωσε πως το έργο θα πραγματοποιηθεί εντός διαγραμμάτων, στη βάση των διαδικασιών που έχουν δρομολογηθεί.
«Η θέση μας παραμένει η ίδια, χωρίς την παραμικρή ανακολουθία. Έχουμε αδειοδοτήσει με βάση ένα Μνημόνιο Συνεργασίας και η ΡΑΕ έβαλε ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μέχρι το τέλος του έτους. Αυτή είναι η βάση που στηρίζεται το συγκεκριμένο έργο και έτσι θα προχωρήσει», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ενδιαφέρουσα πάντως ήταν η τοποθέτησή του σε ερώτηση για το αν η διασύνδεση μπορεί τελικά να υλοποιηθεί ως εθνικό έργο, απαντώντας: «Το PCI αδειοδοτήθηκε από τις διαχειριστικές αρχές με βάση το MoU (σ.σ. μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Euroasia), δεν υπάρχει χωρίς αυτό».
Μία θέση που μπορεί να ερμηνευθεί ως έμμεση παραδοχή πως υφίσταται αυτό το ενδεχόμενο.
Σε μία τέτοια εξέλιξη, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως η διασύνδεση Κρήτη - Αττική θα προστεθεί στην «ενεργειακή ατζέντα» αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση, μαζί με τον διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων και την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης