Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Στο 4% το 10ετές ιταλικό ομόλογο το 2019 - Πλήγμα στην αξιοπιστία Tria

Capital Economics: Στο 4% το 10ετές ιταλικό ομόλογο το 2019 - Πλήγμα στην αξιοπιστία Tria
H συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιταλία για έλλειμμα 2,4% το 2019 αποτελεί ισχυρό πλήγμα για τον υπουργό Οικονομικών Giovanni Tria
Στην εκτίμησή της ότι η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου θα εκτοξευθεί στο 3,5% έως τα τέλη του 2018 και στο 4% το 2019, εμμένει η Capital Economics μετά τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2019.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιταλία για έλλειμμα 2,4% το 2019 αποτελεί ισχυρό πλήγμα για τον υπουργό Οικονομικών Giovanni Tria.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η ιταλική κυβέρνηση πρόκειται να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα αυξηθούν. Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει συμφωνήσει για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος, πολύ μεγαλύτερο από το στόχο της προηγούμενης κυβέρνησης μόλις στο 0,8%. Είναι επίσης ευρύτερο από το έλλειμμα 1,6% που πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria και διαμορφώνεται στο όριο του εύρους 2% έως 2,5% που πρότειναν οι αντιπρόεδροι Luigi di Maio και Matteo Salvini.
Αυτό υποδηλώνει ότι Tria δεν αποτελεί την εξισορροπητική δύναμη όπως ανέμεναν πολλοί, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά για το μέλλον του.
Ακόμη και αν παραμείνει ως υπουργός Οικονομικών, η αξιοπιστία του έχει υποστεί πλήγμα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στην προηγούμενη ιταλική κυβέρνηση κάποιο περιθώριο για να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική μόνο με το επιχείρημα ότι η εισροή προσφύγων θα αυξήσει προσωρινά τις δαπάνες.
Τα δημοσιονομικά σχέδια της σημερινής κυβέρνησης είναι απίθανο να λάβουν τέτοια εύκολη έγκριση, σημειώνουν οι αναλυτές.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 πρέπει να υποβληθεί στην Κομισιόν έως τις 15 Οκτωβρίου, και μετά από αυτό φαίνεται πιθανή μια παρατεταμένη περίοδος διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ιταλίας και της Επιτροπής.
«Το συμπέρασμα είναι ότι οι ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και εμμένουμε στις προβλέψεις ότι το 10ετές θα φθάσει το 3,5% μέχρι το τέλος του έτους», καταλήγει η Capital Economics.

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης